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QUESTION:

May a municipality unilaterally discontinue or vacate streets dedicated to public use located
within its boundaries and thus obviate county approval for the discontinuance or vacation?

SUMMARY:

A municipality may discontinue or vacate a street located within the municipality without
subsequent approval of the county, even though shown on a recorded plat covering land within
and without the municipality, unless such street had been designated a part of the county road
system pursuant to s. 336.01, F. S.

This opinion is restricted to, and has to do only with, municipalities located in noncharter
counties.

It is a fundamental rule of statutory construction that a statute must be construed in pari materia
with all other laws on the same subject. State ex rel. Gaines Construction Company v. Pearson,
154 So. 2d 833, 7 A.L.R.3d 602 (Fla. 1963). Thus, s. 177.101(4), F. S., must be construed in
light of Chs. 166 and 336, F. S.

In AGO 075-171, I discussed the proper procedure for a municipality to follow in vacating a
street pursuant to its home rule powers. A municipality's power to vacate streets is based upon
s. 166.042, F. S., and s. 167.09, F. S. 1971, and I stated in that opinion:

"Thus, I am of the opinion that the legislative and governing bodies of municipalities may
continue to exercise the authority formerly delegated by s. 167.09, subject only to the otherwise
valid terms and conditions which they choose to prescribe. Cf. Penn v. Pensacola-Escambia
Government Center. Authority, 311 So.2d 97, 101 (Fla. 1975); Ops. Att'y Gen. Fla. 74-274
(1974) and 75-101 (1975)."

And in regard to whether a street or alley should be vacated by ordinance or resolution, I
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concluded in the summary:

"Within the purview of the definitions of the words 'ordinance' and 'resolution' contained in
section 166.041, Florida Statutes, it would appear that, at least with respect to permanent
vacating of a street or alley by a municipal legislative body, the more appropriate procedure
would be the adoption of an ordinance rather than a resolution."

Section 336.01, F. S., authorizes the county and city to agree that a street within the city shall be
designated as a part of the county road system. Obviously, a city could not unilaterally vacate
any road so designated. However, in absence of such a designation, a county would have no
authority over a street within the corporate limits of a municipality, unless it is acquired under Ch.
177, F. S., the Map and Plat Law.

Chapter 177, F. S., regulates the platting of subdivisions. Section 177.071 requires the approval
of "the appropriate governing bodies in a county" before a plat may be recorded, and s. 177.081
provides that when "the approval of the governing body has been secured and recorded in
compliance with this chapter, all streets, alleys, easements, rights-of-way, and public areas
shown on such plat, unless otherwise stated, shall be deemed to have been dedicated to the
public for the uses and purposes therein stated." See AGO 71-307. However, pursuant to s.
177.081(2) such dedication does not create any obligation upon any governing body to perform
any act of construction or maintenance within such dedicated areas except when the obligation
is voluntarily assumed by the governing body. An offer of dedication continues, and thus may be
accepted, until it is revoked or withdrawn by the grantor. City of Miami v. Florida East Coast
Railway Company, 84 So. 726 (Fla. 1920). And acceptance may be by formal or informal act of
the governing body or by actual use by the public. Robinson v. Riviera, 25 So. 2d 277 (Fla.
1946).

Section 177.101, F. S., provides for the vacation and annulment of a subdivision plat or a part
thereof by the governing body of the county. Subsection (4) requires the persons making
application for the vacation of a plat or a part thereof to publish notice of this intention to apply
therefor and provides further that:

"If such tract or parcel of land is within the corporate limits of any incorporated city or town, the
governing body of the county shall be furnished with certified copy of resolution of the town
council or city commission, as the case may be, showing that it has already by suitable
resolution vacated such plat or subdivision or such part thereof sought to be vacated."

In AGO 71-307, I ruled that county approval of a subdivision plat located entirely within a
municipality is not required as a prerequisite to its recordation, but mutual agreement would be
required prior to recordation of a subdivision plat encompassing land lying both within and
without a municipality. I have the view that, even though a plat of land or portion thereof lying
both within and without an incorporated municipality may be vacated only by joint action of the
city and county (as it had been approved by joint action of both), the county could vacate a
county road located in the unincorporated area of the county, as authorized by s. 336.09, F. S.,
without the consent of the city; and, conversely, a municipality could discontinue or vacate a
street within its boundaries dedicated to the public for use as a city street without the consent of
the county (assuming, of course, that the particular street had not been designated by



agreement as a county road).


