Group self-insurance, premium cost
Number: INFORMAL

Date: July 11, 2018

Mr. Roman Gastesi

County Administrator
County of Monroe

1111 12th Street, Suite 408
Key West, Florida 33040

Dear Mr. Gastesi:

The Monroe County Board of County Commissioners has authorized an opinion request seeking
clarification of the meaning of the term “premium cost” as used in section 112.0801, Florida
Statutes (2017), and applied to an employer’s self-insured health plan.[1] Attorney General
Bondi has asked that | respond to your letter.

In pertinent part, section 112.0801(1) (“Group insurance; participation by retired employees”)
provides:

“Any...county...that provides...health...insurance...for its officers and employees and their
dependents upon a...self-insurance plan shall allow all former personnel who retired before
October 1, 1987, as well as those who retire on or after such date, and their eligible dependents,
the option of continuing to participate in the...self-insurance plan. Retirees and their eligible
dependents shall be offered the same health and hospitalization insurance coverage as is
offered to active employees at a premium cost of no more than the premium cost applicable to
active employees. For retired employees and their eligible dependents, the cost of continued
participation may be paid by the employer or by the retired employees. To determine health and
hospitalization plan costs, the employer shall commingle the claims experience of the retiree
group with the claims experience of the active employees.... Retirees covered under Medicare
may be experience-rated separately from the retirees not covered by Medicare and from active
employees if the total premium does not exceed that of the active group and coverage is
basically the same as for the active group.”

(Emphasis added.)

“One of the most fundamental tenets of statutory construction requires that we give statutory
language its plain and ordinary meaning, unless the words are defined in the statute or by the
clear intent of the legislature.”[2] But, “in considering the meaning of particular words and
phrases, courts must also distinguish between terms of art that may have specialized meanings
and other words that are ordinarily given a dictionary definition.”[3] Therefore, “[w]ords,
particularly technical ones, must be interpreted in the specific context in which they are used.”[4]

What Is “Premium Cost"?
As applied here, the term “premium cost” has both ordinary and industry-specific meanings. To
the insured under a contract of insurance, the ordinary meaning of “premium” is the “price of
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insurance protection for a specified risk for a specified period of time;”[5] the “consideration paid
or to be paid to an insurer for the issuance and delivery of any binder or policy of insurance[;]’[6]
the “money charged for...insurance coverage reflecting expectation of loss.”[7] In other words, it
is “the consideration for insurance, by whatever name called.”[8] Thus, in a contact between
insurer and insured, the insured’s payment, or “premium,” equals the insured’s cost to obtain
coverage for a specified period of time.

The relationship between an employer and its employees (or retirees) in providing and receiving
health care, however, is not identical to the one which exists between an insurance company
and its insured. In the employer/employee context, “premium cost” and the contribution of the
insured employee/ retiree[9] are not synonymous; instead, the employee/retiree health plan
contribution (if any) plus the employer health plan contribution (if any) together comprise the
“premium cost.”

This is true regardless of whether the employer provides its employees and retirees (and their
dependents) health and hospitalization benefits through a self-insured fund, or by obtaining third-
party insurance coverage. In a fully insured health plan, the premium cost is the pro rata
insurance premium calculated and charged by the insurer, reflecting the total cost of coverage
for the applicable period to the identified class of insureds, within the tiers of coverage provided,
and including both the employer and employee portions. In a self-insured plan, similarly,
although the employer must calculate the cost of providing coverage, the premium cost reflects
the pro rata actuarially-determined total contribution towards the cost of health plan coverage for
the applicable period to the identified class of insureds, within the tiers of coverage provided.
Again, this cost will be paid by combining the employer’s and the employees’/retirees’
contributions.

As thus defined, the “premium cost” and the “cost of continued participation,” under section
112.0801(1), should be the same. Under the statute, retirees’ coverage may be wholly funded by
the retirees, or may be funded in whole or in part by the employer. And there is no requirement
under the statute that an active employee’s contribution towards the premium cost be the same
as the retiree’s contribution for identical coverage, in all offered tiers. But, within the various
levels of coverage, the premium cost for all insureds—except retirees covered by
Medicare[10]—will be the same for retirees (and their dependents) as it is for employees (and
their dependents).

How Is the “Premium Cost” Calculated?

In section 112.0801(1), the Legislature has not described in detail a specific method to be used
in calculating the “premium cost.” That calculus—which appears both to require actuarial
expertise,[11] and to be dependent on the fixed and changing factors applicable to a particular
employer’s plan[12]—is beyond the purview of this analysis.[13]

There is one aspect of the process which the Legislature has specified, however: in providing the
same health and hospitalization coverage to active members (and their dependents) and retirees
(and their dependents), plan costs shall be determined by commingling “the claims experience of
the retiree group with the claims experience of the active employees|.]’[14] Only one exception is
provided to this rule: retirees covered under Medicare may be experience-rated separately from



retirees not covered by Medicare and from active employees “if the total premium does not
exceed that of the active group and coverage is basically the same as for the active group.”[15]
Given this statutory identification of “similarly situated” insureds (i.e., that the claims experiences
of active employees and their dependents must be commingled with those of retirees and their
dependents), an actuary belonging to the Society of Actuaries or the American Academy of
Actuaries,[16] by following accepted professional actuarial practices and methods consistent
with Office of Insurance Regulation guidance,[17] will be able to calculate the “premium cost”
contemplated in section 112.0801(1).

In sum, under section 112.0801(1), the “premium cost” and the “cost of continued participation,”
as applied to a self-insured health plan, refer to the pro rata actuarially-determined total
contributions (employee/retiree plus employer) towards the cost of providing health plan
coverage for the applicable period to the identified class of insureds, within the tiers of coverage
provided. | trust that these informal comments will be helpful.

Sincerely,

Teresa L. Mussetto
Senior Assistant Attorney General
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Number: N.6, Agenda Item Summary #3190.

[2] Green v. State, 604 So. 2d 471, 473 (Fla. 1992).

[3] OB/GYN Specialists of Palm Beaches, P.A. v. Mgjia, 134 So. 3d 1084, 1088 (Fla. 4th DCA
2014); see also Crews v. Fla. Pub. Emp'rs Council 79, AFSCME, 113 So. 3d 1063, 1069 (Fla.
1st DCA 2013) (“[C]ourts should give words in a statute their ordinary and everyday meaning
unless the context reveals that a technical meaning applies.”).

[4] Variety Children's Hosp., Inc. v. Perkins, 382 So. 2d 331, 337 (Fla. 3d DCA 1980) (citing
Alsop v. Pierce, 155 Fla. 185, 19 So. 2d 799, 803 (1944)).

[5] Glossary of Insurance Terms 207 (BISYS Education Services 6th ed. 2000).
[6] § 627.041, Fla. Stat. (2017).
[7] Glossary of Insurance Terms, National Association of Insurance Commissioners (NAIC)

(available at http://www.naic.org/consumer_glossary.htm) (last visited February 8, 2018). The
National Association of Insurance Commissioners describes its role as follows:

The National Association of Insurance Commissioners (NAIC) is the U.S. standard-setting and
regulatory support organization created and governed by the chief insurance regulators from the
50 states, the District of Columbia and five U.S. territories. Through the NAIC, state insurance


http://www.naic.org/consumer_glossary.htm

regulators establish standards and best practices, conduct peer review, and coordinate their
regulatory oversight. NAIC staff supports these efforts and represents the collective views of
state regulators domestically and internationally. NAIC members, together with the central
resources of the NAIC, form the national system of state-based insurance regulation in the U.S.

[8] § 627.403, Fla. Stat. (2017).

[9] An employee’s “contribution” is defined as “the amount of premium for group insurance or a
pension plan paid by the employee.” Glossary of Insurance Terms 57 (BISYS Education
Services 6th ed. 2000).

[10] 8§ 112.0801(1), Fla. Stat. (2017). However, the total premium for retirees covered by
Medicare cannot exceed that of the active group, and their health care coverage must be
basically the same as for the active group. Id.

[11] See generally 8 112.08(2)(b), Fla. Stat. (2017) (“[T]o obtain approval from the Office of
Insurance Regulation of any self-insured plan for health, accident, and hospitalization coverage,
each local governmental unit...shall submit its plan along with a certification as to the actuarial
soundness of the plan, which certification is prepared by an actuary who is a member of the
Society of Actuaries or the American Academy of Actuaries.”).

[12] See Self-Insurance Institute of America, Inc., Industry White Paper, A Model Self-Funded
Health Plan, at 11 (May 2009) (available at https://www.google.com/search?qg=
Self-Insurance+Institute+of+America%2C+Inc.%2C+Industry+White+Paper%2C+A+
Model+Self-Funded+Health+Plan&rlz=1C1QJDB_enUS721US721&o0q=Self-
Insurance+Institute+of+America%?2C+Inc.%2C+Industry+White+Paper%2C+A+Model+Self-
Funded+Health+Plan&aqgs=chrome..69i57.585j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8) (last visited
April 30, 2018) (“The cost of health care benefits is dependent on plan design, because design
dictates to a great extent the cost of claims and the impact of trend. Other factors that contribute
to the overall plan expense include: administrative fees, health care management fees,...excess
loss premiums, network access fees, advisory services, and the change in appropriate
reserves.”).

[13] See Department of Legal Affairs Statement Concerning Attorney General Opinions
(available at http:// myfloridalegal.com/pages.nsf/Main/dd177569f8fb0f1a85256¢cc
6007b70ad#nature, last visited April 30, 2018) (“Frequently Asked Questions About Attorney
General Opinions”).

[14] § 112.0801(1)(a), Fla. Stat. (2017).

[15] Id.

[16] See § 112.08(2)(b), Fla. Stat. (2017).

[17] See, e.g., Fla.Admin.Code R. 690-149.052 (“Establishing a Self-Funded Health Benefit

Plan”); Fla.Admin.Code R. 690-149.053 (“On-Going Review of the Self-Funded Health Benefit
Plan”).


https://www.google.com/search?q=

