Law officers, training costs reimbursement
Number: AGO 77-127

Date: January 23, 1998
Subject:

Law officers, training costs reimbursement

LAW ENFORCEMENT OFFICERS--TRAINING PROGRAMS--LIABILITY FOR
REIMBURSEMENT WHEN TERMINATING EMPLOYMENT

To: Jack M. Skelding, Attorney for Florida Sheriffs Association, Tallahassee
Prepared by: Thomas M. Beason, Assistant Attorney General
QUESTIONS:

1. Must police officer trainees who attended an approved training program at the expense of a
municipality, state agency, or political subdivision and who terminate their employment on their
own initiative within 1 year reimburse employing agency for the actual costs of their participation
in such training programs?

2. Does a sponsoring municipality, state agency, or political subdivision have discretion as to
whether to institute a civil action to collect such tuition costs incurred by trainees terminating
employment within 1 year of such training programs?

SUMMARY:

A police officer trainee who attends an approved police training program at the expense of an
employing municipality, state agency, or political subdivision and who terminates his
employment on his own initiative with such employing agency within 1 year is required by law to
reimburse the employing agency only for those charges paid by the employing agency to the
police training school or program for instruction in the field of police education, police science,
and allied fields for the training of police recruits or police officers and is not obligated to
reimburse the employing agency for other costs such as ammunition used, auto expense, food
expense, and salary during training. The employing municipality, state agency, or political
subdivision is authorized but not required to institute a civil action to collect such charges or
payment for instruction or tuition costs for attendance at approved training programs as may
have been incurred by police trainees terminating employment on their own initiative within 1
year, if not reimbursed to the employing agency.

Section 943.10(1), F. S., defines a police officer to include "any person employed full-time by any
municipality or the state or any political subdivision thereof whose primary responsibility is the
prevention and detection of crime or the enforcement of the penal, traffic or highway laws of this
state." Section 943.10(2), F. S., then defines "employing agency" to mean "any municipality or
the state or any political subdivision thereof employing police officers as defined in (s. 943.10(1),
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F. S.)." Section 943.11, F. S., creates the Police Standards and Training Commission within the
Department of Criminal Law Enforcement, which, pursuant to s. 943.12, F. S., is empowered to
establish uniform minimum standards for the employment and training of police officers and
minimum curricular requirements for police training schools and programs.

The commission is also granted authority by s. 943.14(1), F. S., to "establish and maintain a
police training program with such curriculum, and administered by such agencies and
institutions, as it approves," and to "issue a certificate of completion to any person satisfactorily
completing the training program establish.” Specifically, s. 943.14(2), F. S., provides: "no person
shall be employed as a police officer by any employing agency until he has obtained such
certificate of compliance" is issued by the commission.

Your first question relates to the provision of s. 943.16, F. S., providing:

"(1) An employing municipality, state agency, or political subdivision of the state is authorized to
pay any costs of tuition of trainees in attendance at approved training programs.

(2) A trainee who attends such approved training program at the expense of a municipality, state
agency, or political subdivision must remain in the employment of such municipality, state
agency, or political subdivision for a period of not less than one year. If his employment is
terminated on his own initiative within one year he shall reimburse the municipality, state agency,
or political subdivision for his participation in such training program, and such municipality, state
agency, or political subdivision may institute a civil action to collect such tuition costs if not
reimbursed." (Emphasis supplied.)

By your letter you inquire whether a trainee who so terminates his employment is responsible for
payment of such things as tuition, ammunition used on the firing range, auto expense, food
expense, and salary during training or whether the training costs are only the money which is
used directly from the education funds provided under s. 943.25(5), F. S.

As set forth above, s. 943.16, F. S., first authorizes the employing agency "to pay any costs of
tuition of trainees in attendance at approved training programs" and then establishes an
obligation on the part of such trainees terminating their employment on their own initiative within
1 year to reimburse the employing agency for their participation in such training programs. The
section concludes by authorizing such agency "to institute a civil action to collect such tuition
costs if not reimbursed.” (Emphasis supplied.) Cf. AGO 074-54. Additionally, the title of Ch. 74-
386, Laws of Florida, enacting the provisions of s. 943.16, states that it is an act, "providing for
payment of tuition by employing agency."” The statute is express only as to tuition costs. Tuition
is the act or business of teaching the various branches of learning, Black's Law Dictionary, Rev'd
4th Ed.; teaching or instruction, the Random House Dictionary of the English Language, The
Unabridged Edition. The word is also used to signify the price of, or payment for, instruction,
Webster's New Collegiate Dictionary; the charge or fee for instruction, the Random House
Dictionary, supra. Thus, the language employed in s. 943.16, i.e., "costs of tuition" and "tuition
costs," in its common significance or usage refers to the charges made for instruction in the
fields of police education, police science, police administration, and allied fields for the training of
police recruits or police officers.



Florida courts apply the general principle of statutory construction that express mention of one
thing implies the exclusion of another not mentioned. Thayer v. State, 335 So.2d 815 (Fla.
1976); Ideal Farms Drainage District v. Certain Lands, 19 So.2d 234 (Fla. 1944). When the
Legislature makes an express reference to one subject, presumably it considered and purposely
omitted other related subjects. Dobbs v. Sea Isle Hotel, 56 So.2d 341 (Fla. 1953). In s. 943.16,
F. S., there are direct and specific references to "costs of tuition" and "tuition costs." In contrast,
s. 943.15, F. S., provides "the commission shall, subject to the availability of funds, reimburse an
employing agency an amount equivalent to 50 percent of the salary, if any, and allowable living
expenses of recruit trainees in attendance at approved training programs.” Based on the
foregoing rules of construction and definitions, | conclude that the Legislature purposely omitted
such things as salary and living expenses from the costs which must be reimbursed, and that
police trainees who attend an approved training program at the expense of an employing agency
and who terminate their employment on their own initiative within 1 year are required by the
terms of s. 943.16 to reimburse the employing agency only for the charges made by the police
training school or program for the instruction in the areas of police education and training
aforementioned and paid for by the employing agency.

You question the impact of the provision of s. 943.25, F. S., relating to advanced and highly
specialized training programs and their costs and funding, on an agency's right to such
reimbursement. In respect to the advanced and specialized training programs for law
enforcement officers established and supervised by the Division of Training and Standards, s.
943.25(2) provides "no fee or other charge shall be assessed against any person, municipality,
sheriff, county or state law enforcement agency for the training, room or board of any person;
said expenses to be borne by the state.” In addition, with respect to the authorized training and
training facilities for training of police officers in police techniques in detecting crime,
apprehending criminals, and securing and preserving evidence by any state university or
community or other organization, s. 943.25(9)(b) states:

"All law enforcement officers selected by the various law enforcement agencies, if their selection
is approved by the department, shall receive such training without cost."

From review of the other provision of s. 943.25, F. S., | must assume your inquiry is in reference
to the provisions of s. 943.25(5), providing that municipalities and counties may assess an
additional $1 as court costs against persons convicted for violations of state penal or criminal
statutes, or municipal and county ordinances, for law enforcement education expenditures for
their respective law enforcement officers. Section 943.16, F. S., makes no reference to or
provision for reimbursement or recovery by an employing agency of any of the expenses for the
advanced specialized training programs enumerated in s. 943.25(2), and s. 943.16(2) does not
require such reimbursement by a trainee. In AGO 077-59, | observed that s. 943.25(2) was
concerned with the state's liability for trainees' expenses and concluded:

"The state is statutorily required to provide for the training, room, and board of those police
officers participating in special training programs established and supervised by the Division of
Standards and Training as approved by the commission. The state's liability is limited to those
expenses enumerated in s. 943.25(2)." (Emphasis supplied.)

Additionally, s. 943.16(2) does not authorize an employing agency to institute a civil action to



collect such expenses or any expenditures for law enforcement education which might have
been made under s. 943.25(2) by the state or by the employing agency under s. 943.25(5).
Further, s. 943.16(2) does not require reimbursement of any costs or expenses other than the
charges or fees for instruction or tuition. Accordingly, | conclude that, had the Legislature
intended to include such costs and expenses as those provided for in s. 943.25 within the
purview of s. 943.16(2), it would have done so explicitly. Therefore your first question, as stated,
Is answered in the negative.

Your second question concerns whether the last sentence of s. 943.16, F. S., is mandatory in
providing: "such municipalities, state agencies, or political subdivisions may institute a civil action
to collect such tuition costs if not reimbursed." (Emphasis supplied.) The word "may" generally
has a permissive rather than a mandatory connotation. Fixel v. Clevenger, 285 So.2d 687 (3
D.C.A. Fla., 1973). By contrast, within s. 943.16, the Legislature provided trainees attending
approved programs at the expense of municipalities "must remain in the employment of such
municipality” and if terminating on own initiative within 1 year "shall reimburse the municipality,”
yet it only authorized the employing agency to institute civil actions to collect such tuition costs
by use of the language "may institute.” (Emphasis supplied.) Brooks v. Anastasia Mosquito
Control District, 148 So.2d 64, 66 1 D.C.A. Fla., 1963). Moreover, defining the word "may" as
used in s. 943.16 is its permissive sense is consistent with the understanding that the
determination to file a civil action to collect such costs necessarily involves an evaluation of a
variety of factors including a weighing of benefits as well as costs and risks of recovery.
Accordingly, | conclude that the determination to institute a civil action to recover tuition costs is
discretionary on the part of the employing agency; that is, the employing agency is authorized,
but not required in all circumstances, to bring such action. Cf. AGO 074-54 (in part concluding
that employing agency is specifically authorized to institute a civil action to collect such costs).
Accordingly, your second question is answered in the affirmative.



