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QUESTION:

Can the Broward County Commission lawfully submit to binding arbitration in an interlocal
agreement between Broward County and the City of Hollywood?

SUMMARY:

In the absence of express legislative authority, a county may not enter into an interlocal
agreement which contains a provision requiring or authorizing compulsory or binding arbitration.

The interlocal agreement in question between Broward County and the City of Hollywood was
apparently entered into pursuant to Ch. 163, F. S., the Florida Interlocal Cooperation Act of
1969, which permits local governmental units to jointly exercise powers which are shared in
common and which could be exercised separately.

It is without question that it is within the power of the legislature to provide for binding or
compulsory arbitration. See 81 C.J.S. States s. 211. The question, then, is whether such
authority has been granted to the counties by the legislature. If authority to enter into a binding
arbitration agreement is not found within existing law, then, a fortiori, a county may not, by
interlocal agreement, provide for the delegation of such power.

Section 125.01, F. S., which relates to the powers and duties of counties, does not grant any
power to the board of county commissioners to engage in or agree to binding arbitration or to
delegate any powers granted therein to any other agency or officer, public or private.

The Florida Arbitration Code, Ch. 682, F. S., refers only to parties to an arbitration agreement.
See ss. 682.02-682.22. The statute does not refer to or make the law applicable to political
subdivisions of the state. The reference to "parties” in s. 682.02 does not include the state and
its agencies unless a legislative intent to include them is clearly manifest therein, i.e., as where
the term party, person, etc., is expressly so defined by the statute to include the state or political
subdivisions thereof. See City of Saint Petersburg v. Carter, 39 So.2d 804 (Fla. 1949). Accord:
Attorney General Opinions 045-341 and 068-10. Since the term parties is not defined by the
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statute, | must conclude that Ch. 682 is not applicable to the state or its political subdivisions
and, therefore, affords no legal basis for the inclusion of a binding arbitration clause within an
interlocal agreement.

Likewise, ss. 163.01-163.03, F. S., do not specifically refer to arbitration and in no way can they
be said to authorize compulsory or binding arbitration.

Interlocal agreements may not relieve counties of any obligations imposed by law, except as to
the timely performance of any such obligations or responsibilities, see s. 163.01(9)(b), F. S., nor
may they interfere with the application of any other law. Section 163.01(14). Additionally, s.
163.01(15) specifically states that this section ". . . shall not be deemed to authorize the
delegation of the constitutional or statutory duties of state, county or city officers.” Generally, the
governmental powers of a county involving judgment and discretion cannot be delegated to
another agency or person. Crandon v. Hazlett, 26 So.2d 638 (Fla. 1946).

Insofar as any claim arising from an arbitration award is concerned, s. 95.08, F. S., requires that
such claim be presented to the board of county commissioners within one year from the time the
claim became due, or else it is barred. The allowance or disallowance of such claim is a
statutory duty which cannot be delegated by the board of county commissioners.

Sections 28.12 and 125.17, F. S., designate the clerk of the circuit court as the clerk and
accountant for the board of county commissioners, and he is charged with the duty of keeping
the board's accounts.

Moreover, since the county is immune from suit, it is difficult to ascertain how an arbitration
award, even if confirmed by an appropriate court, could be executed on or against county-owned
property. Even assuming that a county's sovereign immunity could be waived to allow arbitration
awards, it is doubtful that such could validly be accomplished by contract. A county may not, by
contract, abrogate or delegate any of its governmental discretions, duties, or powers for a fixed
term of years.



