Taxation of nonmedical goods in hospitals
Number: AGO 74-378

Date: November 05, 1998

Subject:
Taxation of nonmedical goods in hospitals

TAXATION SALES TAX--HOSPITALS; NONMEDICAL GOODS
To: Jack Pankow, Attorney for Lee Memorial Hospital, Fort Myers
Prepared by: J. Kendrick Tucker, Assistant Attorney General
QUESTIONS:

1. Is the Lee Memorial Hospital, a county public hospital which renders charitable services to
indigents of at least 10 percent of the total hospital services, required to collect sales taxes on
food sold in the hospital cafeteria and drugs sold in the hospital pharmacy?

2. Is the hospital auxiliary, a nonprofit corporation, required to pay sales taxes on its sales of gifts
and supplies in the hospital gift shop?

SUMMARY:

Sales of food in a cafeteria operated by a public county hospital that are not sales to patients or
inmates as part of the hospital room charges are subject to the state sales tax because they are
sales of tangible personal property not exempted by s. 212.08, F. S. Sales of drugs by a public
hospital in the hospital pharmacy that are pursuant to prescription by a licensed medical
practitioner and are medicines compounded by a licensed pharmacist, as well as common
household remedies for pain, including drugs for medicinal treatment, listed and approved by the
Division of Health, are exempt from the sales tax pursuant to s. 212.08(2) and Rule 12A-1.20,
F.A.C. Sales of gifts and supplies in a hospital gift shop by a public county hospital or by a
nonprofit hospital auxiliary organization are subject to the state sales tax because they are sales
of tangible personal property not exempted by s. 212.08(7)(a).

You have further noted in your letter that the profits of such sales are devoted to the hospital and
its patients.

Your first question is answered as discussed below. Your second question is answered in the
affirmative.

The Lee Memorial Hospital, pursuant to Ch. 63-1552, Laws of Florida, is established as a county
owned and operated public hospital. As to its sales, s. 212.05, F. S., levies the sales tax on sales
of all tangible personal property and provides in pertinent part:


https://oag-dev.sgsuat.info/ag-opinions/taxation-of-nonmedical-goods-in-hospitals

"It is hereby declared to be the legislative intent that every person is exercising a taxable
privilege who engages in the business of selling tangible personal property at retail in this state, .
... For the exercise of said privilege a tax is levied. . . and shall be due . . . as follows:

(1) At the rate of four percent of the sales price of each item or article of tangible personal
property when sold at retail in this state; . . . ."

Section 212.02(1), F. S., defines "person" to include any political subdivision. Specifically, as to
the sale of food, s. 212.08(1), F. S., exempts from the aforesaid tax provided in s. 212.05, supra,
the sale of general groceries or foods and drinks for human consumption but provides that the
exemption shall not mean:

"(a) Foods and drinks served, prepared, or sold in or by restaurants, drugstores, lunch counters,
cafeterias, hotels, or other like places of business . . . .
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(d) Foods cooked and prepared on the seller's premises and sold ready for immediate
consumption either on or off the premises." (Emphasis supplied.)

Therefore, the sales of food by the hospital cafeteria would be subject to the sales tax. See also
Rule 12A-1.01(13), Florida Administrative Code; and cf. s. 212.08(7)(d), F. S., which exempts
sales of meals to patients and inmates of hospitals, and Rule 12A-1.01(14), F.A.C. exempting
sales of meals to patients and inmates as a part of the hospital room charges. Foods exempted
from the sales tax are only those sold generally for table and household use. Green v. Stuckey's
of Fanning Springs, 99 So.2d 867 (Fla. 1957). The fact that the hospital is a county facility would
not exempt it from collecting and remitting the sales tax, Rule 12A-1.69(1), F.A.C. Rather, only
sales made to a county or political subdivision are exempt. Section 212.08(6), F. S.

The sale of drugs by the hospital pharmacy stands on a different footing. Section 212.08(2), F.
S., provides in pertinent part as follows:

"There shall be exempt from the tax imposed by this chapter medicine compounded in a retail
establishment by a pharmacist licensed by the state according to an individual prescription or
prescriptions written by a practitioner of the healing arts licensed by the state, and common
household remedies . . . sold for the relief of pain, ailments, distress or disorders of the human
body, according to a list prescribed and approved by the division of health of the department of
health and rehabilitative services, . . . . This subsection shall be strictly construed and enforced."
(Emphasis supplied.)

Thus, if the drugs sold by the hospital pharmacy are ordered by prescription of a licensed
medical practitioner and are medicines compounded by a licensed pharmacist, or if the drugs
sold are common household remedies as described above, then such sales by the hospital
pharmacy are exempt from the sales tax. See also Rule 12A-1.20(1), (2), and (5), F.A.C., to like
effect and which lists the exempt remedies as including drugs for medicinal treatment.

As to the sale of gifts and supplies by the hospital auxiliary, s. 212.05, supra, levies the sales tax



on said items. Section 212.08(7)(a), F. S., grants an exemption from the sales tax for articles of
tangible personal property sold to nonprofit charitable institutions and used by such institutions in
carrying on their customary charitable activities. There is no such exemption for tangible
personal property sold by such charitable institutions. See also Rule 12A-1.01(4)(a), F.A.C.,
which states: "Tangible personal property sold or leased by all these [charitable] institutions,
except churches is taxable." (Emphasis supplied.) Therefore, even if the Lee Memorial Hospital
or Hospital Auxiliary is a charitable institution within the meaning of s. 212.08(7)(c)3., F. S.,
nevertheless, its sales of gifts and supplies are fully subject to the sales tax.

The fact that the profits of the sales of drugs, food, gifts, and supplies may be used for charitable
hospital or patient purposes is not controlling for purposes of the Florida sales tax law regarding
sales by the hospital or its hospital auxiliary. The sales tax is not a tax against individuals or
property but is an excise tax on the privilege of engaging in business or selling tangible personal
property. Gaulden v. Kirk, 47 So.2d 567, 574 (Fla. 1950), and Richard Bertram & Co. v. Green,
132 So0.2d 24, 25 (3 D.C.A. Fla., 1961), cert. denied, 135 So.2d 743 (Fla. 1961), appeal
dismissed, 136 So.2d 343 (Fla. 1961). Pursuant to s. 212.05, supra, and s. 212.08(10), F. S., it
is imposed on all such transactions unless "expressly exempted herein."

Your second question is accordingly answered in the affirmative.



