
County Chief Correctional Officer 
Number: INFORMAL

Date: July 17, 2013

Mr. Frank A. Baker
Attorney for the Board of County
Commissioners of Jackson County
4431 Lafayette Street
Marianna, Florida 32446

Dear Mr. Baker:

On behalf of a majority of the members of the Board of County Commissioners of Jackson
County, you have asked whether the board may appoint the County Administrator as the "chief
administrative officer" of the county’s jail when the administrator is not a certified correctional
officer. You state that Jackson County is a non-charter county which has a county administration
form of government adopted pursuant to sections 125.70 – 125.74, Florida Statutes.

In sum, I have found no requirement that the chief correctional officer of a county be a certified
correctional officer when his or her primary duties do not encompass the direct supervision,
custody, and control of prisoners in the jail. Any potential conflict in the chief administrative
officer’s proposal of himself or herself as the chief correctional officer would need to be
addressed by the Florida Commission on Ethics.

Section 951.06, Florida Statutes, addresses the employment of correctional officers by a county,
as follows:

"(1) The county commissioners shall designate a chief correctional officer and such correctional
officers as they deem necessary.
(2) All chief correctional officers of prisoners shall see that all rules and regulations prescribed by
law or the department are fully observed and complied with; enforce discipline among the
prisoners in and about the camps; and administer punishment to prisoners, when in their
judgment the same is necessary in order to enforce proper discipline, conforming always to the
law and rules and regulations.
(3) All boards of county commissioners shall immediately discharge any correctional officer who
shall be guilty of gross negligence or cruel and inhuman treatment of prisoners under their
control and their action shall be final.
(4) The salaries of correctional officers provided for in this chapter shall be fixed by the board of
county commissioners, and the chief correctional officer shall be furnished means of
transportation over the roads of the county when necessary, the upkeep and operation of which
shall be furnished by the county; however, the county shall not in any case be required to furnish
a driver of such conveyance where such services are required to be paid for.
(5) All salaries contemplated by this chapter shall be paid from the general revenue fund of the
county." (e.s.)
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Additionally, pursuant to section 951.061, Florida Statutes, the county commission may
designate the sheriff as the chief correctional officer of the county’s correctional system. If
designated, the sheriff or his or her designee is responsible for enforcing state law concerning
the operation and maintenance of county jails.[1]

Thus, the plain language of section 951.06, Florida Statutes, requires the county commission to
designate a "chief correctional officer." The statute, however, does not define "chief correctional
officer," nor does it prescribe qualifications an individual must have in order to assume the
position.[2] A "correctional officer" for purposes of certification under Chapter 943, Florida
Statutes, is defined as

"any person who is appointed or employed full time by the state or any political subdivision
thereof, or by any private entity which has contracted with the state or county, and whose
primary responsibility is the supervision, protection, care, custody, and control, or investigation,
of inmates within a correctional institution; however, the term 'correctional officer' does not
include any secretarial, clerical, or professionally trained personnel."[3] (e.s.)

While this office does not interpret local codes and ordinances, I would note that section 54-1 of
the Jackson County Code establishes the position of "[c]ounty jail administrator" as the "chief
correctional officer" for the county. The county jail administrator:

"shall see that all rules and regulations prescribed by law or by the state department of
corrections are fully observed and complied with; shall enforce discipline among the prisoners in
and about the county jail; and administer punishment to prisoners when, in his judgment, such
punishment is necessary in order to enforce proper discipline, conforming always to the law and
to all applicable rules and regulations."[4]

To the extent the chief correctional officer’s primary duties of enforcing discipline among the
prisoners and administering punishment to enforce proper discipline constitute the "supervision,
protection, care, custody, and control, or investigation, of inmates within a correctional
institution," Florida law would require that such officer be a certified correctional officer.

The county’s code, however, prescribes the qualifications for the position:

"The jail administrator shall be a resident of the county; and shall be qualified by administrative,
executive, and financial experience and ability to serve as the chief correctional officer for the
county, pursuant to standards for employment established and administered by the state
department of corrections,[5] as supplemented by job requirements which may be from time to
time adopted in the future by the board of county commissioners. The jail administrator shall
occupy the position of department head. Applicants for the filling of such position shall be
proposed by the county administrator and shall require confirmation by a majority of the
members of the board of county commissioners."

It is unclear whether the qualifications of "administrative, executive, and financial experience"
requires the jail administrator or chief correctional officer to be a certified correctional officer.
However, as noted above, the exercise of custody and control over prisoners would apparently
require such certification.[6] Moreover, it appears, in the scenario you have presented and under



the county’s code, that the county administrator would be recommending himself for the position
of chief correctional officer, subject to confirmation by the board of county commissioners.[7]
This office offers no comment on the propriety of such action, but would suggest that the
question of any conflict under the Florida Code of Ethics be presented to the Florida Commission
on Ethics.

While your inquiry does not involve the appointment of the sheriff as the chief correctional officer
of a county, it is instructive to consider the qualifications one must possess in order to be a
sheriff to consider whether a chief correctional officer needs to be a certified correctional officer.
Article VIII, section 1(d) of the Florida Constitution, provides for county officers, as follows:

"There shall be elected by the electors of each county, for terms of four years, a sheriff, a tax
collector, a property appraiser, a supervisor of elections, and a clerk of the circuit court; except,
when provided by county charter or special law approved by vote of the electors of the county,
any county officer may be chosen in another manner therein specified, or any county office may
be abolished when all the duties of the office prescribed by general law are transferred to
another office. When not otherwise provided by county charter or special law approved by vote
of the electors, the clerk of the circuit court shall be ex officio clerk of the board of county
commissioners, auditor, recorder and custodian of all county funds."

There is no requirement in section 1(d), Article VIII, Florida Constitution, that a sheriff be a
certified law enforcement officer. By logical inference, a sheriff who is appointed as the chief
correctional officer of a county jail would not be required to obtain certification as a correctional
officer before assuming the position. I have not found, nor have you directed my attention to, any
statutory requirement that a chief correctional officer be a certified correctional officer under
Chapter 943, Florida Statutes, when his or her primary responsibilities do not encompass those
enumerated in section 943.10(2), Florida Statutes. Absent a requirement that a chief correctional
officer be certified as a correctional officer under Chapter 943, Florida Statutes, this office cannot
read such a requirement into the law.[8]

Finally, while the subject of dual office-holding was not broached in your inquiry, there may be
concerns that a county administrator with pervasive duties in the administration of all county
departments would not also be able to be the chief correctional officer for the county.[9] The
Legislature, however, has expressed its intent that the powers granted a county administrator
are administrative or ministerial in nature and are "not to delegate any governmental power
imbued in the board of county commissioners as the governing body of the county[.]"[10] (e.s.)
Thus, the Legislature has made clear that a county administrator possesses no delegated
governmental powers which would predicate a finding that the position is an office for purposes
of dual office-holding.[11]

I trust that these informal comments will be of assistance to you. They do not constitute an
official opinion of the Attorney General, but rather are observations by the undersigned.

Sincerely,

Lagran Saunders
Assistant Attorney General
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[1] Section 951.061(2), Fla. Stat.

[2] Cf. s. 110.107(27), Fla. Stat., defining "Law enforcement or correctional officer" as "a law
enforcement officer, special agent, correctional officer, correctional probation officer, or
institutional security specialist required to be certified under chapter 943." (e.s.); s. 112.19(1)(b),
Fla. Stat., defining "Law enforcement, correctional, or correctional probation officer" as "any
officer as defined in s. 943.10(14)[.];" s. 112.531(2), Fla. Stat., defining, for purposes of the part,
"Correctional officer" as "any person, other than a warden, who is appointed or employed full
time by the state or any political subdivision thereof whose primary responsibility is the
supervision, protection, care, custody, or control of inmates within a correctional institution; and
includes correctional probation officers, as defined in s. 943.10(3). However, the term
'correctional officer' does not include any secretarial, clerical, or professionally trained
personnel."

[3] Section 943.10(2), Fla. Stat.

[4] Section 54-1(a), Jackson County Code.

[5] While the county’s code refers to standards for employment established and administered by
the Florida Department of Corrections (DOC), Ch. 96-312, Laws of Fla., abolished the Jail
Standards Committee within DOC and created a working committee to develop model standards
for managing and operating detention facilities. The Florida Model Jail Standards, s. 1.32,
defines "Officer-in-Charge" as "The Sheriff, Chief Correctional Officer or any correctional
administrator appointed by a City or County Board of Commissioners," but does not otherwise
prescribe standards for the position.

[6] Section 1.44 of the Florida Model Jail Standards, defines "Supervision, Care, Custody, and
Control" as

"A certified correctional officer's, or juvenile detention officer’s duties including observing,
watching, monitoring, moving, having custody of, exercising dominion and control over,
safeguarding, taking charge of, restraining, overseeing, protecting, supervising, and directing
inmates. This definition shall not include duties involving the automated opening or closing of
doors within the facility when such duties are performed under the direction and observation of a
certified correctional officer or certified juvenile detention officer." (e.s.)

[7] Cf. Inf. Op. to Ms. Alison Rogers, Escambia County Attorney, dated Nov. 15, 2011 (non-
charter counties adopting Part III, Ch. 125, Fla. Stat., imposes responsibility of hiring personnel
on county administrator; with exception of hiring department heads, requiring confirmation by
county commission, act does not prescribe a role for the county commission in hiring of
individuals).

[8] See Ops. Att'y Gen. Fla. 06-26 (2006) and 81-10 (1981) (this office is without authority to
qualify or read into a statute an interpretation or define words in the statute in such a manner



which would result in a construction that seems more equitable under circumstances presented
by a particular factual situation; such construction when the language of a statute is clear would,
in effect, be an act of legislation which is exclusively the prerogative of the Legislature); cf.
Chaffee v. Miami Transfer Company, Inc., 288 So. 2d 209 (Fla. 1974).

[9] While this office has concluded that a "correctional officer" is not an officer for purposes of the
dual office-holding prohibition, see Op. Att’y Gen. Fla. 98-31 (1998), no opinion addresses the
status of a chief correctional officer.

[10] Section 125.74(2), Fla. Stat. Sections 2-46. – 2-51., Jackson County Code of Ordinances,
expresses the same limitation on the powers of the county administrator.

[11] Section 5(a), Art. II, Fla. Const., prohibits a person from holding at the same time more than
one office under the government of the state and the counties and municipalities therein.


