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QUESTIONS:

1. What vote is necessary for adoption of an ordinance, resolution, or motion under
consideration by the board when six members of the Dade County Board of County
Commissioners are present at a meeting?

2. Would the answer to question 1 be different if two of the members present at the meeting
abstained from voting?

3. Would the answer to question 1 be different if one of the six members present at such meeting
was temporarily absent from the meeting at the time of the vote on a particular matter?

4. Would the answer to question 1 be different if two of the six members present at such meeting
were temporarily absent from the meeting at the time of the vote on a particular matter?

SUMMARY:

When six members of the Dade County Board of County Commissioners are present at a
meeting, the affirmative votes of at least four members are necessary for the adoption of an
ordinance, resolution, or motion.

An abstention by one or more members present at such a meeting would not change the number
of affirmative votes required for adoption of a matter before the commission.

During the temporary absence of a member from a meeting, such member should be regarded
as being present and the meeting should either be recessed or any vote should be postponed
until the temporarily absent member can return.

If a member in attendance at a meeting is called away and is unable to return to the meeting, the
minutes should reflect the point at which he departed and -- if the remaining members constitute
a quorum -- the meeting should continue.
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AS TO QUESTION 1:

Section 1.08 of the Dade County Charter provides:

"No action of the Board shall be taken except by a majority vote of those present at a meeting at
which a majority of the Commissioners then in office is present." (Emphasis supplied.)

And s. 2-1(1.10) of the Dade County Code states:

"No ordinance, resolution or motion shall be adopted by the commission without the affirmative
vote of the majority of all the members present." (Emphasis supplied).

Pursuant to the foregoing, when only six of the seven members of the Dade County Commission
now in office are present at a meeting, an affirmative vote of at least four of the members
present is required for the adoption of any ordinance, resolution, or motion.

AS TO QUESTION 2:

The answer to question 1 would be unchanged by the abstention of two of the six members
present. The Charter and Code provisions quoted above clearly require an affirmative vote of a
majority of the members present, which -- in the case of six members -- would require four
affirmative votes. When, as here, the requirement is a majority of those present -- as opposed to
a majority of those voting -- it is irrelevant whether those who do not vote in the affirmative cast a
negative vote or no vote at all. As noted in AGO 073-141:

"In determining whether the action would be otherwise valid, it might be noted that, under
standard parliamentary procedure, a quorum always refers to the number of members present
and not to the number voting; and the number of affirmative votes required to adopt a particular
official action cannot be reduced by the failure of members to vote."

Accord: Sturgis Standard Code of Parliamentary Procedure, p. 54.

With respect to the right to abstain from voting, it should be noted that -- with the exception of
situations where there is or appears to be a conflict of interest -- a member of a public body is
prohibited by s. 286.012, F. S., from abstaining from voting at a meeting at which he is present.
Attention must also be given to s. 112.3141, F. S., as amended by Ch. 74-177, Laws of Florida,
which now provides:

"No public officer shall be prohibited from voting in his official capacity on any matter. However,
when the matter being considered directly or indirectly inures to the public officer's particular
private gain, as opposed to his private gain as a member of a special class, or creates a conflict
between such officer's private interests and his public duties, he may abstain from voting on the
matter and shall file a statement explaining the conflict with the appropriate officials."

Reading ss. 286.012 and 112.314, supra, together, it is clear that an abstention is permitted --
but not required -- only when there is or appears to be a conflict of interest. However, there are
no sanctions provided by the statute itself for violation of s. 286.012 by an abstention which does



not come within the exception.

AS TO QUESTIONS 3 and 4:

Inasmuch as they are interrelated, questions 3 and 4 will be discussed together.

Section 286.012, F. S., provides in pertinent part:

"No member of any state, county, or municipal governmental board, commission, or agency who
is present at any meeting of any such body at which an official decision, ruling or other official
act is to be taken or adopted may abstain from voting in regard to any such decision, ruling or
act, and a vote shall be recorded or counted for each such member present, except when, with
respect to any such member, there is or appears to be a possible conflict of interest . . . ."
(Emphasis supplied.)

With the sole exception of situations involving an actual or apparent conflict of interest, the
foregoing language clearly requires each member of a governmental body to vote on each
matter that comes before such body during the course of a meeting at which he is present. And I
am of the view that this clear statutory duty may not be avoided by the "temporary" absence of a
member during the vote on a particular matter which comes before the body of which he is a
member during a meeting at which he is present. The meaning of the word "present" includes
"being within reach, sight, or call . . . being in view or at hand" (see Webster's Third New
International Dictionary, p. 1793); and so long as a member in attendance at a meeting is
sufficiently nearby that he can be reached or called or is "at hand" -- even though he may have
physically absented himself temporarily from the room in which the meeting is taking place – I
have the view that he must be considered as being present for the purpose of the requirements
of s. 286.012, supra, as well as for all other purposes.

A member of a governmental body, such as a board of county commissioners, is expected to
attend and remain at meetings of the body of which he is a member, barring an emergency or
other matter beyond his control which compels his present elsewhere. And when some necessity
compels the temporary absence of a member of such a body during the course of a meeting, the
appropriate procedure would be to recess the meeting until the member can return or, at least, to
postpone a vote on any matter before the body until his return. In
those instances in which a member is called away from the meeting for a purpose which makes
it impossible for him to return, the minutes of the meeting should reflect the point at which it
became necessary for that member to cease to participate in that meeting and -- if the remaining
members constitute a quorum -- the meeting should continue. Accordingly, if at a meeting
attended by six members of the Dade County Commission, one of the members were to be
compelled to leave the meeting and be unable to return, the remaining five members present
would constitute a quorum and could continue the meeting. Under such circumstances -- with
only five members present – three affirmative votes would be sufficient to adopt an ordinance,
resolution, or motion. In the event that two members in attendance at such a meeting were
required to leave the meeting and be unable to return, the remaining four members present
would -- under the present circumstances where only seven commissioners are in office --
constitute a quorum and could continue the meeting; in which case three affirmative votes would
be necessary for adoption of a matter before the board. Where eight or nine commissioners are



in office, the departure from a meeting by one or more commissioners which left only four
members present would require that the meeting be adjourned, because under those
circumstances the remaining four members would not constitute a quorum.


