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QUESTIONS:

1. What procedures should a tax collector follow in processing a tax deed application, and what
amounts of money should he collect from the tax deed applicant?

2. Who should collect and distribute the redemption funds when a property owner seeks to
redeem his land from a tax deed sale?

3. Who should collect and distribute the excess funds in the case of overbidding at a tax deed
sale?

SUMMARY:

Upon application for a tax deed by either a county or a private tax certificate holder, the tax
collector must search the tax sale records for a period of twenty years prior to the date of
application, noting any outstanding tax certificates on the property, any omitted taxes, and any
unpaid delinquent taxes, and certify any such items discovered, plus interest thereon and the
collector's costs and fees, to the clerk of the circuit court for inclusion in the statutory opening
bid. The collector is required to collect the total amount of those items from a private tax deed
applicant before certifying the application to the clerk. However, the county is required to deposit
only the collector's fees and costs. When a property owner wishes to redeem his property from a
tax deed sale, he may do so at any time before delivery of the deed by the clerk. When
redemption is made, the tax collector should receive the funds and reimburse the tax deed
applicant and the clerk of the court. When an overbid occurs at a tax deed sale, the clerk of the
circuit court is charged with the responsibility for receiving and disbursing the excess funds,
according to the formula contained in s. 197.291(2), F. S.

AS TO QUESTION 1:

When a tax deed application is made, the procedures to be followed by the tax collector differ
with the character of the applicant. The procedure in the case where a county applies for a tax
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deed varies from the requirements obtaining when the applicant is a private individual.

As to applicants other than the county; an individual who holds a tax certificate may make
application for a tax deed at any time after two years have elapsed from April 1 of the year in
which the certificate was issued. Section 197.241(1), F. S. If the applicant seeks to base his
application on a certificate issued after July 1, 1973, he must apply for a tax deed within seven
years from the date of the certificate's issuance. Section 197.241(1); s. 37, Ch. 73-332, Laws of
Florida. However, since Ch. 73-332 is prospective in nature, any certificate issued prior to July 1,
1973, may serve as a basis for a tax deed application for a period of twenty years from the date
of its issuance. Section 197.356, F. S.; s. 197.241(1), supra.

The applicant should file the certificate upon which he bases his application, as well as the
application itself, with the tax collector. Chapter 12B-1.343, Florida Administrative Code. Those
two documents serve as notice to the collector that the applicant desires the lands "or any part
thereof capable of being readily separated from the whole" advertised for sale. Chapter 12B-
1.343. Consolidated applications on more than one certificate are prohibited. Section 197.241,
supra; Ch. 12B-1.343.

Upon receiving an application, the tax collector should search the public records for a period of
twenty years. Any outstanding tax certificates, any omitted years' taxes, any unpaid delinquent
taxes, and the names and addresses of all persons the clerk is required by law to notify prior to
the tax deed sale ascertained by the search should be noted and certified to the clerk of the
circuit court pursuant to s. 197.241(2), supra. The twenty-year search must be continued
notwithstanding the seven-year limitation contained in s. 197.241(1), supra. As mentioned
above, the seven-year limitation is prospective in nature and therefore does not impair the
twenty-year validity of certificates issued prior to July 1, 1973. The collector is entitled to a fee of
one dollar per year of search, or he may contract the search to a title abstract company for a
reasonable fee. In either case, the fee is added to the other costs the applicant must pay, as
discussed below.

The private applicant is also required to pay the collector the combined value of the following: All
outstanding certificates, plus interest; all omitted taxes, plus interest; and all unpaid delinquent
taxes for the current year, plus interest.

In reference to outstanding certificates, Ch. 12B-1.343, supra, provides that "The applicant . . . is
required to pay the collector all amounts required for redemption or purchase of all outstanding
tax certificates not in the applicant's possession. . . ." The applicant is thus required to redeem
only those outstanding certificates which he does not own. However, if the applicant does own
certificates on the property in addition to the one on which his application is based, the tax
collector should procure their surrender and note on the certificates that they are canceled in
connection with a tax deed application. Their amounts should be included in the certified
statement which the collector forwards to the clerk of the circuit court, in the same manner as if
they had been actually redeemed. Chapter 12B-1.343, F.A.C.

The private applicant must also redeem omitted taxes. Section 197.151, F. S. Omitted taxes are
those taxes which have not been extended on the roll because the property has been previously
struck off to the county and the certificate is still held by the county. See AGO's 068-92 and 060-



12. Consequently, an applicant is required to redeem unextended taxes on the current roll at the
time of his application, unless application is made prior to November 1. This approach comports
with the general statutory position that payment of current taxes is not required in order to
redeem prior certificates if redeemed before November 1. Section 197.191. Such taxes should
be regarded as current year's taxes, and the tax deed sale should proceed subject to them.
Chapter 12B-1.343, supra. No prejudice will result to the county from this procedure, since upon
redemption of the outstanding county certificate prior to November 1, the current taxes may be
extended on the roll and billed to the property owner. Cf. Rosenhouse v. Holly, 131 So. 389 (Fla.
1930).

Current regulations of the Department of Revenue do not require the tax deed applicant to pay
current unpaid delinquent taxes. Chapter 12B-1.343, supra. In this respect, the regulations do
not reflect the requirements of current statutes. The amended statute now requires the applicant
to pay the collector "all amounts required for the redemption of . . . delinquent taxes, plus interest
...." Section 197.241(2), F. S. In view of this conflict, the amended statute controls and the
applicant is required to pay unpaid delinquent taxes. Growers Coop. v. Department of Revenue,
273 So.2d 142 (1 D.C.A. Fla., 1973). Also, in conformity with the amended statute, the collector's
certified statement should reflect that delinquent taxes have been paid, rather than stating that
the land is subject to the lien of unpaid delinquent taxes for the current year.

In summary, the following amounts should be collected from a private applicant for a tax deed:
The amount necessary to redeem any outstanding tax certificate not owned by the applicant; the
amount necessary to redeem omitted year's taxes, as defined above; the amount necessary to
redeem any current year's taxes which have become delinquent at the time of application; and
the collector's costs and fees.

As to the county as applicant; Department of Revenue regulation, Ch. 12B-1.343, supra, is
intended to implement s. 197.241, supra, and, as presently written, states in part:

"The county is required to make application for a tax deed on all certificates in the tax collector's
possession that are two (2) years old or older from the date said certificates were struck off to
the county. (Emphasis supplied.)
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The tax collector shall certify all county held (sic) tax certificates as they become two (2) years
old after issuance." (Emphasis supplied.)

However, s. 17 of Ch. 73-332, supra, now amends s. 197.241(3), supra, to provide that "[t]he
county shall make application for a deed on all certificates two years from the date the taxes to
which they relate were due." (Emphasis supplied.)

Taxes are due on November 1 of each year or as soon thereafter as the assessment roll comes
into the hands of the assessor or the collector. Section 197.012, F. S. The amended statute thus
requires the county to hold certificates for a shorter period of time than that prescribed in the
present regulation. As noted above, the amended statute controls.



Present regulation, Ch. 12B-1.343, supra, also requires the county to purchase outstanding tax
certificates in the manner prescribed for private tax deed applicants. This requirement is also at
variance with s. 197.241(3), F. S. The amended statute requires the county to deposit with the
collector only the amount required to cover his costs and fees. Thus, while the collector should
search the records in the manner required when a private person makes application, and while
the collector's certified statement should indicate the value of all outstanding certificates, the
county as an applicant is not required to deposit with the collector the total sum which would be
required of a private applicant.

AS TO QUESTION 2:

When the applicant for a tax deed is a private person, a property owner is permitted to redeem
his property "before a tax deed has been issued." Section 197.156(1), F. S. The issuance of a
deed occurs when actual delivery of the deed is made to the purchaser at the tax deed sale. See
10 Fla.Jur. Deeds ss. 71 and 72; 31 Fla.Jur. Taxation ss. 476 and 478. When the applicant for
deed is a county, a property owner may redeem at any time prior to the "vesting of title in the
county.” Section 197.151, F. S. Former s. 197.650, F. S. 1971, provided that title vested in the
county upon a judicial decree quieting title in the county. However, with the repeal of s. 197.650
by Ch. 72-268, Laws of Florida, a county must now acquire title to lands upon which it holds a
tax certificate in the same manner as a private certificate holder -- by application to the tax
collector for a tax deed. Consequently, the words vesting of title in the county as used in s.
197.151 must be construed as the functional equivalent of the words before a tax deed is issued
as used in s. 197.156. Title vests in the county at the time of delivery of a deed by the clerk of
the circuit court. Therefore, whether the applicant for a tax deed is the county or a private
person, a property owner may redeem from the effects of a tax deed sale at any time before
delivery of the deed.

If redemption is sought before the collector has forwarded the application for deed to the clerk of
the circuit court, the collector should receive the redemption money and reimburse the tax deed
applicant. Section 197.156(2), F. S. (1972 Supp.). When the county is the certificate holder, the
person seeking redemption is required to pay, in addition to all other costs, a five dollar
redemption fee. Section 197.151(2), F. S.

If redemption is sought after the collector has forwarded the application for deed to the clerk of
the court, Ch. 12B-1.343, supra, describes the procedure to be followed:

"When a tax deed application has been transferred to the clerk of the court and it is the desire of
the property owner or his agent to redeem the property from the tax deed sale, then the clerk of
the court shall direct the person desiring to redeem said lands to the collector's office. The clerk
of the court shall deliver immediately the tax certificate on which the tax deed application is
based, the tax deed application and certification together with a statement of all cost (sic) and
fees to be collected. In order to redeem the property from the tax deed sale, the tax collector
shall receive the amount certified on the tax deed application along with all of the clerk's cost
(sic) and fees in connection with the tax deed application. The tax collector shall post all records
to indicate that an application for tax deed has been redeemed. The collector shall refund to the
applicant all funds received for the redemption of the tax deed application as soon as possible.
The tax collector shall as soon as possible transmit to the clerk all cost (sic) and fees in



connection with the tax deed application. . . ."

The above-quoted regulation makes it clear that the collector is to receive and disburse funds in
the event of a redemption from a tax deed sale.

AS TO QUESTION 3:
Section 197.291(2), F. S., provides that "[i]f property is purchased for an amount in excess of the

statutory bid of the certificate holder, the excess shall be paid over and disbursed by the clerk.
The clerk shall distribute the excess . . . ." (Emphasis supplied.)



