Authority to administer blood test
Number: AGO 79-04

Date: January 20, 1998

Subject:
Authority to administer blood test

LAW ENFORCEMENT OFFICERS--NO AUTHORITY TO REQUEST BLOOD SAMPLE FOR
DRUG ANALYSIS--HOSPITALS AND PERSONNEL LIABLE WHEN ACTING UPON SUCH
REQUEST

To: Curtis A. Golden, State Attorney, Milton
Prepared by: Joseph W. Lawrence I, Assistant Attorney General
QUESTIONS:

1. What authority does a law enforcement officer have to direct the administration of a blood test
for the purpose of drug analysis under s. 322.261, F. S.?

2. Would a hospital or its personnel be liable if it acted at the arresting officer's request to
withdraw blood for drug analysis?

SUMMARY:

A law enforcement officer does not have the statutory authority to request a blood sample for
purposes of a drug analysis pursuant to s. 322.261, F. S. Hospitals and hospital personnel have
no statutorily granted immunity from liability if they acted at the arresting officer's request to
withdraw blood for drug analysis.

AS TO QUESTION 1:
Pursuant to s. 316.193(1), F. S., the Legislature has proscribed the following activity:

". .. for any person who is under the influence of alcoholic beverages, model glue, or any
substance controlled under chapter 893, when affected to the extent that his normal faculties are
impaired, to drive or be in the actual and physical control of any vehicle within this state."

Said activity is punishable by a fine or imprisonment. Furthermore, any person with a blood
alcohol level of 0.10 percent or above is prohibited from driving or being in actual physical
control of a vehicle. See s. 316.193(3), F. S. The latter offense is punishable by a lesser range of
imprisonment or fine.

Your question refers to s. 322.261, F. S., commonly referred to as the "Implied Consent Law,"
which provides that any person accepting the privilege of driving a motor vehicle in this state
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shall be deemed to have given his consent to submit to an approved chemical test of the alcohol
content of his blood if he is lawfully arrested for any offense committed while driving a motor
vehicle under the influence of alcoholic beverages. Section 322.261(2)(a), authorizes the
arresting police officer to direct medical personnel to test only for alcoholic content of the driver's
blood. And, s. 322.261(2)(b) operates to empower the listed medical personnel to withdraw
blood only for purposes of alcoholic content testing. The statutory section provides that the driver
may refuse to submit to such tests but such refusal may result in a suspension of his driving
privileges.

The Implied Consent Law is a penal statute and must be subjected to strict construction and
should not be extended by interpretation. Brown v. Watson, 156 So. 327 (Fla. 1934); Locklin v.
Pridgeon, 30 So.2d 102 (Fla. 1947). The statutory language does not extend to blood tests for
the determination of influence of model glue or controlled substances. When a statute
enumerates the things upon which it is to operate, it must be construed as excluding from its
operation all those not expressly mentioned therein. Ideal Farms Drainage District v. Certain
Lands, 19 So.2d 234 (Fla. 1944); Dobbs v. Sea Isle Hotel, 56 So.2d 341 (Fla. 1952). Thus,
although s. 316.193(1), F. S., prohibits drivers' being under the influence of alcohol, model glue,
and controlled substances, blood tests are only authorized for determining alcoholic content
thereof.

Your first question, is, accordingly, answered in the negative.
AS TO QUESTION 2:

Section 322.261(2)(c), F. S., specifically prescribes that the test for alcoholic content is to be
administered at the direction of the arresting officer. And s. 322.261(2)(b) authorizes the listed
medical personnel to act on such direction to withdraw blood only to determine alcoholic content.

Section 322.261(2)(e), F. S., provides as follows:

"(e) No hospital, clinical laboratory, medical clinic, or similar medical institution or physician,
registered nurse, or duly licensed clinical laboratory technologist or clinical laboratory technician
shall incur any civil or criminal liability as a result of the proper withdrawal or analysis of a blood
or breath specimen when requested in writing by a peace officer.”

This statutory section relates to and must be read with the preceding pertinent provisions of s.
322.261, F. S., and thus the immunity from liability relates only to the proper withdrawal or
analysis of a blood or breath specimen when requested in writing from the arresting officer for
alcoholic content.



