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QUESTIONS:

1. Is a person who has been adjudicated physically incompetent, and for whose property a
guardian has been appointed, eligible to vote?

2. Is the clerk of the circuit court required to report such a person to the supervisor of elections
so that his or her name may be removed from the registration books?

SUMMARY:

A person who has been adjudicated physically incompetent continues to be eligible to vote,
provided such person is duly registered as an elector. The clerk of the circuit court is under no
duty to report such person to the supervisor of elections.

AS TO QUESTIONS 1 AND 2:

As your questions are interrelated, they will be answered together.

Section 2, Art. VI of our State Constitution, as construed by the courts, provides, essentially, for
universal suffrage for all residents of this state who have reached the age of majority if they are
registered as provided by law. The only disqualifications to the constitutional grant of suffrage
are found at s. 4, Art. VI, State Const.:

"No person convicted of a felony, or adjudicated in this or any other state to be mentally
incompetent, shall be qualified to vote or hold office until restoration of civil rights or removal of

disability.” (Emphasis supplied.)

It is clear from the foregoing language that an adjudication of physical incompetency in a
proceeding prescribed by s. 744.331, F. S., is not among the constitutional disabilities.

When the state's Constitution prescribes the qualifications for voting in express self-executing
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terms and such provisions are not in conflict with the federal Constitution, the Legislature is
powerless to modify such provisions or to create other disqualifications than those found in the
organic law. Neither may it restrict or modify the constitutionally prescribed qualifications or
requirements of electors. Riley v. Holner, 131 So. 330 (Fla. 1930); Thomas v. State, 58 So.2d
173 (Fla. 1952); Bowden v. Carter, 65 So.2d 871 (Fla. 1953); State ex rel. Landis v. County
Board of Public Instruction, 188 So. 88 (Fla. 1939); see also AGO 074-15.

In view of the foregoing constitutional provisions and judicial decisions, | am of the opinion that a
person who is adjudicated to be physically incompetent continues to be eligible to vote, provided
he or she is duly registered as an elector. Cf. State v. Parsons, 302 So.2d 766 (4 D.C.A. Fla.,
1974). To the extent that s. 97.041(3)(b), F. S., would appear to disqualify from voting all
persons under any guardianship, it must be narrowly construed so as to avoid conflict with the
clear provisions of s. 4, Art. VI, State Const. Accord: Attorney General Opinion 074-15, wherein |
concluded that, in light of s. 4, Art. VI, State Const., s. 97.041(3)(b) does not operate to disqualify
from voting (if otherwise qualified) a resident of Sunland Training Center, unless and until said
resident has been adjudicated mentally incompetent.

It follows, therefore, that the clerk is under no duty to report a person who has been adjudicated
physically incompetent, and for whose property a guardian has been appointed, to the
supervisor of elections. Cf. s. 98.311, F. S., requiring the clerk at least once each month to
deliver to the supervisor a list of persons who have been adjudicated mentally incompetent
during the preceding calendar month. No such statutory requirement exists with respect to
persons adjudicated physically incompetent.



