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STATE ATTORNEYS--MAY NOT CONTRACT WITH ASSISTANT STATE ATTORNEYS FOR
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To: Curtis A. Golden, State Attorney, Pensacola

Prepared by: Joslyn Wilson, Assistant Attorney General

QUESTION:

May a state attorney legally contract with an assistant state attorney for a definite period of
employment exceeding 3 years?

SUMMARY:

A state attorney is not authorized to enter into an employment contract with his assistant state
attorneys binding the state attorney to retain such assistants for a definite period of time. The
state attorney's power to remove cannot be contracted away unless such authority is clearly
conferred by law. The statute does not confer such a power upon a state attorney.

You indicate in your letter that a problem has arisen regarding the large number of assistant
state attorneys who have left the office of the state attorney. You state that the investment of the
state in the training of such assistant state attorneys is considerable and, if such assistants leave
employment at the end of 2 years, the investment of the state is lost. You, therefore, inquire as
to whether you may contract with such assistants for a period of employment not less than 3
years.

It is well established within this state that a public officer has only such powers as have been
expressly or by necessary implication delegated to him by constitutional or statutory provisions.
See Johns v. State, 197 So. 179 (Fla. 1940), stating that the duties of state attorneys are
expressly required to be provided by law. See also 81A C.J.S. States ss. 120-121; Collier v.
Baker, 20 So.2d 652, 653 (Fla. 1945); and State v. Mitchell, 188 So.2d 684, 687 (4 D.C.A. Fla.,
1966), cert. discharged, 192 So.2d 281 (Fla. 1968). Moreover, if there is any doubt as to the
lawful existence of a particular power, it should not be exercised. Cf. State ex rel. Greenberg v.
Florida State Board of Dentistry, 297 So.2d 628, 636 (1 D.C.A. Fla., 1974), cert. dismissed, 300
So.2d 900 (Fla. 1974), and Gessner v. Del-Air Corporation, 17 So.2d 522 (Fla. 1944).

Section 17, Art. V, State Const., provides that "[s]tate attorneys shall appoint such assistant state
attorneys as may be authorized by law." Section 27.181, F. S., generally provides for the

https://oag-dev.sgsuat.info/ag-opinions/contract-to-retain-assistant-state-attorney-for-3-years


employment of assistant state attorneys and prescribes the powers and duties of such
assistants. See s. 27.181(1), which states in pertinent part that "[t]he state attorney of the judicial
circuit in which any such position [of assistant state attorney] is created shall appoint an
assistant state attorney to hold such position and shall thereafter fill by appointment such
vacancies in such position as may from time to time occur." Such appointments must be in
writing and recorded in the office of the clerk of the circuit court of the county in which the
appointing state attorney resides and a certified copy thereof is required to be transmitted to the
state comptroller. See also s. 27.25, F. S., which provides in pertinent part that "[t]he state
attorney of each judicial circuit is hereby authorized to employ and establish in such number as
he shall determine assistant state attorneys . . .."

Subsection (2) of s. 27.181, F. S., provides that "[e]ach assistant state attorney appointed by a
state attorney under the authorization of this act shall serve during the pleasure of the state
attorney appointing him." See Carrin v. State, 275 So.2d 603, 604 (1 D.C.A. Fla., 1973), cert.
denied, 279 So.2d 306 (Fla. 1973), stating that, under the foregoing statutory provision, an
assistant state attorney "may be terminated or replaced without cause at the will or pleasure of
the state attorney." Subsection (2) further provides the manner in which such appointment may
be revoked. It states, in pertinent part, that such revocation shall be made in writing and shall be
recorded in the office of the circuit court of the county in which the appointment is recorded, and
the state attorney executing such a revocation shall cause a certified copy thereof to be
transmitted to the State Comptroller. See Carrin v. State, supra at 604, in which the court stated
that the "clear implication of the statute is that until an appointment is revoked in writing and
recorded pursuant to the statute, the person holding the appointment continues to hold such
position [of assistant state attorney]."

As a general rule, the power of appointment, in the absence of any limiting constitutional or
statutory provision, carries with it, as an incident, the power to remove when no definite term of
office or employment is fixed by law. See Hall v. Strickland, 170 So.2d 827 (Fla. 1964) (power of
removal from office is incident to power of appointment); AGO 071-138; 67 C.J.S. Officers ss. 66
and 118(b); and 81A C.J.S. States ss. 98(a) and 92 (in the absence of constitutional or statutory
provision for term or tenure in state employment, state employees are regarded as holding their
positions at the pleasure of the appointing authority). Section 27.181(2), F. S., expressly
provides that the state attorney possesses the power to remove such assistant state attorneys.
This power to remove, however, does not include the authority to contract away this power so as
to bind the appointing body or officer to retain the minor officer or employee for a definite fixed
period of time. See 67 C.J.S. Officers s. 118(b) and 81A C.J.S. States v. 92 (when statute
granting authority to appoint a state employee does not fix his tenure, the state office wherein he
is employed cannot do so), and s. 157(b) ("a state officer or board cannot bind the state by a
contract employing an agent, assistant, or servant, unless the making of such contract was
clearly within the authority conferred by law"). See also Barbor v. County Court of Mercer
County, 101 S. E. 721 (W. Va. 1920); Potts v. Morehouse Parish School Board, 150 So. 290 (La.
1933) (implied power of appointing authority to remove minor officer or employee cannot be
contracted away); MacDougall v. Board of Land Commissioners, 49 P.2d 663 (Wyo. 1935);
Morris v. Parks, 28 P.2d 215 (Ore. 1934); Kinsland v. Mackey, 8 S.E.2d 598 (N.C. 1940);
Garnier v. Louisiana Milk Commission, 8 So.2d 611 (La. 1942); Gillespie v. Rhea Co., 235
S.W.2d 4 (Tenn. 1950); and Mahoney v. Philadelphia Housing Authority, 320 A.2d 459 (Pa.
1974), cert. denied, 419 U.S. 1122 (1975) (public authorities have no power unless conferred by



statute to enter into contracts of employment which prevent such authorities from dismissing
employees at will). Cf. 81A C.J.S. States s. 156(c), p. 610 (state officers have and can exercise
only such powers as are conferred by law, and state is not bound by contracts made on its
behalf by officers or agents without previous authority conferred by statute or the Constitution).

Applying the foregoing authorities to the instant inquiry, I am of the opinion that a state attorney
is not authorized to enter into an employment contract with his assistant state attorneys, thereby
binding the state attorney to retain such assistants for a definite period of time. While s. 27.181,
F. S., provides that the assistant state attorneys serve at the pleasure of the state attorney,
under the foregoing authorities, the state attorney's power to remove cannot be contracted away
unless such authority is clearly conferred by law. It is my opinion that the statute does not confer
such a power upon a state attorney. Your question is therefore answered in the negative.


