Municipalities, regulation of smoking
Number: INFORMAL

Date: July 26, 2002

Mr. Mark Goldstein

City Attorney

City of Hallandale Beach

400 South Federal Highway
Hallandale Beach, Florida 33009

RE: SMOKING--MUNICIPALITIES--regulation of smoking inside and outside preempted to state.
Pt. Il, Ch. 386, Fla. Stat.

Dear Mr. Goldstein:

You have asked whether a city may enact an ordinance prohibiting smoking in certain outdoor
areas, such as parks, play areas and baseball stands.

In sum, a city may not enact an ordinance prohibiting smoking in certain outdoor areas, in light of
current Florida law preempting the regulation of smoking to the state. Any municipal ordinance
on the subject, therefore, would be void and of no effect.

Part Il, Chapter 386, Florida Statutes, is entitled "Indoor Air: Tobacco Smoke" and is known as
the "Florida Clean Indoor Air Act."[1] The Legislature has expressed its intent to "protect the
public health, comfort, and environment by creating areas in public places and at public
meetings that are reasonably free from tobacco smoke by providing a uniform statewide
maximum code."[2]

The term "[p]ublic place" is defined to mean "enclosed, indoor areas used by the general public"
(e.s.) such as government buildings, public mass transportation, elevators, hospitals, nursing
homes, educational facilities, public school buses, libraries, courtrooms, jury waiting and
deliberation rooms, museums, theaters, auditoriums, arenas, recreational facilities, restaurants,
retail stores (except tobacco shops), grocery stores, places of employment, health care facilities,
day care centers and common areas of retirement homes and condominiums.[3]

The title of this part of the Florida Statutes, as well as the definition of "public place,” would
indicate that the provisions of the act apply only to the regulation of smoking in indoor places.
While the title of an act is one indicator of the Legislature's intent and may be used to define the
scope of the act,[4] in this instance the Legislature has provided a much broader application of
the act in section 386.209, Florida Statutes, stating:

This part expressly preempts regulation of smoking to the state and supersedes any municipal or
county ordinance on the subject.

The plain language of this preemptory provision makes it clear that the state, not local
governments, regulates smoking whereever it may occur. As evidence of the Legislature's intent
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to regulate smoking other than exclusively in indoor areas, the act contains a provision that
makes it unlawful for any person under the age of 18 to smoke tobacco "in, on, or within 1,000
feet of the real property comprising a public or private elementary, middle, or secondary school
between the hours of 6 a.m. and midnight."[5]

Clearly, the Legislature has used Part Il, Chapter 386, Florida Statutes, as the means to regulate
smoking inside and outside a public place. It would appear, therefore, that any attempt by a city
to regulate smoking by ordinance in a manner other than that prescribed by the Legislature
would be preempted and of no effect.

Sincerely,

Joslyn Wilson
Senior Assistant Attorney General

JWitls

[1] Section 386.201, Fla. Stat.
[2] Section 386.202, Fla. Stat.
[3] Section 386.203(1), Fla. Stat.

[4] See Finn v. Finn, 312 So. 2d 726 (Fla. 1975); State v. Parker, 406 So. 2d 1089 (Fla. 1981)
(one indicator of Legislature's intent is the title of the law enacting the statute); and Op. Att'y
Gen. Fla. 99-67 (1999).

[5] Section 386.212(1), Fla. Stat. See also s. 386.205(6), Fla. Stat., authorizing each state
agency to adopt rules for the administration of the act. Examples of such rules are in Rule 65C-
22.002(1)(h), Fla. Admin. Code, prohibiting smoking "within the child care facility and all outdoor
play areas" and Rule 33-601.721(7), Fla. Admin. Code, governing correctional facility visitation
operations, stating that "[s]moking shall be permitted only in an outdoor smoking area
designated by the warden."



