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COUNTIES--BOARD OF COUNTY COMMISSIONERS TO PAY DEFICIENCY IN SALARY OF
COUNTY FEE OFFICERS FROM COUNTY GENERAL FUND

To: Ernest Ellison, Auditor General, Tallahassee
Prepared by: Joslyn Wilson, Assistant Attorney General
QUESTIONS:

1. If the net income of a county fee officer is insufficient to pay to himself, after operating
expenses, the maximum personal compensation to which he is entitled under the compensation
schedule set forth in Ch. 145, F. S., is the board of county commissioners obliged to pay the
deficiency under the provisions of s. 145.141?

2. If question 1 is answered in the affirmative, what answer must be given if the amount of
expenses incurred by the officer during a fiscal year is in excess of the entire amount of official
income of his office; in other words, do the provisions of s. 145.141, F. S., authorize a board of
county commissioners to make up a deficiency not only in personal compensation but also in
expenses of the office of a so-called "fee" officer?

SUMMARY:

When the net income of a clerk of the circuit court is insufficient to pay, after operating expenses,
the total annual compensation to be paid to the clerk as personal income under Ch. 145, F. S.,
the board of county commissioners, pursuant to s. 145.141, shall pay such deficiency in salary
from the county general fund. The board is not, however, authorized to pay any deficiency in the
operating expenses of the clerk's office.

Your first question is answered in the affirmative; the second question is answered in the
negative.

You state that, during a recent postaudit of a constitutional county officer, questions have arisen
as to the proper law to be applied when a county "fee officer" incurs a deficiency in the income of
his office such that he cannot meet the current expenses of his office, including his personal
compensation. Your office has subsequently informed me that the particular officer involved is
the clerk of the circuit court. This opinion is therefore limited to a consideration of the
compensation of the clerks of the circuit courts. Those clerks, or the clerks as ex officio county
auditors, recorders, and custodians of county funds, not coming under s. 145.022, F. S., operate
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as fee officers in carrying out their duties, including the aforementioned ex officio duties, as
clerks of the circuit courts and as budget officers in carrying out their duties as clerks of the
county courts. Alachua County v. Powers, 351 So.2d 32, 41 (Fla. 1977).

AS TO QUESTION 1:

The 1885 Florida Constitution required the Legislature to fix by law the compensation of all
county officers, See s. 27, Art. lll, State Const. 1885; see also s. 6, Art. VIII, State Const. 1885,
providing, inter alia, that the compensation of the clerk of the circuit court shall be prescribed by
law. Section 5(c), Art. Il of the revised State Constitution provides, in pertinent part, that the
compensation and method of payment of county officers shall be fixed by law. As noted in AGO
061-151, there is no constitutional prohibition against county officers being compensated or paid
a salary from county funds. Cf. State v. Lee, 197 So. 681 (Fla. 1940), holding that the Legislature
may fix the compensation of state and county officers by fees, flat salary, or any other way its
wisdom may dictate, and Graham v. Board of Public Instruction of Dade County, 76 So.2d 874,
876 (Fla. 1955), holding that the constitutional power to fix compensation found in s. 27, Art. 1l
State Const. 1885, included the power to adjust and regulate compensation.

Commencing with the enactment of Ch. 145 F. S. 1961, the Legislature has specifically
established and provided for the compensation of the clerks of the circuit court. See ss.
145.011(1) and (2) and 145.051 which provided that "[t]he clerk of the circuit court of the
following named counties shall receive as compensation the amounts indicated . . .." (Emphasis
supplied.) Under the 1961 act (Ch. 61-461, Laws of Florida), "compensation" was defined to
mean "annual salary or net income, as determined by applicable law." (Emphasis supplied.)
Section 145.021(1). "Net income" was defined as the "residue from fees and commissions, not to
exceed the amounts indicated [i.e., the statutorily prescribed amount of compensation] of a
county officer receiving fees and commissions after deducting all reasonable expenditures for his
employees' salaries and the necessary expenditures for the proper operation of his office"
(Emphasis supplied.), s. 145.021(2); while "salary" was defined as the "stated remuneration to
be paid in equal installments," s. 145.021(3). See also s. 145.011(4), which provided that a
board of county commissioners "may, with the concurrence of any county officer receiving
compensation from fees, by resolution guarantee and appropriate a salary in lieu of fees,
provided that such salary shall not exceed the net income prescribed herein and all fees
collected by such officer are turned over to the board . . .." (Emphasis supplied.) Thus, a clerk of
the circuit court who, as a fee officer, had received as compensation the net income of his office
could, pursuant to s. 145.011(4), become a budget or "salaried" officer.

With the exception of changes in the amounts indicated, the 1963 statutory counterparts to the
foregoing statutory provisions remained substantially the same. See ss. 145.011(1), (2), and (4),
145.021(1) and (2), and 145.051, F. S. 1963. Section 3 of Ch. 63-560, Laws of Florida, however,
added s. 145.14, F. S. 1963, which provided that each county officer whose compensation is
paid in whole or in part by fees or commissions and is not otherwise provided for in Ch. 145 shall
receive, as his yearly compensation for his official services from the whole or the part of the fees
or commissions so collected, all the net income of his office not to exceed $7,500, unless
otherwise provided by law. Except for changes not material to this opinion, the counterpart
provisions in the 1965 Florida Statutes remained the same; see ss. 145.011(1), (2), and (4),
145.021(1) and (2), 145.051, and 145.14, F. S. 1965. For the purposes of this inquiry, ss.



145.011(1) and (2), 145.021(1) and (2), 145.051, and 145.14, F. S. 1967, were also essentially
the same as their counterpart provisions in the 1961, 1963, and 1965 Florida Statutes.
Subsection (4) of s. 145.011, F. S. 1965, was renumbered as s. 145.011(5) in the 1967 Florida
Statutes.

Against this legislative backdrop or setting, the Legislature enacted Ch. 69-346, Laws of Florida,
"to provide for the annual compensation and method of payment for the several county officers
named herein," s. 145.011(1), F. S. 1969. The act amended Ch. 145, F. S., by adding various
sections and extensively amending existing sections of the chapter. This 1969 amendment of s.
145.011 repealed by omission subsection (5) of s. 145.011, F. S. 1967, which authorized a
board of county commissioners to guarantee and appropriate a salary in lieu of fees to a county
officer; however, s. 4 of Ch. 69-346 added s. 145.022, F. S. 1969, the terms of which are
essentially the same as former s. 145.011(5), F. S. 1967. Moreover, the terms of Ch. 145 were
made applicable to all officials therein designated in all counties of the state, with certain
exceptions not material to the instant inquiry. See s. 145.012, F. S. 1969, created by s. 2, Ch.
69-346. The amendment of s. 145.021, F. S. 1969, however, repealed by omission the
definitions of "compensation,” "net income," and "salary" and redefined "salary" for the purposes
of Ch. 145, "when referring to amounts payable under the schedules set forth in this chapter [to]
mean the total annual compensation to be paid to an official as personal income." See s.
145.021(2). Section 145.051, F. S. 1969, reflecting this change, was amended to provide that
"[e]ach clerk of [the] circuit court shall receive as salary the amount indicated, based on the
population of his county . . .." (Emphasis supplied.)

Therefore, prior to 1969, the statutes in Ch. 145, F. S., recognized a distinction between a fee
officer receiving "compensation” from the "net income" of his office and a budget officer receiving
as his "compensation” a "salary," as those terms were defined therein. Since the advent of Ch.
69-346, Laws of Florida, however, the "salary" of the clerks as county fee officers is no longer
concerned with what was characterized before 1969 as budget or salaried county officers as
opposed to fee officers. The definition of "salary" adopted by Ch. 69-346 is broad enough to
include the compensation (personal income) of both fee and budget county officers. Since 1969,
the clerk's salary has been based upon a classification of counties according to each county's
population in an effort to provide by general law a uniform salary system for county officials
having substantially equal duties and responsibilities. See s. 145.011(3) and (4), F. S. 1977.
Section 145.022, F. S., the provisions of which were in existence prior to 1969 in substantially
similar form as s. 145.011(4), F. S. 1961-1965, and s. 145.011(5), F. S. 1967, authorizes those
officers operating their offices on a fee system to become budget officers. Although Ch. 145 has
been amended since 1969, the definition of "salary” contained in s. 145.021(2), F. S., the
guaranteed salary provisions in s. 145.022, and the pertinent terms of s. 145.051 remain
applicable to the clerks of the circuit court.

Section 145.141, F. S., was first adopted in 1969 by s. 8, Ch. 69-346, Laws of Florida, and has
remained substantially identical since its enactment. See reviser's note, s. 145.141, F. S. 1969.
The section provides:

"Should any county officer have insufficient revenue from the income of his office, after paying
office personnel and expenses, to pay his total annual salary, the board of county
commissioners shall pay any deficiency in salary from the general revenue fund and notify the



Department of Banking and Finance. The deficiency shall be listed in the comptroller's annual
report of county finances and county fee officers.” (Emphasis supplied.)

From the language used in s. 145.141, F. S., it appears that the terms of this statutory provision
are applicable only to those county officers who are operating their offices on a fee system, i.e.,
paying their salaries and the expenses of operating their offices from the income of their office
derived from fees or service charges and commissions to which they are entitled by law. The
statute clearly provides that the board of county commissioners shall pay any deficiency in a
county officer's salary (personal income, s. 145.021[2], F. S.) when the income of his office is
insufficient to pay, after office expenses, his total annual salary (total annual compensation to be
paid as personal income, s. 145.021[2]). Section 145.141 could not operate on budget officers
such as those county officers coming under the provisions of s. 145.022, F. S., who turn over all
fees collected by them to the county commission, or such salaried officers as the county
commissioners, the school board members, or the school superintendents who do not collect
fees or service charges and commissions for their services. These officers operate their offices
on funds budgeted from the county or county school district; thus, the terms regarding a
deficiency in the income of their office have no application to them. | am of the opinion that the
provisions of s. 145.141 regarding a deficiency in the income of the office of a county officer can
only apply to a county fee officer such as a clerk of the circuit court who has not come under the
provisions of s. 145.022.

AS TO QUESTION 2:

You also inquire as to whether the provisions of s. 145.141, F. S., authorize a board of county
commissioners to make up a deficiency not only in the personal compensation but also in the
operating expenses of the office of a so-called "fee officer." Section 145.141 clearly states that
the board of county commissioners shall pay any deficiency in the salary of a county officer who,
after paying office personnel and expenses, has insufficient revenue from the income of his
office to pay his total annual salary. No mention is made within the statute regarding the county
commission's paying the operating expenses of such an officer; and, therefore, under the well-
settled rules of statutory construction, the statute does not apply to or operate on any deficiency
other than in salary. See Thayer v. State, 335 So.2d 815, 817 (Fla. 1976) (when a statute
enumerates certain things, it is ordinarily to be construed as excluding from its operation all
things not expressly mentioned-- expressio unius est exclusio alterius); Dobbs v. Sea Isle Hotel,
56 So.2d 341, 342 (Fla. 1952); and Ideal Farms Drainage District v. Certain Lands, 19 So.2d 234
(Fla. 1944). Thus, s. 145.141 does not, in my opinion, authorize the board of county
commissioners to pay or make up any deficiency in the operating expenses of the office of a
county fee officer. Compare with s. 121.061(2)(d), F. S., and AGO 078-159, in which this office
stated that, if the income of a fee officer is insufficient to pay the mandatory contributions to
retirement and social security trust funds, the county commission, pursuant to s. 121.061(2)(d),
shall provide sufficient funds from the county funds to make the required payments. Such
retirement and social security costs are within the meaning of operating expenses of a fee officer
and the terminology of s. 145.141 regarding a deficiency in office income after paying office
personnel and expenses. Section 121.061(2)(d), however, has nothing to do with the deficiency
in salary which s. 145.141 authorizes the board of county commissioners to pay from "the
general revenue fund."”



In summary, therefore, | am of the opinion that, when the net income of a clerk of the circuit court
is insufficient to pay, after operating expenses, the total annual compensation to be paid to the
clerk as personal income under Ch. 145, F. S., the board of county commissioners, pursuant to
s. 145.141, shall pay such deficiency in salary from the county general fund. The board is not,
however, authorized to pay any deficiency in the operating expenses of the clerk's office.



