Authority to pay medical bill of detained juvenile
Number: AGO 78-170

Date: January 20, 1998

Subject:
Authority to pay medical bill of detained juvenile

JUVENILES--STATE REQUIRED TO PAY FOR EMERGENCY MEDICAL TREATMENT OF
JUVENILE IN STATE DETENTION CENTER

To: Randall P. Kirkland, Clerk, Circuit Court, Orlando
Prepared by: Carol Z. Bellamy, Assistant Attorney General
QUESTION:

Is the county or the state authorized or required to pay the hospital bill for emergency medical
treatment of a juvenile who was admitted to the hospital while under the custody and control of
persons at a state juvenile detention center?

SUMMARY:

The state is required to provide emergency medical care for juveniles detained in the lawful
custody and control of persons at a state-operated detention facility, and it is necessarily implied
that the state has the authority to pay for such care through legislative appropriations duly
authorized and budgeted.

In your letter you described the following situation which you stated later by telephone was
typical of a pattern in your county. A juvenile picked up by a local law enforcement officer for
suspected violation of law was taken to the state juvenile detention center and delivered into the
custody and control of persons there. The person in charge of the facility at that time determined
that the child needed emergency medical treatment and the child was admitted to a hospital.
After discharging the child, the hospital forwarded the bill for his treatment to the juvenile division
of the circuit court which submitted the bill to the county for payment. As clerk of the circuit court
and county court and as county auditor, you have asked whether the county or the state should
pay this bill.

Chapter 39, F. S., concerns "Proceedings Relating to Juveniles,” and s. 39.08, F. S., as
amended, provides as follows:

"(5) A physician shall be immediately notified by the person taking the juvenile into custody or
the person having custody if there are indications of physical injury or illness, or the child shall be
taken to the nearest available hospital for emergency care. A child may be provided mental
health or retardation services, in emergency situations, pursuant to the procedures and criteria
contained in s. 394.463(1) or chapter 393, whichever is applicable. After a hearing, the court
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may order the custodial parent or parents, guardian, or other custodian, if found able to do so, to
reimburse the county or state for the expense involved in such emergency medical or surgical
treatment or care." (Emphasis supplied.)

The four subsections preceding this one pertain to medical, psychiatric, and psychological
examination and treatment of a juvenile following a court order and therefore do not apply to the
situation you described. The plain meaning of subsection (5) is that the person taking or having
custody of a juvenile is required to obtain emergency medical treatment for him from a physician
or at a hospital, and that the county or the state will be entitled to seek reimbursement for the
expense involved at a subsequent court hearing. Such language on its face neither authorizes
nor requires the state or the county to pay for the emergency treatment but clearly implies that
either the state or the county will have the authority from another source to pay for the medical
expenses initially.

From the situation or pattern you described, the need for medical treatment apparently was not
recognized by the person who initially took the juvenile into custody, and custody was
transferred to another person authorized to provide the emergency treatment and seek
reimbursement therefore pursuant to s. 39.08(5), F. S., as amended. Since it appears that the
emergency treatment was authorized by a person having custody of the juvenile at a state
juvenile detention center, the authority for payment of the treatment must be found in the state.
Of course, it is well established that a state agency cannot be held financially responsible unless
a statute so authorizes and the Legislature has appropriated and budgeted therefor. Florida
Development Commission v. Dickinson, 229 So.2d 6 (1 D.C.A. Fla., 1969), cert. denied, 237
So0.2d 530 (Fla. 1976); AGO's 071-28, 075-120, and 077-8.

Under Ch. 959, F. S., the Department of Health and Rehabilitative Services (the department) has
authority to provide a wide range of youth services, including the operation of state juvenile
detention facilities. The department "shall be responsible for the planning, development, and
coordination of a statewide, comprehensive youth services program for the prevention, control,
and treatment of juvenile delinquency,” s. 959.011(1), F. S., and the department "shall develop
and implement . . . programs in order to provide for the treatment of persons referred . . . to [it],"
including detention care and intake, among others. Section 959.011(2), F. S. "The department
shall be responsible for the implementation of law and policy relating to youth services and . . .
for establishing standards, providing technical assistance, and exercising the requisite
supervision, as it relates to youth services programs, over all state-supported juvenile facilities."
Section 959.021(1), F. S. (Emphasis supplied.) Rulemaking authority "for the efficient
government and maintenance of all facilities and programs" is provided in s. 959.021(3), F. S.
(Emphasis supplied.)

State-operated detention is expressly authorized in s. 959.022(1), F. S., and subsection (2)
requires the department to implement by December 31, 1973, "a comprehensive plan for . . . the
regional administration of all detention services in the state.” In those regions where the state
has assumed operation of detention services according to the implementation plan, s.
959.022(4), F. S., provides that "counties . . . shall lose the statutory authority to provide such
services, whether such authority is granted by chapter 39, chapter 416, or other applicable law.
On said implementation date the statutory authority to provide operation of detention services in
that region shall be transferred to and be vested in the department.” (Emphasis supplied.)



From all of the above, it seems clear that the state and not the county has sole authority for the
care and treatment of a juvenile detained in the custody of persons at a state juvenile detention
center. Furthermore, s. 959.24(2)(a), F. S., authorizes and directs the department "to adopt rules
and regulations prescribing standards and requirements with reference to . . . [t]he furnishing of
medical attention" (Emphasis supplied.) at county and state detention facilities. By this authority
the department adopted Rule 10H-2.41, F.A.C., which provides in pertinent part as follows:

"(1) A physician shall be immediately called if there are indications of serious injury, illness or
other situations requiring medical attention. If a physician cannot be immediately contacted, the
child shall be taken to the nearest available hospital for emergency care.

* k k% %

(3) The Superintendent or person in charge shall obtain a satisfactory arrangement with the
nearest available hospital for the admission and treatment of children on an emergency basis."
(Emphasis supplied.)

These rules promulgated pursuant to the lawful statutory authority of the department are binding
on the state as well as any county in the operation of juvenile detention facilities. Where the state
has exercised its authority to operate detention facilities, and other rules required that
emergency medical treatment be provided by such a facility, the state is obliged to comply with
the rules. The state is required to provide what the rule requires. Implicit in the rule is the
authority for the person in charge to do what the rule requires. From this it follows that the
expense of providing such medical treatment is a hecessary operating expense of the facility,
and at a state-operated facility the state will be liable therefor. The state has been not only
authorized but required by law to provide emergency medical treatment to juveniles at detention
facilities. Such power duly conferred includes the implied authority to employ appropriate means
to make the express power effective. Cf. Molwin Inv. Co. v. Turner, 167 So. 33 (Fla. 1936). This
includes reasonable payments for such treatment from budget appropriations for the operating
expenses of the facility. Cf. Molwin Inv. Co., supra.



