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Date: September 25, 2002

Mr. James D. Palermo
Tampa City Attorney
315 East Kennedy Boulevard, 5th Floor
Tampa, Florida 33602

Dear Mr. Palermo:

You ask whether the State Beverage Law preempts the City of Tampa from adopting an
ordinance that prohibits anyone under the age of twenty-one from entering an establishment
which serves alcoholic beverages and which is zoned, licensed or operated primarily as a bar.
Attorney General Butterworth has asked me to respond to your letter.

Florida's Beverage Law is contained in Chapters 561 through 568, of the Florida Statutes. The
Florida Legislature, however, has specifically empowered local governments to regulate certain
specific aspects of the business of alcoholic beverage sales. Municipalities and counties are
authorized to regulate the location of liquor establishments, the hours the establishments may
stay open, and the sanitary conditions of these establishments. As provided in section 562.45(2),
Florida Statutes,

"(a) Nothing contained in the Beverage Law shall be construed to affect or impair the power or
right of any county or incorporated municipality of the state to enact ordinances regulating the
hours of business and location of place of business, and prescribing sanitary regulations
therefor, of any licensee under the Beverage Law within the county or corporate limits of such
municipality. . . .

(b) Nothing in the Beverage Law shall be construed to affect or impair the power or right of any
county or incorporated municipality of the state to enact ordinances regulating the type of
entertainment and conduct permitted in any establishment licensed under the Beverage Law to
sell alcoholic beverages for consumption on the premises, or any bottle club licensed under s.
561.14, which is located within such county or municipality."

Thus, the Beverage Law provides that nothing contained within its terms is to be construed to
preclude a county or municipality from enacting ordinances regulating the hours and location of
places of business, and prescribing sanitary regulations for licensees. In addition, counties and
municipalities may enact ordinances regulating the type of entertainment and conduct permitted
in a licensed establishment.

The statute further provides, however, that counties and municipalities may not enact ordinances
regulating or prohibiting activities or business transactions of a licensee regulated by the Division
of Alcoholic Beverages and Tobacco under the Beverage Law. Section 562.45(2)(c), Florida
Statutes, provides:
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"A county or municipality may not enact any ordinance that regulates or prohibits those activities
or business transactions of a licensee regulated by the Division of Alcoholic Beverages and
Tobacco under the Beverage Law. Except as otherwise provided in the Beverage Law, a local
government, when enacting ordinances designed to promote and protect the general health,
safety, and welfare of the public, shall treat a licensee in a nondiscriminatory manner and in a
manner that is consistent with the manner of treatment of any other lawful business transacted in
this state. Nothing in this section shall be construed to affect or impair the enactment or
enforcement by a county or municipality of any zoning, land development or comprehensive plan
regulation or other ordinance authorized under ss. 1, 2, and 5, Art. VIII of the State Constitution."
(e.s.)

While the enumeration of the areas of local regulation in section 562.45, Florida Statutes, might
be considered to prohibit local regulation in areas other than those specified, several courts have
indicated that local regulation outside those areas enumerated in the statute are not precluded in
the absence of an express preemption in the Beverage Law.[1]

For example, in Nelson v. State,[2] the Florida Supreme Court construed similar language as not
limiting municipal regulation to these three areas of subject matter. In the face of a preemption
argument, the Nelson Court upheld an ordinance prohibiting the employment of females to serve
liquor, although the ordinance was subsequently voided on other grounds.[3]

Subsequently, in City of Daytona Beach v. Del Percio,[4] the Supreme Court stated that the
Florida Constitution and the statutes imbue a municipality with the state's full police powers,[5]
including those under the twenty-first amendment, except those powers expressly preempted.
Thus, the Court upheld the municipal ordinance prohibiting partial female nudity in
establishments dealing in alcoholic beverages.

The above cases generally involved ordinances prohibiting behavior concurrent with the sale of
beverages for consumption on the premises of the licensees. In addition, the ordinances upheld
in those cases were approved because they were construed to be aimed at ensuring "the
discipline and good order of persons while in establishments selling alcoholic beverages."[6]
However, where the ordinance in question is not aimed at controlling customers' behavior but is
clearly an attempt to prevent a state-licensed vendor from selling alcoholic beverages, the courts
have been less likely to uphold the validity of the ordinance.[7]

In light of the above cases, this office cannot conclude that the state Beverage Law generally
preempts this area of regulation by the city. Moreover, this office has been informed that at least
one municipality has adopted a similar ordinance. The City of Fort Lauderdale has adopted an
ordinance which prohibits persons under the age of twenty-one from entering or remaining in any
alcoholic beverage establishment, as that term is defined in the ordinance, or to be permitted to
do so by the owners, managers, employees or independent contractors of alcoholic beverages,
except as provided therein. The ordinance contains a number of exceptions for employees of the
establishment, persons accompanied by either of their parents, bona fide restaurants, members
of the military or armed forces on active duty. In addition, the ordinance contains an exception
for those times when the establishment is not serving or selling alcoholic beverages to the public
provided that before anyone under the age of twenty-one is admitted, all alcoholic beverages
previously served have been consumed and removed from customer access and the



establishment's entire inventory of alcoholic beverages has been secured from public access.

However, as you note, section 562.13(1), Florida Statutes, provides that it is unlawful for any
vendor licensed under the Beverage Law to employ a person under the age of eighteen years
except as provided therein. In addition, section 562.48, Florida Statutes, prohibits any person
operating any dance hall in connection with the operation of any place of business where any
alcoholic beverage is sold to knowingly permit or allow any person under the age of eighteen
years to patronize, visit, or loiter in any such dance hall or place of business, unless such minor
is attended by one or both of his or her parents or by his or her natural guardian. Moreover, as
noted above, section 562.45(2)(c), Florida Statutes, requires that a local government, when
enacting ordinances designed to promote and protect the general health, safety, and welfare of
the public, shall treat a licensee in a nondiscriminatory manner and in a manner that is
consistent with the manner of treatment of any other lawful business transacted in this state.

While these statutory provisions clearly relate, at least in part, to the area of conduct that the city
proposes to regulate, they do not expressly preempt the area from regulation by local
government.[8] Municipal ordinances, however, are inferior to laws of the state and may not
conflict with any controlling provision of a statute. As the Florida Supreme Court stated in Rinzler
v. Carson,[9] "[a] municipality cannot forbid what the legislature has expressly licensed,
authorized or required, nor may it authorize what the legislature has expressly forbidden."
Although a municipality and the state may legislate concurrently in areas that are not expressly
preempted by the state, a municipality's concurrent legislation must not conflict with state
law.[10]

The above statutes do not appear to expressly authorize persons eighteen to twenty-one years
of age to be employed in an establishment that serves alcoholic beverages or to visit a dance
hall operated in connection with an establishment providing alcoholic beverages; rather the
statutes are directed toward prohibiting those younger than eighteen from participating in those
activities.

In light of the above, however, the city may wish to seek legislative or judicial clarification on this
issue. The city may also wish to discuss this matter with those other jurisdictions, such as the
City of Fort Lauderdale, which have passed similar ordinances to determine what challenges
they may have encountered.

I trust that the above informal advisory comments may be of some assistance.

Sincerely,

Joslyn Wilson
Assistant Attorney General
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