Municipalities, annexation, referendum
Number: AGO 77-133

Date: January 23, 1998
Subject:

Municipalities, annexation, referendum

Hubert C. Normile,Jr.
Satellite Beach City Attorney
Melbourne

QUESTIONS:

1. Is a referendum as required under s. 171.0413, F. S. (1976 Supp.), necessary when a
voluntary annexation ordinance is adopted pursuant to s. 171.044, F. S. (1976 Supp.)?

2. If the answer to question 1 is in the negative, does a municipality have the power to require a
referendum even though such is not required by statute?

3. Does Ch. 171, F. S., permit the adoption by a municipality of annexation procedures which
may be contrary to the procedures for municipal annexation set forth in Ch. 171?

SUMMARY:

No referendum is required when a municipality voluntarily annexes unincorporated territory
pursuanttos. 171.044, F. S. (1976 Supp.). Because of s. 2(c), Art. VIII, State Const., and the
expressions of intent in Ch. 171, F. S., regarding statewide uniformity of annexation procedures,
municipalities are not empowered (absent express special law authorization) to require
referendum approval of voluntary annexation or to enact any annexation procedure which is
contrary to the procedures set forth in Ch. 171.

Any consideration of municipal annexation should be begun with an awareness of the controlling
organic law provision, s. 2(c), Art. VIII, State Const., which provides:

Municipal annexation of unincorporated territory, merger of municipalities, and exercise of
extra-territorial powers by municipalities shall be as provided by general or special law.
(Emphasis supplied.)

The effect of this provision of the Constitution is that any annexation must be effected either
directly by the Legislature (by special law) or by a municipality in accordance with the
authorization and procedures provided by a general law (Ch. 171, F. S.). Where annexation is
carried out by a municipality pursuant to general law, the procedures of the general law must be
strictly followed. In Town of Mangonia Park v. Homan, 118 So.2d 585, 588 (2 D.C.A. Fla., 1960),
the court stated: '"Where the power to extend boundaries has been delegated to a municipal
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corporation, the power must be exercised in strict accord with the statute conferring it.'
(Emphasis supplied.) Thus, the provisions of s. 2(c), Art. VIII, constitute a specific exception to
otherwise applicable constitutional and statutory municipal home rule powers.

Your first question is answered in the negative. There is no referendum requirement in Ch. 171
in regard to voluntary annexation. Chapter 171 provides two methods by which a municipality
may annex unincorporated territory: voluntary and involuntary. Involuntary annexation is
authorized under s. 171.0413, F. S. (1976 Supp.), wherein approval by double referendum
(separate majorities in the annexing municipality and the area to be annexed) is required. In s.
171.0413(4), it is provided that '[e]xcept as otherwise provided in this law, the annexation
procedure as set forth in this section shall constitute a uniform method for the adoption of an
ordinance of annexation by the governing body of any municipality in this state . . .." (Emphasis
supplied.) This office has consistently interpreted the 'except as otherwise provided' language in
S.171.0413(4) as referring to s. 171.044, F. S. (1976 Supp.), which authorizes voluntary
annexation, without a referendum, upon petition of all of the owners of real property in an
unincorporated area. The two annexation procedures in Ch. 171--voluntary and involuntary--are
alternative procedures. While there are provisions in Ch. 171 which appear to apply to voluntary
and involuntary annexation (e.g., the standards set forth in s. 171.043, F. S. [1976 Supp.]), the
two procedures set forth in ss. 171.0413 and 171.044 clearly constitute two distinct options as to
the procedure for obtaining approval of an annexation ordinance.

It is also my opinion that your second and third questions should be answered in the negative.
First, as | pointed out above, the language of our Constitution makes it clear that municipalities
have no inherent power to annex unincorporated territory. Rather such power must be delegated
to municipalities by the Legislature and must be strictly followed. Town of Mangonia Park v.
Homan, supra. Second, the Legislature has expressed its intention, in Ch. 171, that the method
therein provided is to be uniform throughout the state. In s. 171.021(2) it is provided that one of
the purposes of Ch. 171 is to '[e]stablish uniform legislative standards throughout the state for
the adjustment of municipal boundaries.' In accord is the above-quoted provision in s.
171.0413(4), F. S. (1976 Supp.), in which an intent of uniformity of annexation procedures is also
clearly expressed. Thus, even were it not for s. 2(c), Art. VIII, supra, providing for annexation
only by general or special law, the provisions of Ch. 171 would probably be sufficient evidence of
legislative intent to preempt to the state the subject of annexation procedures, irrespective of the
home rule powers of municipalities. [As | noted above, the provisions of s. 2(c), Art. VIII, provide
a specific exception to otherwise applicable constitutional and statutory municipal home rule
powers, as expressly recognized in s. 166.021(3)(a), F. S.]

It is therefore my opinion that a municipality is precluded (absent express general or special law
authorization) from enacting any annexation procedures contrary to Ch. 171, F. S., irrespective
of whether such procedures would be less stringent or more stringent than those provided in Ch.
171. As referendum approval is not presently required by general law in regard to voluntary
annexation, a municipality--absent valid special law authorization--is not empowered to impose
such a requirement.
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