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QUESTION:

Should a garnishee be paid the $10 deposited by the garnishor pursuant to s. 77.28, F. S., even
though no demand therefor is made?

SUMMARY:

Although the clerk may notify the garnishee (without charge) of his right to demand the $10
deposited into the registry of the court pursuant to s. 77.28, F. S., for garnishee's attorney's fees,
there must be a demand therefor made by the garnishee before disbursement of such deposit is
made by the clerk.

The relevant part of s. 77.28, F. S., states:

"Before issuance of any writ of garnishment, the party applying for it shall deposit $10 in the
registry of the court which shall be paid to garnishee on his demand at any time after the service
of the writ for the payment or part payment of his attorney's fee which he expends, or agrees to
expend, in obtaining representation in response to the writ. . . ."

The apparent intent of this provision is to compensate the person who is innocently drawn into
the controversy for his attorney's fees in obtaining an attorney to respond to the writ of
garnishment. Cf. U.S. Pipe and Foundry Co. v. Holcomb Pipe Lines, Inc., 465 F.2d 827 (5th Cir.
1972). Upon entry of the final judgment, the court determines the garnishee's costs and
expenses, including reasonable attorney's fees, and taxes the same as costs. Section 77.28.

As clearly stated in the statute, the $10 deposit is "for payment or part payment of his
[garnishee's] attorney's fee which he expends, or agrees to expend, in obtaining representation
in response to the writ [of garnishment]." As such, these fees are available only to that person
who engages the services of an attorney and pays or agrees to pay him for representing such
person in responding to the writ, and not to that person who does not obtain legal representation
in the proceeding but acts as his own attorney. Cf. Continental Insurance Co. v. U.S. Fidelity &
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Guarantee Co., 552 P.2d 1122 (Alas. 1976). Therefore, when a garnishee does not obtain legal
representation in the garnishment proceeding but acts as his own attorney, he is not entitled to
the $10 deposited in the registry of the court by the garnishor for the garnishee's attorney's fees.

As to the necessity that a demand be made by a garnishee who has retained the services of an
attorney the statute merely requires that such demand be made. The statute does not require
that the demand be made in any particular form or manner, written or oral. Although the statute
neither authorizes nor requires such, there is no prohibition expressed against the clerk notifying
garnishees (without charge) of the right to demand the $10 deposit for payment or part payment
of their attorney's fees for representing them in the garnishment proceedings.

The condition that the deposit be paid to garnishee for attorney's fees expended in obtaining
representation in responding to the writ prohibits the clerk from summarily paying the deposit to
garnishee in absence of a demand therefor.

Therefore, your question is answered in the negative.


