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QUESTION:

May a notary public before whom a will is acknowledged also be a witness to the will and
administer an oath to himself, under Ch. 73-8, Laws of Florida (s. 731.071, F.S.)?

SUMMARY:

A notary public before whom a will is acknowledged and sworn to, or self-proved, pursuant to
Ch. 73-8, Laws of Florida, cannot also serve as a witness to the will, because he is without
authority to administer an oath to himself.

Chapter 73-8, Laws of Florida, creates s. 731.071, F. S., which provides that a will may be made
"self-proved" by the acknowledgment of the testator and the affidavits of the witnesses "each
made before an officer authorized to administer oaths," and evidenced by such officer's
certificate annexed to the will. The statute sets out the form of such certificate of the officer
before whom the testator and the witnesses appeared to self-prove the will. This certificate
provides, in the usual form, that the acknowledgment and affidavits were

"Subscribed and acknowledged before me by _____, the testator, and subscribed and sworn to
before me by _____ and _____, the witnesses, on _____, 19_____."

The general rule, as stated in 67 C.J.S. Oaths and Affirmations s. 5, is that "ordinarily an officer
cannot administer an oath to himself, in the absence of express statutory authority." Accord: In re
Application of Gould, 196 A.2d 278 (N.J. Super. 1963); Asher v. Sizemore, 261 S.W.2d 665 (Ky.
App. 1953); Phillips v. State, 63 S.E. 667 (Ga. App. 1909). Also see Hogans v. Carruth, 18 Fla.
587 (Fla. 1882), holding that an acknowledgment of a deed by the grantee was void.

The statutory provisions which authorize a notary public to administer oaths and take
acknowledgments appear at ss. 117.03 and 117.04, F. S. An examination of those sections
reveals that a Florida notary public has no express statutory authority to administer an oath to
himself or to take his own acknowledgment, and Ch. 73-8, supra, does not authorize him so to
do. Accordingly, I am of the view that a notary public before whom a will is made self-proved
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under Ch. 73-8, may not also serve as a witness to such will, because he is without authority to
administer an oath to himself.


