Inactive member of Florida Bar, judicial applicant
Number: INFORMAL

Date: September 27, 2001

Mr. Joshua A. Whitman, Chair

Fourth Circuit Judicial Nominating Commission
The Butler Pointe Building

4500 Salisbury Road, Suite 340

Jacksonville, Florida 32256

Dear Mr. Whitman:

As Chair of the Fourth Circuit Judicial Nominating Commission, you ask whether an "inactive"
member of The Florida Bar may apply to a Judicial Nominating Commission for a legislatively
created Circuit Court vacancy.

Article V, section 8, Florida Constitution, in setting forth the qualifications for judicial office, states
in part:

"No person is eligible for the office of circuit judge unless the person is, and has been for the
preceding five years, a member of the bar of Florida."

Rule 1-3.1, Rules Regulating The Florida Bar, provides that the membership of the Bar "shall be
composed of all persons who are admitted by the Supreme Court of Florida to the practice of law
in this state and who maintain their membership pursuant to these rules."”

Rule 1-3.2 sets forth membership classification. Subsection (a) of the rule defines "Members in
Good Standing" as only those persons who have paid annual membership fees or dues for the
current year and who are not retired, resigned, delinquent, inactive, or suspended. Subsection
(c) of the rule defines "Inactive Members" and states that inactive members "may not hold
themselves out as being able to practice law in Florida or render advice on matters of Florida
law."[1] In addition, Rule 1-3.2(c)(5) provides that an inactive member may "not hold any position
that requires the person to be a licensed Florida attorney[.]"

Thus, inactive members are not entitled to practice law in this state or to hold any position that
requires the person be a licensed attorney. It would therefore appear that applicants for the
position of circuit court judge must be members in good standing.

Moreover, Article V, section 8, Florida Constitution, states that "[u]nless otherwise provided by
general law, a person shall be eligible for election or appointment to the office of county court
judge in a county having a population of 40,000 or less if the person is a member in good
standing of the bar of Florida."[2] Common sense would dictate that if a county judge is required
to be a member in good standing of The Florida Bar, circuit court judges would also be required
to meet that standard.
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Accordingly, | am of the view that an "inactive” member of The Florida Bar does not meet the
gualification for judges and, therefore, may not apply to a Judicial Nominating Commission for a
legislatively created Circuit Court vacancy.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tgk

[1] Rule 1-3.2(c)(4), Rules Regulating The Florida Bar.
[2] And see s. 34.021(1), Fla. Stat., providing:

"No person is eligible for election or appointment to the office of county court judge unless the
person is, and has been for the preceding 5 years, a member in good standing of the bar of
Florida prior to qualifying for election to such office or submitting his or her name to the
appropriate judicial nominating commission for appointment. However, a person is eligible for
election or appointment to the office of county court judge in a county having a population of
40,000 or less if he or she is a member in good standing of the bar of Florida." (e.s.)



