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QUESTION:

May a municipality, under s. 166.232, F. S. (1978 Supp.), which authorizes the levy of the public
service tax on a physical unit basis, levy a tax on the purchase of some of the designated utility
services on a percentage basis and on other utility services on a physical unit basis?

SUMMARY:

In levying the public service tax under s. 166.232, F. S., on the purchase of enumerated utility
services on a physical unit basis, a municipality may not differentiate between the services
designated therein and tax some of the services on a percentage basis and other services on a
physical unit basis. Telephone and telegraph services and competitive services (except fuel oll
and kerosene) described in, and taxable under, s. 166.231, F. S. (1978 Supp.), may only be
taxed on a percentage rate basis as authorized by s. 166.231. There is no provision in the
statutes governing the levy of the public services tax by a municipality which authorizes it to
choose which of the enumerated services it will tax on a percentage rate basis and which
services will be taxed on a physical unit basis, the statutory language being used in the
conjunctive sense.

Your question is answered in the negative.

Section 166.232, F. S. (1978 Supp.), was enacted by the Legislature in 1978 by s. 5, Ch. 78-
299, Laws of Florida, and took effect October 1, 1978. The statute grants to municipalities the
option to levy the public service tax authorized under s. 166.231, F. S., as amended, on a
physical unit basis rather than on the percentage rate base prescribed in s. 166.231, as
amended by Chs. 78-299 and 78-400, Laws of Florida. Section 166.232(1) provides:

"At the discretion and option of the local tax authority, the tax authorized under s. 166.231 may
be levied on a physical unit basis. The tax on the purchase of electricity may be based upon the
number of kilowatt hours purchased; the tax on the purchase of metered or bottled gas (natural
liquefied petroleum gas or manufactured) may be based on the number of cubic feet purchased;
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the tax on the purchase of fuel oil and kerosene may be based on the number of gallons
purchased; and the tax on the purchase of water service may be based on the number of gallons
purchased.”

The services or taxable items which the provisions of s. 166.232, F. S. (1978 Supp.), are made
applicable to are electricity, metered or bottled gas (natural liquefied petroleum gas or
manufactured), fuel oil, kerosene, and water. Section 166.232(1) and (3). Telephone service and
telegraph service, which are subject to tax under s. 166.231(1), F. S., as amended, and the
'[s]ervices competitive with those enumerated in subsection (1), as defined by ordinance," which
are taxed under s. 166.231(2), as amended by Ch. 78-400, Laws of Florida, except for fuel oil
and kerosene, are not listed or mentioned in s. 166.232.

It is a settled rule of construction that the express mention of one thing in a statute implies the
exclusion of another, expressio unius est exclusio alterius. Hence, when a statute enumerates
the things upon which it is to operate, or forbids certain things, it is ordinarily to be construed as
excluding from its operation all those not expressly mentioned. Thayer v. State, 335 So.2d 815,
817 (Fla. 1976); Interlachen Lakes Estates, Inc. v. Snyder, 304 So.2d 433, 434 (Fla. 1974); and
Dobbs v. Sea Isle Hotel, 56 So.2d 341, 342 (Fla. 1952). Thus, the telephone and telegraph
service and the competitive services (except fuel oil and kerosene) referred to in, and taxable
under, s. 166.231(1) and (2), F. S., as amended, may not be taxed on a physical unit basis
under the authority of s. 166.232, F. S. (1978 Supp.), but may only be taxed on the percentage
rate basis as authorized by, and prescribed in, s. 166.231. | note that the option granted to the
municipalities under the provisions of s. 166.232 relates to 'the tax authorized under s. 166.231'
and that s. 166.231(4), as amended, exempts from taxation the following purchases:

"The purchase of natural gas or fuel oil by a public or private utility, either for resale or for use as
fuel in the generation of electricity, or the purchase of fuel oil or kerosene for use as an aircraft
engine fuel or propellant or for use in internal combustion engines shall be exempt from taxation
hereunder."”

Therefore, unless and until judicially determined otherwise, | am of the opinion that the natural
gas, fuel oil, or kerosene exempted from taxation by s. 166.231(4) may not be taxed under the
authority of, or on the tax base provided for in, either s. 166.231, as amended, or s. 166.232.

If your municipality should choose the option provided in s. 166.232, F. S. (1978 Supp.), to tax
on a physical unit basis, the question remains whether it must tax all of the enumerated services
on a unit basis or whether some of the designated services may be taxed on the percentage rate
basis prescribed in s. 166.231, F. S., as amended.

Section 166.232(1), F. S. (1978 Supp.), grants the municipality the option to levy 'the tax [on the
purchases] authorized under s. 166.231 . . . on a physical unit basis." In exercising its option
pursuant to s. 166.232, the municipality is required to implement a new tax rate structure and tax
base and accomplish the shift in the tax rate and tax base for electricity, metered or bottled gas,
fuel oil, kerosene, and water in the manner prescribed in s. 166.232(3). Nowhere in the
provisions of s. 166.232 is any differential tax base or tax rate authorized or mentioned, nor is
the governing body of the city given any authority to differentiate among or between the utility
services enumerated therein. When a statute enumerates the things on which it is to operate, it



must be construed as excluding from its operation all things not expressly mentioned therein.
Ideal Farms Drainage District v. Certain Lands, 19 So.2d 234, 239 (Fla. 1944), and Interlachen
Lakes Estates, Inc. v. Snyder, supra.

Moreover, the municipality has no home rule powers with respect to the levy of excise or non-ad
valorem taxes and exemptions therefrom; all such taxing power must be authorized by general
law. See s. 9(a), Art. VII, State Const.; City of Tampa v. Birdsong Motors, Inc., 261 So.2d 1 (Fla.
1972); and Contractors and Builders Association v. City of Dunedin, 329 So.2d 314 (Fla. 1976).
Thus, the prevailing rule of law that administrative bodies and officers have only such authority
or power as is expressly, or by necessary implication, conferred by statute is applicable to the
authority of the governing body of a municipality under the provisions of s. 166.232, F. S. (1978
Supp.). See Gessner v. Del-Air Corporation, 17 So.2d 522 (Fla. 1944); White v. Crandon, 156
So. 303 (Fla. 1934); Lang v. Walker, 35 So. 78 (Fla. 1903); C.J.S. Officers s. 102; and AGO's
078-135, 078-68, 078-56, and 075-299. It has also been emphasized that [i]f there is a
reasonable doubt as to the lawful existence of a particular power which is being exercised, the
further exercise of the power should be arrested.’ State ex rel. Greenberg v. Florida State Board
of Dentistry, 297 So0.2d 628, 636 (1 D.C.A. Fla., 1974), cert. dismissed, 300 So.2d 900 (Fla.
1974); City of Cape Coral v. GAC Utilities, Inc., of Florida, 281 So.2d 493, 495 (Fla. 1973); and
Gessner v. Del-Air Corporation, supra. See also Molwin Investment Co. v. Turner, 167 So. 33
(Fla. 1936), in which the court concluded that, although an express power duly conferred may
include implied authority to use the means necessary to made the express power effective, such
implied power may not warrant the exercise of a substantive power not conferred, and AGO's
078-101, 078-94, 076-191, and 073-374.

Section 166.232, F. S. (1978 Supp.), in granting a municipality the option of levying the tax
authorized under s. 166.231, F. S. (1978 Supp.), on a physical unit basis, does not authorize or
empower the municipality to differentiate among and between the utility services enumerated
therein, nor can such a substantive power be implied from the power granted in s. 166.232 or s.
166.231, as amended, as such a power is not essential in order to carry out the expressly
granted power. Cf. AGO 073-374 and 67 C.J.S. Officers s. 102. The language in the foregoing
statutes contains no provision which indicates that a municipality may choose which of the
enumerated services it will tax on a percentage rate basis and which services will be taxed on a
physical unit basis; rather, the language used is in the conjunctive. See, e.g., S. 166.232(3),
which provides in part that '[t]he shift in the tax rate and tax base for electricity, metered or
bottled gas, fuel oil, kerosene, and water shall be accomplished' in the manner prescribed
therein, and s. 166.231(1)(a), which provides that a 'municipality may levy a tax on the purchase
of electricity, metered or bottled gas (natural liquefied petroleum gas or manufactured), water
service, telephone service, and telegraph service.' (Emphasis supplied.) Cf. 82 C.J.S. Statutes s.
335. It does not, therefore, appear that a municipality has the power to differentiate between the
utility services enumerated in s. 166.232, as to which utility service will be taxed on a percentage
rate basis and which service will be taxed on a physical unit basis.

In summary, therefore, and until and unless judicially determined to the contrary, | am of the
opinion that a municipality, in levying a public service tax on the purchase of utility services, may
not differentiate among or between the designated utility services with regard to the tax rate or
base. Thus, if a municipality exercises its option under s. 166.232, F. S. (1978 Supp.), and levies
the public service tax authorized by s. 166.231, F. S., as amended, on a physical unit basis, the



municipality may not differentiate between the utility services designated in s. 166.232 and tax
some of the utility services on a percentage basis while other services are taxed on a physical
unit basis. The telephone and telegraph services, and the competitive services (except fuel oil
and kerosene) referred to and taxable under s. 166.231(1) and (2), as amended, however, may
only be taxed, in my opinion, on a percentage rate basis as authorized and prescribed in s.
166.231, as amended. Moreover, certain purchases of natural gas, fuel oil, or kerosene, which
are exempted from taxation by s. 166.231(4), may not be taxed under the authority of, or on the
tax base provided for in, either s. 166.231, as amended, or s. 166.232.



