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LIMITED PARTNERSHIPS--"INVESTED CAPITAL" DEFINED--DIVISION OF CORPORATIONS
NOT AUTHORIZED TO REFUND OVERPAYMENTS MADE UNDER LIMITED PARTNERSHIP
LAW

To: Jesse J. McCrary, Jr., Secretary of State, Tallahassee

Prepared by: Craig B. Willis, Assistant Attorney General
QUESTIONS:

1. What is the legislatively intended meaning of the term "invested capital” as used in s.
620.02(2)(b), F. S.?

2. Under what circumstances, if any, is the Division of Corporations of the Department of State
authorized to refund any filing fee payments or overpayments made pursuant to part | of Ch.
620, F. S.?

SUMMARY:

Unless, judicially determined to the contrary, the term "invested capital," as employed in the
context of and for the purposes of the State Uniform Limited Partnership Law, part | of Ch. 620,
F. S., means the total capital contributions to or investments in a limited partnership made by the
limited partners as determined from the filed and recorded certificate or amended certificate
required by the Limited Partnership Law.

The Department of State is not authorized to make refunds of filing fee payments or
overpayments made pursuant to the Limited Partnership Law even though erroneously made in
excess of the amount required by that law. Any claim for a refund for filing fees erroneously paid
in excess of that required must be made with the Comptroller in accordance with s. 215.26, F. S.

AS TO QUESTION 1:

Section 620.02(2)(b), F. S., requires that limited partnerships pay initial and annual filing fees as
prescribed therein:

"For receiving, filing, and indexing certificates, statements, affidavits, decrees, or any other
papers provided for by this chapter, a filing fee in each case to be paid at the time of the first
filing and, on January 1 annually thereafter, an amount based upon the amount of invested
capital according to the following schedule: Four dollars per $1,000 of invested capital; provided,
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however, that no filing fee shall be less than $30 nor more than $1,000; and provided, further,
that the annual filing fee payable on January 1 next following the date of the original filing the

amount of the filing fee shall be prorated for that portion of the year the limited partnership has
existed between the original filing date and the next ensuing January 1." (Emphasis supplied.)

You guestion the meaning of the phrase "invested capital,” which is central to the determination
of the correct scheduled filing fee required by s. 620.02(2)(b), F. S. As you stated in your letter,
the term "invested capital" is not found in the original Uniform Limited Partnership Act from which
Florida's act was modeled; it is the Florida Legislature's modification to provide for the scheduled
initial and annual filing fees. This term is not defined anywhere in part | of Ch. 620, F. S., for the
purposes of the limited partnership law. Your inquiry suggests that the term "invested capital”
standing alone and as used in the particular context of s. 620.02(2)(b), F. S., could be taken to
refer either to the amount of cash or other property originally invested by the limited partners or
to the net value of the capital of the limited partnership, including the total net capital accounts or
contributions of the general and limited partners. However, when the filing fee requirements of s.
620.02(2)(b) are analyzed in the context of all the provisions of part | of Ch. 620, as they must be
in determining the legislative intent and to give effect to the entire statute, | am of the view that
the term means the amount of cash or other property contributed to, or invested in, the limited
partnership by the limited partners, or, in other words, the limited partners' "contributions" as
stated in the statutorily prescribed original or amended certificate filed and recorded with the
Department of State.

The paramount goal in construing a statute of this nature is to determine the legislative intent, if
at all possible. Armstrong v. City of Edgewater, 157 So.2d 422 (Fla. 1963); Florida State Racing
Comm. v. McLaughlin, 102 So.2d 574 (Fla. 1958). State Department of Public Welfare v. Bland,
66 S0.2d 59 (Fla. 1953); Ervin v. Peninsular Telephone Co., 53 So.2d 647 (Fla. 1951); Ginsberg
v. Ginsberg (In re Ginsberg's Estate), 50 So.2d 539 (Fla. 1951). This intent is to be gleaned from
the entire enactment and its purpose, and the whole statutory scheme given effect. Florida Jai
Alai, Inc. v. Lake Howell Water & Reclamation Dist., 274 So.2d 522 (Fla. 1973); Board of Public
Instruction of Broward County v. Doran, 224 So.2d 693 (Fla. 1969); Peninsula Land Co. v.
Howard, 6 So.2d 384 (Fla. 1942); Forehand v. Manly, 2 So.2d 864 (Fla. 1941).

The only instrument required to be filed with the Department of State from which the filing fees
specified in s. 620.02(2)(b), F. S., could be calculated is the limited partnership's certificate filed
for record with the department; see s. 620.02(1)(a) and (b), F. S. The requirements of this
certificate are found in s. 620.02(1)(a)l1. through 14., F. S. The amount of capital referred to in
the certificate to be invested by the designated contributors or limited partners is their
"contribution(s)" to the limited partnership. See s. 620.02(1)(a)6., 7., 8., 12., and 14., F. S.
Section 620.02(1)(a)6., for example, requires that the certificate shall include "[tlhe amount of
cash and a description of and the agreed value of the other property contributed by each limited
partner."

Section 620.17(4), F. S., states: "When a contributor has rightfully received the return in whole or
in part of the capital of his contribution, he is nevertheless liable to the partnership for any sum,
not in excess of such return” (Emphasis supplied.) necessary to discharge the limited
partnership's liabilities to all creditors whose claims arose before such return. See also s. 620.23,
F. S., which refers to the limited partners' claim upon dissolution as the "capital of their



contributions” (Emphasis supplied.), and to their share in the partnership assets in respect to
their "claims for capital." (Emphasis supplied.) This language refers to the limited partners'
"contributions" as capital which they have contributed to or invested in the limited partnership
and upon which they anticipate a return. Section 620.04, F. S., characterizes these contributions
as "cash or other property, but not services."

Limited partnerships are statutory creations which did not exist at common law. These statutes
extend the incentive of limited liability to investors who put up money or other property but do not
take part in the management or operation of the business. In Vulcan Furniture Manufacturing
Corp. v. Vaughn, 168 So.2d 760, at 764 (1 D.C.A. Fla., 1964), the First District Court of Appeal
undertook "a review of the statutes of the various states relating to limited partnerships" and
asserted that

"their general purpose is not to assist creditors, but to enable persons to invest their money in
partnerships and share in the profits without being liable for more than the amount of money they
have contributed. The reason for this is to encourage investing by parties having capital, but who
will not participate in the detailed operation of the partnership business, nor induce creditors to
extend credit to the partnership under the mistaken belief that the limited partner is a general
partner responsible for payment of the partnership obligations. It has been stated that the
uniform limited partnership act proceeds on the assumption that no public policy requires a
person who contributes to the capital of a business, . . . to become bound for the obligations of
the business . . .." (Emphasis supplied.)

Compare s. 620.11, F. S., which refers to a "person who has contributed to the capital of a
business conducted by a person or partnership erroneously believing that he has become a
limited partner in a limited partnership.” (Emphasis supplied.)

Section 620.02(1), F. S., requires that persons desiring to form a limited partnership file a sworn
certificate with the Department of State. Upon the filing of this certificate and payment of the
scheduled fee prescribed by s. 620.02(2), F. S., the subject matter of your inquiry, the
Department of State issues a certificate of authority to do business in the State of Florida. See s.
620.02(3), F. S. This certificate of authority is renewed annually on January 1, conditioned upon
the payment of the annual filing fee. These initial and annual filing fees are required only for
limited partnerships; no filing fee is required for partnerships under part Ill of Ch. 620, F. S.

At the time Florida enacted its Limited Partnership Act in 1943, the statutory provisions dealing
with filing fees for corporations were analogous to the fee statutes enacted for limited
partnerships. See s. 612.58, F. S. 1943. On filing a certificate of incorporation, there was to be
paid: "Two dollars for each one thousand dollars of par value of stocks authorized up to and
including one hundred and twenty-five thousand dollars.” (Emphasis supplied.) The distinction
was that the filing fee for corporations was to be based upon the total amount of "par value"
authorized up to the prescribed maximum rather than the amount of "invested capital." However,
the par value of the stocks equals the amount of capital which the incorporators anticipate
investors paying into the corporation for investment purposes. Therefore, "par value" was a
legislatively used synonym for "invested capital" and both terms were used to express the capital
which the investors or limited partners invested or contributed to the business and upon which
they anticipate a return.



We can see then that an analysis of the entire context and purpose of part | of Ch. 620, F. S.,
points to the conclusion that the Legislature intended that the term "invested capital” apply or
refer to the limited partners' contributions or capital contributions to the limited partnership. The
limited partners' "contributions" are referred to throughout part | of Ch. 620 as the "capital” of the
limited partnership. This line of reasoning is bolstered by the fact that the certificate or amended
certificate is the only writing required to be filed and recorded with the Department of State and
is, therefore, the only instrument from which the initial and annual filing fee required by s.
620.02(2)(b) could be determined. No annual returns or reports of any nature are provided for by
the statute from which the department could calculate or determine an annual fee on any other
basis. Moreover, the statute does not require any other amounts or data to be included in the
recorded certificate or amended certificate which might indicate that the term "invested capital”
could refer to anything other than the capital contributions of the limited partners.

The character of the limited partners' contributions is set forth in s. 620.04, F. S.: "The
contributions of a limited partner may be cash or other property, but not services." These capital
contributions can change in a number of ways, but in all instances these changes would be
reflected either in the original certificate or in an amended certificate which is required to be filed
and recorded with the Department of State. For example, s. 620.02(1)(a)7., F. S., requires that
the original certificate when filed shall state the "additional contributions, if any, agreed to be
made by each limited partner and the time at which or events on the happening of which they
shall be made." Section 620.02(1)(a)8., F. S., requires the certificate to show "[t]he time, if
agreed upon, when the contribution of each limited partner is to be returned.” Also, s.
620.24(2)(a), F. S., requires that a certificate shall be amended when "[t]here is a change in the
name of the partnership or in the amount or character of the contribution of any limited partner.”
Therefore, the recorded certificate or an amended certificate would at all times reflect accurately
the total amount of the capital contributions by and investments of the limited partners in the
limited partnership.

Based on the foregoing considerations and unless judicially determined otherwise, | conclude
that the term "invested capital,” in the context of part | of Ch. 620, F. S., and as employed in s.
620.02(2)(b), F. S., for purposes of the limited partnership law means the total capital
contributions to or investments in a limited partnership by the limited partners as determined
from the filed and recorded certificate or amended certificate required by s. 620.02, F. S.

AS TO QUESTION 2:

Various Florida statutes require the Department of State to deposit in the State Treasury filing
fees or charges that they have collected pursuant to law. See, e.g., ss. 15.09, 215.31, and
620.32, F. S. Section 620.32, F. S., requires the Department of State to pay into the State
Treasury, to the credit of the General Revenue Fund, all moneys collected under the provisions
of part | of Ch. 620. More generally, s. 215.31 requires that all

"[rlevenue, including licenses, fees, imposts or exactions collected or received under the
authority of the laws of the state by each and every state official, office, employee, bureau,
division, board, commission, institution, agency or undertaking of the state shall be promptly
deposited in the State Treasury, and immediately credited to the appropriate fund . . .."



You question whether a partnership which has paid or overpaid a scheduled filing fee required
by the Limited Partnership Law may obtain a refund from the Department of State for any
overpayments or payments made in error. The general rule of law is that no such refund can be
made unless there is a governing statute or law providing therefor. It is stated at 53 C.J.S.
Licenses s. 57 (1948) that "the right to a refund of license fees and taxes is a matter of legislative
grace," and further that "[t]he application for a refund must be made in the manner and within the
time provided by the statute, and in compliance with such conditions as the statute may impose."
Analogously, in discussing the refund of taxes, the Florida Supreme Court stated that "unless
there is some statute which authorizes a refund or the filing of a claim for refund, money cannot
be refunded or recovered once it has been paid.” State ex rel. Victor Chemical Works v. Gay, 74
S0.2d 560 at 562 (Fla. 1954). See also State ex rel. Butler's, Inc. v. Gay, 27 So.2d 907 (Fla.
1946). Florida Livestock Board v. Hygrade Food Products Corp., 145 So.2d 535 (1 D.C.A. Fla.,
1962); AGO 075-293.

| can find no statutory or constitutional provision which authorizes the Department of State to
make refunds for such fee overpayments or erroneous payments. Therefore, | conclude that the
Department of State is not authorized by law to make any such refunds.

When a limited partnership has made an overpayment of a filing fee or payment not due under
the governing laws or has made a payment erroneously in excess of that required by law, it may
apply to the Comptroller for a refund pursuant to s. 215.26, F. S., which provides:

"(1) The Comptroller of the state may refund to the person who paid same, or his heirs, personal
representatives or assigns, any moneys paid into the State Treasury which constitute:

(a) An overpayment of any tax, license or account due;
(b) A payment where no tax, license or account is due; and

(c) Any payment made into the State Treasury in error;
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(2) Application for refunds as provided by this section shall be filed with the Comptroller within 3
years after the right to such refund shall have accrued else such right shall be barred and such
application shall be on a form to be prescribed by the Comptroller and shall be sworn to and
supplemented with such additional proof as is necessary to establish such claim; provided, such
claim is not otherwise barred under the laws of this state.”

| am not aware of any statute authorizing or empowering the Department of State to refund filing
fees collected by the department and paid into the State Treasury as required by law. Any claim
for a refund for filing fees erroneously paid in excess of that required of a limited partnership
accordingly must be made with the Comptroller, not with the Department of State.



