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QUESTIONS:

1. May a county use the tax revenues from the tourist development tax solely for the
maintenance of existing publicly owned and operated facilities which meet the statutory
designation of s. 125.0104(5)(a)1., F. S.?

2. If the answer to the above is in the negative, to what extent may a county use the tourist
development tax revenues for maintenance of existing publicly owned and operated facilities
which meet the statutory designation of a convention center, sports stadium, sports arena,
coliseum, or auditorium as designated in s. 125.0104(5)(a)1., F. S.?

3. To what extent may a county use the tax revenues to acquire, construct, extend, enlarge,
repair, improve, maintain, operate, or promote publicly owned and operated parks or beaches?

SUMMARY:

Lee County may use tax revenues from the tourist development tax solely for the maintenance of
existing publicly owned and operated facilities meeting the requirements of the statutory
designations set out in the Local Option Tourist Development Act. Expenditure of tourist
development tax revenues is authorized for the maintenance of existing publicly owned and
operated facilities, such as convention centers, sports stadiums, coliseums, or auditoriums within
the boundaries of the county, and may not be used under existing law for publicly owned and
operated parks or beaches or their promotion.

Your first question draws into account a change made by the Division of Statutory Revision. The
local option tourist development tax was enacted as Ch. 77-209, Laws of Florida. In several
subparagraphs of s. 5 of Ch. 77-209, the Legislature spelled out the authorized uses of tourist
development tax revenues. Among such uses were those included in s. 5(1)(a) which provided:

"To acquire, construct, extend, enlarge, remodel, repair, improve, maintain, operate, and
promote, one or more publicly owned and operated convention centers, sports stadiums, sports
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arenas, coliseums or auditoriums within the boundaries of the county or subcounty special taxing
district which approved the ordinance levying and imposing the tax by referendum pursuant to
section 6 of this act; provided, however, these purposes may be implemented through service
contracts and leases with persons who maintain and operate adequate existing facilities."
(Emphasis supplied.)

In compiling the 1977 edition of the Florida Statutes, the Division of Statutory Revision placed
the aforecited provision as part of s. 125.0104(5)(a)1., F. S., but changed the word "and" to "or"
so that the statute reads in pertinent part:

"To acquire, construct, extend, enlarge, remodel, repair, improve, maintain, operate, [or] promote
one or more publicly owned convention centers, sports stadiums, sports arenas, coliseums, or
auditoriums within the boundaries of the county or subcounty special taxing district . . .."
(Emphasis supplied.)

The Division of Statutory Revision is empowered by s. 11.242(5)(h), F. S., in preparing the
Florida Statutes for publication, to correct "grammatical, typographical and like errors" and to
make "additions, alterations and omissions," all of which, however, are not to affect "the
construction or meaning of the statutes or laws." In discussing changes made by the Division of
Statutory Revision, the First District Court of Appeal in Coulter Electronics, Inc. v. Department of
Revenue, Case No. JJ-235, Opinion filed Dec. 29, 1978 (1 D.C.A. Fla., 1978), noted that if in
compiling the Florida Statutes from the session laws a change of a substantive nature is made in
such session laws by the division, such change is beyond any power vested in the division, and
the session law would continue to control until such Florida Statutes are codified as the official
statute law of the state pursuant to s. 11.2421, F. S. Cf. Shuman v. State, 358 So.2d 1333 (Fla.
1978), in pertinent part holding that, until the Statutory Revision Division's publication of the
statutes of this state is adopted by the Legislature, such publication constitutes only prima facie
evidence of the law and the act of the Legislature stands as the official primary evidence of the
law as enacted by the Legislature.

Consequently, your first question draws into issue whether the Division of Statutory Revision's
change of the term "and" to "or" in s. 125.0104(5)(a)1., F. S., is a change substantive in nature
so as to make the session law, Ch. 77-209, Laws of Florida, controlling until the 1977 volume of
the Florida Statutes is officially adopted during the 1979 session of the Florida Legislature.

The particular rule of statutory construction governing this matter is enunciated in Payne v.
Payne, 89 So. 538, 539 (Fla. 1921), wherein it was stated:

"Statutes must be so construed as to give effect to the evident legislative intent, even if the
results seem contradictory to the rules of construction and the strict letter of the statute;
particularly does this rule apply when a construction based upon the strict letter of the statute
would lead to an unintended result that defeats the evident purpose of the legislature."

Applying this rule, the Florida Supreme Court determined that the use of the term "and" in a
statute should be read "or," holding:

"It is manifest that the decision of the chancellor was the result of a misapprehension of the



comprehensive and liberal purpose and intent of the statute. The use of the word 'and' in the
statute is not intended to make the elements of proof conjunctive or interdependent."

In Pinellas County v. Woolley, 189 So.2d 217, 219 (2 D.C.A. Fla., 1966), it was noted that
Florida and other jurisdictions:

". . . have also acknowledged this rule of construction that the words 'or' and 'and' may be
interchanged when it is required to effectuate the obvious intention of the legislature and to
accomplish the purpose of the statute."

See also Pompano Horse Club v. State, 111 So. 801 (Fla. 1927), and Dotty v. State, 197 So.2d
315, 317 (4 D.C.A. Fla., 1967).

In light of the above rules of statutory construction, it is, therefore, necessary to determine the
legislative intent relative to the authorized expenditures of tourist development tax revenues.
Utilization of the term "and" as it is found in s. 5(1)(a) of Ch. 77-209 would provide that the tourist
development tax may be expended only to acquire, construct, extend, enlarge, remodel, repair,
improve, maintain, operate, "and" promote one or more publicly owned and operated convention
centers, sports stadiums, sports arenas, coliseums, or auditoriums. That is, if the conjunctive
"and" is used, the tourist development tax revenues could only be expended where all of the
purposes enunciated in s. 5(1)(a) of Ch. 77-209 are present. Since it is an evident impossibility
to acquire, construct, extend, enlarge, remodel, repair, improve, maintain, operate, and promote
publicly owned convention centers, etc., at the same time, utilization of the term "and" in its
conjunctive sense would lead to an irrational result totally at odds with the evident legislative
intent.

Utilization of the disjunctive "or," on the contrary, would lead to a rational result clearly in keeping
with legislative intent which would authorize the county or subcounty special taxing district to
expend tourist development tax revenues for any one or more of the purposes enunciated in s.
5(1)(a) of Ch. 77-209 (s. 125.0104[5][a]1., F. S.).

It, therefore, would clearly appear that the utilization of the term "or" in s. 125.0104(5)(a)1., F. S.,
which term effectuated a change from the use of the term "and" in s. 5(1)(a) of Ch. 77-209, is not
substantive in nature and is properly within the scope of the powers, duties, and responsibilities
of the Division of Statutory Revision. See Coulter Electronics, Inc. v. Department of Revenue,
supra. Accordingly, your first question is answered in the affirmative, and the tax revenues in
question may be lawfully used solely for the maintenance of existing publicly owned and
operated facilities meeting the requirements of the statutory designations.

Because of the affirmative answer to question 1, question 2 posed at the outset of this opinion is
rendered moot.

Your third question inquires as to what extent the county may use tourist development tax
revenues to acquire, construct, extend, enlarge, repair, improve, maintain, operate, or promote
publicly owned and operated parks or beaches. The resolution of this question in turn depends
upon a construction of s. 125.0104(5), F. S., which delineates the authorized uses of the tourist
development tax revenues. That section provides:



"(5) AUTHORIZED USES OF REVENUE.--

(a) All tax revenues received pursuant to this section by a county imposing the tourist
development tax shall be used by that county for the following purposes only:

1. To acquire, construct, extend, enlarge, remodel, repair, improve, maintain, operate, [or]
promote one or more publicly owned and operated convention centers, sports stadiums, sports
arenas, coliseums, or auditoriums within the boundaries of the county or subcounty special
taxing district which approved the ordinance levying and imposing the tax by referendum
pursuant to subsection (6). However, these purposes may be implemented through service
contracts and leases with persons who maintain and operate adequate existing facilities;

2. To promote and advertise tourism in the state of Florida and nationally and internationally; or

3. To fund convention bureaus, tourist bureaus, tourist information centers, and news bureaus as
county agencies or by contract with the chambers of commerce or similar associations in the
county.

(b) In any county in which the electors of the county or the electors of the subcounty special tax
district have approved by referendum the ordinance levying and imposing the tourist
development tax, the revenues to be derived from the tourist development tax may be pledged to
secure and liquidate revenue bonds issued by the county for the purposes set forth in paragraph
(1)(a)." (Emphasis supplied.)

While two of the subparagraphs of s. 125.0104(5), F. S., authorize the expenditure of tourist
development tax revenues to "promote and advertise tourism" and to "fund convention bureaus,
tourist bureaus, tourist information centers, and news bureaus," s. 125.0104(5)(a)1. authorizes
the expenditure of tourist development tax revenues only to acquire, construct, extend, enlarge,
remodel, repair, improve, maintain, operate, or promote the enumerated publicly owned and
operated facilities.

In Brooks v. Anastasia Mosquito Control District, 148 So.2d 64 (1 D.C.A. Fla., 1963), it was
stated:

"In statutory construction it has been consistently held that statutes must be given their plain and
obvious meaning. It must be assumed that the legislature of this state must know the plain and
ordinary meaning of the words . . .."

In Thayer v. State, 335 So.2d 815, 817 (Fla. 1976), the court stated:

"The law clearly requires that the legislative intent be determined primarily from the language of
the statute because the statute is to be taken, construed and applied in the form enacted. Van
Pelt v. Hilliard, 75 Fla. 792, 78 So. 693 (1918); Vocelle v. Knight Bros. Paper Co., 118 So.2d 664
(Fla. 1st D.C.A. 1960). The reason for this rule is that the Legislature must be assumed to know
the meaning of words and to have expressed its intent by the use of the words found in the
statute.



* * * * *

It is, of course, a general principle of statutory construction that the mention of one thing implies
the exclusion of another; expressio unius est exclusio alterius. Hence, where a statute
enumerates the things on which it is to operate, or forbids certain things, it is ordinarily to be
construed as excluding from its operation all those not expressly mentioned."

See also Ideal Farms Drainage District, et al. v. Certain Lands, 19 So.2d 234 (Fla. 1944); Dobbs
v. Sea Isle Hotel, 56 So.2d 341 (Fla. 1952); and Interlachen Lakes Estates, Inc. v. Snyder, 304
So.2d 433 (Fla. 1973).

Application of these principles of statutory construction leads to the conclusion that publicly
owned and operated parks or beaches are not a lawful and proper subject for expenditure of
tourist development tax revenues under the provisions of s. 125.0104(5)(a)1., F. S.

Pursuant to s. 125.0104(5)(a)2. and 3., F. S., the county is empowered to spend tourist
development tax revenues to promote and advertise tourism in this state as well as nationally
and internationally, and to fund convention bureaus, tourist bureaus, tourist information centers,
and news bureaus as county agencies or by contract with the chambers of commerce or similar
associations in the county. Neither of these subparagraphs mentions "acquire, construct, extend,
enlarge, repair, improve, maintain, or operate" in connection with the maintenance and operation
of public parks or beaches. Thus, whether tourist development tax revenues can be utilized to
promote publicly owned and operated parks and beaches pursuant to s. 125.0104(5)(a)2. and 3.
depends on the common and ordinary meaning of the terms employed in those subparagraphs.

Under s. 125.0104(5)(a)2., F. S., if the county uses a portion of the taxes "to promote and
advertise tourism" and if, as a component part of any such advertisement and promotion of
tourism, the publicly owned and operated parks and beaches are also, or as an incident thereof,
"promoted," then to that extent such use is authorized by subparagraph (a)2.

Under s. 125.0104(5)(a)3., F. S., the funding of convention bureaus, tourist bureaus, tourist
information centers, or news bureaus, either as agencies of the county or by contract with the
chambers of commerce or similar associations in the county, can hardly be said to embrace or
comprehend the promotion of publicly owned and operated parks or beaches specified in your
question. The designated bureaus, centers, agencies, or chambers of commerce could indirectly
advertise and promote the parks and beaches by passing on information about the same
through brochures, etc., but the county could not directly spend any tourist development tax
revenues to "promote" such parks and beaches.

In summary, therefore, it is my conclusion that tourist development tax revenues may be used
solely for the maintenance of existing publicly owned and operated facilities expressly mentioned
under s. 125.0104(5)(a)1., F. S. Tourist development tax revenues may not be used for publicly
owned and operated parks or beaches under the provisions of s. 125.0104(5)(a)1., as such
facilities and not expressly mentioned thereunder. Further, the county may not directly spend
tourist development tax revenues to promote said parks or beaches under s. 125.0104(5)(a)2.
and 3., but any incidental promotion of said parks and beaches as a result of expenditures of
said revenues pursuant to s. 125.0104(5)(a)2. and 3. would be authorized and proper.


