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QUESTIONS:

1. Would s. 116.111, F. S. (the Antinepotism Law) be violated if a municipal governing body
employs the wife of one of the members of the governing body to serve as the municipal clerk?

2. Would such hiring be in violation of s. 116.111 on the basis that the applicant's husband is the
first cousin of a member of the governing body?

3. Does abstention by the related governing body member from voting on the employment of his
relative avoid violation of s. 116.111?

SUMMARY:

A municipal governing body is prohibited by s. 116.111, F. S., from employing the wife of one of
the members of that body as municipal clerk. The prohibition cannot be avoided by the
abstention of the related member of the governing body from voting on the employment of his
wife. No violation of s. 116.111 would occur solely upon the employment by a board of the
spouse of a first cousin of a member of the board, as the relationship of "cousin-in-law" is not
among the classes of relationship specified in s. 116.111(1)(c). The exception in s. 116.111(4)
for temporary employment of a relative in emergencies is limited to emergencies resulting from
natural disasters and the like and does not allow the employment of a relative as a substitute for
a regular employee who is on sick leave. A person employed in violation of s. 116.111 is
prohibited by s. 116.111(3) from receiving payment for such employment, and an agency is
likewise prohibited from paying a person employed in violation of s. 116.111. Pending judicial or
legislative clarification of the term "any other political subdivision of the state,"” as used in s.
116.111(1)(f), it cannot be unequivocally determined whether the prohibitions of s. 116.111 apply
to all municipalities, irrespective of their designation as "cities," "towns," etc. Statutory
distinctions between "cities" and "towns" based on population and cited in Baillie v. Town of
Medley, 262 So.2d 693 (3 D.C.A. Fla., 1972), were abolished by the 1974 revision of Ch. 165, F.
S. Section 1.01(9), F. S., specifically defines "political subdivision" to include "towns."
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Your second question may be disposed of first, by reference to the language of s. 116.111(1)(c),
F. S., and to AGO 070-71. Section 116.111(1)(c) sets forth those classes of relationship which
are covered by the prohibitions of s. 116.111, as follows:

"'Relative' with respect to a public official, means an individual who is related to the public official
as father, mother, son, daughter, brother, sister, uncle, aunt, first cousin, nephew, niece,
husband, wife, father-in-law, mother-in-law, son-in-law, daughter-in-law, brother-in-law, sister-in-
law, stepfather, stepmother, stepson, stepdaughter, stepbrother, stepsister, half brother, or half
sister." (Emphasis supplied.)

In AGO 070-71 it was concluded that the relationship of "nephew-in-law" is not covered by the
prohibitions of s. 116.111. In that opinion it was emphasized that the specification of various
relationships in s. 116.111(1)(c) excludes from the operation of the statute those classes of
relationship not specifically included in s. 116.111(1)(c). In the instant case, it is not the job
applicant who is the first cousin of the council member, but the husband of the job applicant. The
relationship of the job applicant to the council member would be "cousin-in-law." While several
"in-law" relationships are specified in s. 116.111(1)(c), there is no mention of the relationship of
"cousin-in-law," just as there is no mention of "nephew-in-law." Thus, the fact that a job
applicant's spouse is a cousin of a member of the employing body would not, by itself, constitute
a violation of s. 116.111.

A violation of s. 116.111 would occur, however, upon the council's hiring of the wife of one of the
council members to be the municipal clerk. In two prior opinions of this office concerning s.
116.111 (AGO's 073-75 and 073-335), it was concluded that a board or commission may not hire
the relative of one of the members of that body. And, in AGO 073-335, it was expressly
concluded that a violation of s. 116.111 could not be avoided under such circumstances by the
abstention of the related board member from voting on the employment of that member's
relative. As was observed in AGO 073-335, "[i]f each member of a commission were allowed to
abstain, the board could conceivably employ a relative of each of its members." Cf. s. 286.012,
F. S., which prohibits members of boards and commissions from abstaining from official votes
unless a conflict of interest exists under part Ill of Ch. 112, F. S.; and s. 112.3143, requiring
disclosure of voting conflicts. (Questions requiring interpretation of part 11l of Ch. 112 should be
referred to the Commission of Ethics.)

Another prior opinion, AGO 073-444, also applies to your question. You explained in your letter
that the council member's wife has been acting in a temporary capacity because of the illness of
the former clerk. In AGO 073-444, it was concluded that "[t]he temporary employment of a
relative as a substitute employee during the time the regular employee is on vacation or sick
leave is violative of s. 116.111, F. S." It was emphasized in that opinion that the provision in s.
116.111(4) authorizing temporary employment of a relative in an emergency is limited to
"emergencies resulting from natural disasters or similar unforeseen events or circumstances . .
.." It was concluded in AGO 073-444 that the iliness of an employee does not constitute the sort
of emergency contemplated by s. 116.111(4). It is a rule of statutory construction that an
exception or proviso in a statute is to be strictly construed. Farrey v. Bettendorf, 96 So.2d 889
(Fla. 1957); Coe v. Broward County, 327 So.2d 69 (4 D.C.A. Fla., 1976). It is also a rule of
construction that, where a statute sets forth certain exceptions, no other exceptions may be
inferred. Dobbs v. Sea Isle Hotel, 56 So0.2d 341 (Fla. 1952); Williams v. Surety Company of New



York, 99 So.2d 877 (Fla. 1958).

However, one other matter is implicitly raised by your inquiry and should be considered. The
municipality you represent is designated as a "town," rather than a "city." In 1972, in a two-to-one
decision, the Third District Court of Appeal held that the prohibitions of both the former nepotism
statute (s. 116.10, F. S. 1969) and the current statute (s. 116.111, F. S.) apply only to "cities"
and not to "towns" (as those terms were defined in s. 165.02, F. S.). Baillie v. Town of Medley,
262 So0.2d 693 (3 D.C.A. Fla., 1972); cert. dismissed, 279 So.2d 881 (Fla. 1973). The former
nepotism statute had referred to "[a]ny state officer, member of state board, county officer,
member of county board or commission, city official, or his appointee . . .." (Emphasis supplied.)
The court construed that language as being limited to those municipalities meeting the statutory
definition of "city" and as excluding those municipalities meeting the statutory definition of "town."
(The basis for the statutory distinction was population.) However, the court also applied that
limiting construction to the present statute [s. 116.111(1)(e) and (f), F. S.], notwithstanding the
fact that the present provisions expressly refer, not only to "[a] city,” but also to "[a]ny other
political subdivision of the state.”

It is here that | must emphasize two points. First, the court did not mention, and apparently did
not consider with regard to the present statute, the language of s. 1.01(9), F. S., which expressly
provides that a "town" is a "political subdivision":

"The words 'public body," 'body politic' or 'political subdivision' include counties, cities, towns,
villages, special tax school districts, special road and bridge districts, bridge districts, and all
other districts in this state." (Emphasis supplied.)

The definitions provided in s. 1.01, F. S., are to be applied in construing any section of the
Florida Statutes, where the context will permit (and where a specific definition is not provided for
use with the particular section being construed). As s. 116.111 provides no definition of the term
"city" or of the term "political subdivision," | assume that s. 1.01(9), supra, governs. (Also, note
that certain agencies and political subdivisions, e.g., district school boards, are expressly
excluded from the operation of s. 116.111, thus disallowing the inference of exclusion as to other
agencies and political subdivisions which are not expressly excluded from s. 116.111. See
Dobbs v. Sea Isle Hotel, and Williams v. Surety Company of New York, supra.) Second, | would
point out that the statutory provision (s. 165.02) on which the court based its distinction between
"cities" and "towns" was repealed by Ch. 74-192, Laws of Florida, when Ch. 165, F. S.
(Formation of Local Governments), was revised by the 1974 Legislature. There is no longer any
language in Ch. 165 (or anywhere else in the Florida Statutes or Constitution, of which | am
aware) which makes any distinction among municipalities based on population, or which could
be used to label a particular municipality as a city, town, village, or the like. The statutes now
refer, as does the Constitution, simply to "municipalities."

Therefore, until such time as the decision in Baillie v. Town of Medley, supra, is reconsidered in
light of the revision of Ch. 165, F. S., and in light of the definition of "political subdivision" in s.
1.01(9), supra, | cannot unequivocally determine whether the various prohibitions of s. 116.111,
as discussed above and in our prior opinions, apply to the situation existing in the Town of
Mclntosh. Thus, it might be advisable to seek a declaratory judgment, as was done regarding the
Town of Medley, to determine the status of the instant situation. This course of action would



seem patrticularly advisable in light of s. 116.111(3), which provides:

"Except as provided herein, an individual appointed, employed, promoted, or advanced in
violation of this section is not entitled to pay, and money may not be paid to an individual so
appointed, employed, promoted, or advanced."



