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QUESTIONS:

1. May the tenants of homes for the aged deduct 5 percent from their gross income and thereby
qualify their apartments for ad valorem tax exemption as is permitted in the case of family
income as shown by FHA Form 3132?

2. May a tenant, for purposes of computing whether his apartment is exempt from tax, deduct
from gross income payments he makes for his medical care, since, in s. 196.012(9), F. S., gross
income specifically excludes "payments made for the medical care of the individual"?

3. May assistance payments such as railroad retirement and civil service pensions be deducted
from gross income as "public assistance payments," since persons receiving the same are not
eligible for social security and since s. 196.012(9), F. S., excludes Social Security benefits and
public assistance payments payable to the person or assigned to an organization designated
specifically for the support or benefit of that person?

4. May the landlord count as an exempt apartment one occupied by a fifty-two-year-old
employee of the landlord when such employee otherwise meets the income requirements of the
statute and when HUD regulations specifically authorize the demise of one apartment unit for
employees?

5. Does s. 196.197(4), F. S., grant what is in the nature of homestead exemption to the tenant of
a qualifying home for the aged or to the landlord as a credit on the gross assessment?

SUMMARY:

The Supreme Court in Presbyterian Homes of the Synod of Florida v. Wood, 297 So.2d 597 (Fla.
1974), held unconstitutional the income test codified in s. 196.197(2), F. S., rendering the
income of a tenant or patient in a home for the aged irrelevant insofar as the taxable status of
the home is concerned. The other statutory requirements for a charitable exemption from ad
valorem taxation remain in effect. Thus, an apartment rented to a fifty-two-year-old employee is
not entitled to an exemption since the minimum age requirement is not met. The charitable

https://oag-dev.sgsuat.info/ag-opinions/homes-for-the-aged-and-tax-exemption


exemption from ad valorem taxation goes to the landlord and not the tenant.

The Florida Supreme Court has recently held the "income tests" codified in s. 196.197(1), (2),
and (3), F. S. 1971, to be unconstitutional as a violation of Art. VII, s. 3, State Const.
Presbyterian Homes of the Synod of Florida v. Wood, 297 So.2d 557 (Fla. 1974). Moreover, the
reaffirmation of s. 196.197(1), (2) and (3) by the 1974 Florida Legislature in Chapter 74-264,
Laws of Florida [s. 196.197(2), (3), and (5), F. S.], does not serve to cure the constitutionally
defective sections. See 30 Fla. Jur. Statutes s. 3 (1974) and AGO 074-275. Therefore, the
income of a tenant or patient in a home for the aged is irrelevant insofar as the taxable status of
the home is concerned. Since your first three questions relate exclusively to these income tests,
further discussion is not necessary.

It should be noted, however, that the court did not challenge the other requirements for
charitable exemptions, i.e., that the property must be used at least predominantly for charitable
purposes; that it must be owned by a nonprofit applicant; and that it must house the requisite
percentage of tenants or patients sixty-two years of age or older. Article VII, s. 3, State Const.;
ss. 196.012(1), (2), (3), (6), and (8), 196.195, 196.196, and 196.197, F. S.; Jasper v. Mease
Manor, Inc., 208 So.2d 821 (Fla. 1968); AGO 074-275; Presbyterian Homes of the Synod of
Florida v. Wood, supra. Since these requirements have not been held unconstitutional, they
remain in effect and are presumptively valid. Evans v. Hillsborough County, 186 So. 193 (Fla.
1938).

Your fourth question in answered in the negative. This question involves a fifty-two-year-old
employee who resides in one of the units. The HUD regulations specifically authorize the rental
of one unit to one employee. Your question is whether the unit is exempt under s. 196.197, F. S.

Section 196.197(2), F. S., specifically requires that only patients or tenants who are sixty-two
years of age or older, or whose spouse is sixty-two years of age or older, may be considered for
exemption purposes. Attorney General Opinion 072-253. As discussed above, Presbyterian
Homes, supra, held unconstitutional only the "income tests," but did not alter the age
requirement. Attorney General Opinion 074-275. Moreover, in my opinion, an apartment leased
to an employee is not used for a charitable purpose. Attorney General Opinion 074-231.

The fact that he is within HUD regulations on matters not included in s. 196.197(7), F. S., will not
permit an exemption. Attorney General Opinion 072-253. The Florida Statutes deferred to HUD
regulations only as regards the now defunct income limitation. Section 196.197(2), F. S. Since
exemptions from taxation must be strictly construed in order to avoid an uneven distribution of
the tax burden, unless the applicant meets all the requirements, i.e., age, exemption from
taxation must be denied. Miami Battlecreek v. Lummus, 192 So. 211 (Fla. 1939).

As to your fifth question, s. 196.197(4), F. S., provides an alternative exemption for those units or
apartments not exempted under subsection 196.197(1) or subsection 196.197(2), supra.
Although the amount of the exemption (five thousand dollars or ten thousand dollars)
corresponds to that of a homestead exemption, the exemption under this statute goes to the total
assessed value of the entire property and not as an exemption to the individual tenant. This is
clear under the language of the subsection, "[e]ach unit or apartment . . . shall be exempt from
all ad valorem taxation (except for assessments for special benefits) to the extent of five



thousand dollars ($5,000) of assessed valuation of such property for each apartment or unit."
(Emphasis supplied.) Furthermore, under Florida law it is the corporate owner of such property
and not the lessee who is liable for ad valorem taxes and thus the exemption would have to be a
credit on the assessment of the owner's property. Section 196.001, F. S.; Homer v. Dadeland
Shopping Center, Inc., 229 So.2d 834 (Fla. 1969).


