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QUESTION:

Does Ch. 320, F. S., as amended by Chs. 74-68 and 74-169, Laws of Florida, require that
recreational vehicle dealers satisfy the bonding requirements therein prescribed?

SUMMARY:

Recreational vehicle dealers are not required to satisfy bonding requirements prescribed in Ch.
320, F. S., as amended by Chs. 74-68 and 74-169, Laws of Florida.

As amended by Ch. 74-68, Laws of Florida, s. 320.855, F. S. (1974 Supp.), requires that
manufacturers of mobile homes and recreational vehicles provide "requirement of assurance" as
a prerequisite to issuance of a license to engage in business within this state. The distinction
between a "manufacturer" and a "dealer" is clearly drawn in the definitions provided at s. 320.85,
F. S. While s. 320.855 directs the posting of what is in effect a bond, that statutory provision
requires such of ". . . the applicant or licensee. . . ." (Emphasis supplied.) By reference to the
definitions at s. 320.85(2), a "licensee" is "any person licensed or required to be licensed under
s. 320.851." Reference to s. 320.851 indicates that a license is required of mobile home and
recreational vehicle manufacturers, with no mention made of dealers. As such, it is my opinion
that recreational vehicle dealers are not required to post bond under Ch. 74-68, as that
enactment is embodied in Ch. 320, F. S.

Chapter 320, F. S., was further amended during the 1974 Session of the Legislature by HB 3499
(Ch. 74-169, Laws of Florida). This enactment amends s. 320.77, F. S., entitled "[l]icense
required of mobile home dealers," by revision of s. 320.77(11) to require that a mobile home
dealer provide, as a prerequisite to issuance of a license, surety bond in the amount of $25,000
(four or fewer supplemental licenses) or $50,000 (more than four supplemental licenses). Again,
as pointed out in prior discussion, there is no mention made of recreational vehicle dealers, nor
is the definition of mobile home dealers [s. 320.77(1)(b)] amended to include recreational vehicle
dealers as a subordinate category within the meaning of that term. I am therefore of the opinion
that recreational vehicle dealers are not required to post a surety bond under Ch. 74-169, as that
enactment is embodied in Ch. 320.
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I would surmise that a problem of interpretation, which precipitates the present inquiry, arises
from reading s. 320.85(3), F. S., [Ch. 74-68, Laws of Florida], which states that " '[m]obile home
and recreational vehicle dealer' includes mobile home dealer as defined in s. 320.77 and means
any person engaged in the business of buying, selling, or dealing in mobile homes or
recreational vehicles. . . ." (Emphasis supplied.) While the functions performed by a mobile home
and recreational vehicle dealer may be quite similar, the product is clearly distinguishable, as
has been recognized throughout Ch. 320, F. S., with reference to licensing of the various classes
of vehicles [ss. 320.01(1)(b) and (2), general definitions; 320.08(8)(d) and (e), license taxes; and
320.0815, mobile home and recreational vehicles required to have either "MH," "RP," or "RV" tag
attached]. Reference to s. 320.77 at s. 320.85(3), does not, however, amend s. 320.77 by virtue
of that reference.

Additionally, the statement of legislative intent incorporated in both Chs. 74-68 and 74-169, Laws
of Florida, indicates that the purpose of the legislation is to "improve the general welfare and
safety of mobile home residents in this state. . . ." No mention is made of recreational vehicles in
the statements of purpose at s. 320.834, F. S.


