Good Samaritan Law, automatic external defibrillator
Number: INFORMAL

Date: April 14, 1999

The Honorable Everett A. Kelly
Representative, District 42

323 The Capitol

Tallahassee, Florida 32399-1300

Dear Representative Kelly:

A constituent has contacted you regarding the Good Samaritan Law and the possible liability for
using an automatic external defibrillator should a property owners association purchase such a
machine. You have requested my comments on this matter.

Section 768.13, Florida Statutes, the "Good Samaritan Act,"” provides immunity from civil liability
to any person, including those licensed to practice medicine, who gratuitously and in good faith
render emergency care or treatment, without the objection of the injured victim or victims. In
order to qualify for immunity when providing such care, the person must act as an ordinary
reasonable prudent person would have acted under the same or similar circumstances.

In 1997, the Legislature deregulated the use of an automatic external defibrillator (AED) by
repealing section 401.291, Florida Statutes (1995),[1] and by specifying a legislative intent that
an AED may be used by any person for the purpose of saving the life of another person in
cardiac arrest. Section 401.2915, Florida Statutes, provides:

"It is the intent of the Legislature that an automatic external defibrillator may be used by any
person for the purpose of saving the life of another person in cardiac arrest. In order to ensure
public health and safety:

(1) All persons who have access to or use an automatic external defibrillator must obtain
appropriate training, to include completion of a course in cardiopulmonary resuscitation or
successful completion of a basic first aid course that includes cardiopulmonary resuscitation
training, and demonstrated proficiency in the use of an automatic external defibrillator;

(2) Any person or entity in possession of an automatic external defibrillator is encouraged to
register with the local emergency medical services medical director the existence and location of
the automatic external defibrillator; and

(3) Any person who uses an automatic external defibrillator is required to activate the emergency
medical services system as soon as possible upon use of the automatic external defibrillator.”

Thus, section 401.2915, Florida Statutes, while authorizing the public to obtain such machines,
requires that a person who uses or has access to an AED complete certain training
requirements.[2]
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In the same bill enacting 401.2915, Florida Statutes, the Legislature also amended the Good
Samaritan law to provide immunity from civil liability to any person who renders emergency care
or treatment through the use of or provision of an AED. Section 768.13(4), Florida Statutes,
provides:

"Any person, including those licensed to practice medicine, who gratuitously and in good faith
renders emergency care or treatment by the use of or provision of an automatic external
defibrillator, without objection of the injured victim or victims thereof, shall not be held liable for
any civil damages as a result of such care or treatment or as a result of any act or failure to act
in providing or arranging further medical treatment where the person acts as an ordinary
reasonably prudent person would have acted under the same or similar circumstances."

Thus, the Good Samaritan Act already provides immunity for persons using an AED in providing
emergency care under the conditions set forth in the statute. However, should the property
owners association acquire an AED, it should ensure that those persons with access to the
machine have obtained the minimum training as required by section 401.2915, Florida Statutes.

| trust that the above informal comments may be of assistance.
Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tgk

[1] Section 401.291, Fla. Stat. (1995), repealed by Ch. 97-34, Laws of Florida, provided for the
use of an automatic or semiautomatic defibrillator by any individual who met the requirements of
the section, who was a member of a locally coordinated response team authorized to respond to
a request for emergency assistance for the purpose of providing an assessment of the need for
and appropriate use of an automatic or semiautomatic defibrillator, and who had successfully
completed an appropriate training course as approved by the local emergency medical services
medical director.

[2] See s. 401.2915(1), Florida Statutes, stating that minimum training requirements include
successful completion of an appropriate training course in cardiopulmonary resuscitation or a
basic first aid course that includes cardiopulmonary resuscitation, and demonstrated proficiency
in the use of an AED.



