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QUESTION:

Does the Hillsborough County Planning Commission have the authority to conduct special
research studies at the request of the City of Tampa for the purpose of generating proposals for
annexation of territories to the City of Tampa utilizing funds appropriated by the Board of County
Commissioners of Hillsborough County for the purpose of carrying out the planning
commission's duties as prescribed by law?

SUMMARY:

Absent an appropriation of funds by the Hillsborough County Board of County Commissioners
for such purposes, the Hillsborough County Planning Commission is without authority to expend
funds appropriated to it by the board of county commissioners to conduct special research
studies at the request of the City of Tampa for the purpose of generating proposals for
annexation of territories to the City of Tampa.

The Hillsborough County Planning Commission was created by Ch. 59-
1363, Laws of Florida,

". .. for the purpose of conducting a study and preparing recommendations to said board of
county commissioners and to the city of Tampa and to other municipalities participating therein,
of a master land-use plan of lands within the city of Tampa and lands in Hillsborough county
outside the corporate limits of municipalities, and lands within the corporate limits of such
municipalities as shall participate therein." [Section 1, Ch. 59-1363, supra.]

And, under Ch. 65-1670, Laws of Florida, the Hillsborough County Planning Commission is
given certain review and recommendation functions with respect to public facilities and capital
improvements within Hillsborough County or any of its municipalities, as well as the power and
duty to conduct certain feasibility and research studies with respect to same. However, s. 3 of
Ch. 65-1670 provides:


https://oag-dev.sgsuat.info/ag-opinions/planning-commission-and-research-studies

"Whenever a special feasibility or research study is conducted by the planning commission or
whenever a professional consultant firm or specialist is employed by the commission to
undertake all or a portion of said study, the planning commission shall be reimbursed for the cost
of the study by the governing body or agency involved in an amount jointly agreed upon prior to
the initiation of the study."

As | have previously noted in AGO 074-302, the Hillsborough County Planning Commission, like
all creatures of statute,

". .. has only those powers which have been given to it by the Legislature, or which are
necessarily implied to carry out its express powers. The planning commission is authorized to
make certain expenditures, but such expenditures are specifically limited by s. 3 of Ch. 69-1363,
supra, which provides, inter alia: "The expenditures of the planning commission . . . shall be
within the amounts appropriated for the purpose by the board of commissioners of Hillsborough
County who are hereby empowered to determine, agree upon and appropriate funds for the
payment of the expenses of the planning commission.' (Emphasis supplied.) Under the express
terms of the statute, the board of county commissioners is required not only to appropriate funds
for the payment of the expenses of the planning commission but also to ‘determine’ and ‘'agree
upon' such expenses; and, consistent with this legislative directive, it can be concluded only that
the language italicized above was intended to apply to an item of expenditure for a particular
purpose, as approved by the board of county commissioners, rather than in a general sense to
the total amount budgeted for the expenditures of the planning commission."

And, in summary | concluded in AGO 074-302:

"The Hillsborough County Planning Commission does not have the authority to make
expenditures from funds appropriated by the Board of County Commissioners of Hillsborough
County in excess of the amount which has been appropriated for a particular purpose, even
though the expenditure will not exceed the total amount appropriated for payment of the
expenses of the planning commission."

It is clear from the foregoing that the Hillsborough County Planning Commission is without
authority to expend funds appropriated by the board of county commissioners in amounts
greater than or for purposes other than those provided for in such appropriations. Accordingly,
unless the board of county commissioners has appropriated funds to the Hillsborough County
Planning Commission for the purpose of conducting special research studies at the request of
the City of Tampa for the purpose of generating proposals for annexation of territories to the City
of Tampa, funds appropriated by said board of county commissioners may not be used for such
purposes by the planning commission. Further, if the special research studies about which you
inquire come within the scope of Ch. 65-1670, supra, the governing body involved -- in this case
the City of Tampa -- must reimburse the planning commission for the cost of the study "in an
amount jointly agreed upon prior to the initiation of the study."”



