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QUESTIONS:

1. Should the base figure used for application of the 20 percent limitation on salary increment
reflect the compensation earned during the assessor's fiscal year or the compensation earned
during the state's fiscal year?

2. How should compensation for the year 1974-1975 be computed in view of the provisions of s.
192.091, F. S. 1971, since compensation provided for in that section could be issued in either
unequal increments or in one lump sum resulting in a distorted base figure?

SUMMARY:

The base period for application of the 20 percent limitation on salary increases for assessors
contained in s. 145.18(2), F. S., is the state fiscal year, July 1 through June 30. The
"commissions” paid to the assessor under s. 192.091, F. S. 1971, are income to the assessor's
office and not personal compensation of the assessor; therefore, they would not be used in
computing the base period "compensation” for application of the 20 percent increase in salary
limitation of s. 145.18(2).

The 20 percent limitation on salary increase is to be applied to the compensation received for the

preceding fiscal year ending June 30, even though the assessor might have actually received his
or her salary prior or subsequent to such preceding fiscal year.

It is my opinion that the answer to question 1 is the state's fiscal year, from July 1 through June
30. Your second question is answered by the following discussion.

The 1973 Session of the Florida Legislature enacted two laws dealing with the salaries of tax
assessors, Chs. 73-172 and 73-173, Laws of Florida. Section 15 of Ch. 73-172 provided in part:

"(5) In no event shall an assessor receive any compensation in excess of that provided for in this
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act. In no event shall any assessor receive an increase in salary in excess of twenty percent
(20%) of his total current compensation in any one fiscal year; provided, however, that the
limitation on salary increase imposed herein shall be in lieu of the provisions of Florida Statute s.
145.121 and shall not apply to the special qualifications salary provided for in subsection (2) of
this section." (Emphasis supplied.)

A similar provision in s. 11 of Ch. 73-173, supra [now codified in s. 145.18(2), F. S.], provided:

"In no event shall any person receive for the execution of his powers, functions and official duties
compensation in excess of the salaries provided in this act, and in no event shall any person
receive an increase in salary in any one fiscal year in excess of twenty percent (20%) of his total
compensation for the preceding fiscal year ending June 30th; provided, however, that the
provisions of this section shall not apply to the special qualification salary under section
145.10(2) of this act." (Emphasis supplied.)

In AGO 073-280, | expressed the opinion that "the compensation of tax assessors is governed
by the provisions of Chapter 73-173, supra, and by the effective date clause, October 1, 1973,
therein prescribed.”

Section 192.091, F. S. 1971, provided for certain "commissions” to be paid to assessors.
However, those commissions were income to the office of the assessor, not personal
compensation of the assessor. Section 145.121, F. S. (1972 Supp.); accord, s. 145.17, F. S.
1973; compare s. 145.14, F. S. (1972 Supp.).

Although s. 11 of Ch. 73-173, supra, refers to "his total compensation,"” the reference is to the
personal compensation, or salary, of the assessor, and because the "commissions" of s.
192.091, F. S. 1971, are not personal compensation but income of the office, they would not be
used in computing the base period "compensation” for application of the 20 percent increase in
salary limitation of s. 145.18(2), F. S.

However, should the assessor be drawing his salary from the commissions received by his office
as such funds become available, which may be on an irregular basis, this would not distort the
"base period” of s. 145.18(2), supra, because that section refers to the "total compensation for
the preceding fiscal year ending June 30." Thus, it is not significant that the assessor might have
actually received the compensation either prior or subsequent to the period for which it was
earned.



