Insurance premium payments, retired city employees
Number: AGO 79-97

Date: January 16, 1998

Subject:
Insurance premium payments, retired city employees

MUNICIPALITIES--MAY NOT PAY HOSPITALIZATION AND LIFE INSURANCE PREMIUMS
FOR RETIRED CITY EMPLOYEES

To: Frank A. Kreidler, City Attorney, Lake Worth
Prepared by: Percy W. Mallison, Jr., Assistant Attorney General
QUESTION:

May the City of Lake Worth utilize its home rule powers to continue to pay the group
hospitalization and life insurance premiums for retired municipal employees, or is it precluded by
the provisions of s. 112.0801, F. S., from making such continued payments?

SUMMARY:

Unless legislatively or judicially construed otherwise, s. 112.0801, F. S., operates to expressly
prohibit a municipality from paying the cost of the continued participation by its retired employees
in a city-provided group hospitalization and life insurance program.

According to your letter and the supplemental information you supplied, the City of Lake Worth
for many years has offered its retired employees the right to continue their participation in the
city's group life, hospitalization, and health insurance plans which are provided for its active
employees. The city, however, has not only offered its retired employees the right to continue to
participate in these plans but has also paid their premiums for such group insurance. You state
that commission records indicate that this practice has been going on, in the case of life
insurance premiums, at least since 1963 and, in the case of hospitalization premiums (to age
65), at least since 1971.

In 1976 the Legislature adopted Ch. 76-151, Laws of Florida. Section 2 of that law, codified as s.
112.0801, F. S. (1976 Supp.), provides:

"Every county, municipality, or district school board in the state which provides life, health,
accident, hospitalization, or annuity insurance or all of any kinds of such insurance, for the
officers and employees thereof upon a group insurance plan is hereby authorized to allow retired
former personnel the option of continuing to participate in such group insurance plans provided
the cost of any such continued participation in any such group insurance plan shall be entirely
paid for by the retired employee." (Emphasis supplied.)
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You are concerned about the provisions of this law and inquire whether it operates to make
illegal the continued payment by the city of retired employees' premiums in the city-provided
group insurance plan.

Section 2(b), Art. VIII, State Const., provides that "[m]unicipalities shall have governmental,
corporate and proprietary powers to enable them to conduct municipal government, perform
municipal functions and render municipal services, and may exercise any power for municipal
purposes except as otherwise provided by law." (Emphasis supplied.) In recognition of this broad
constitutional grant of power, the Legislature adopted the Municipal Home Rule Powers Act, part
| of Ch. 166, F. S. Section 166.021(1) of that act provides that municipalities "may exercise any
power for municipal purposes, except when expressly prohibited by law." (Emphasis supplied.)
In view of this statutory enactment, your question is really whether s. 112.0801, F. S., expressly
prohibits municipalities from paying the group premiums for their retired employees. For the
following reasons, | am of the opinion that it does.

Section 112.0801, F. S., originated as a House amendment to S.B. 1000 filed during the 1976
Legislative Session. That bill was designed to authorize part-time employees and retirees to
participate in the state group insurance program at their own expense. See the title to Ch. 76-
151, Laws of Florida. After the bill had passed the Senate, it went to the House of
Representatives where s. 2, currently codified as s. 112.0801, F. S., was added. That section
authorizes "certain governmental units which provide group insurance plans for employees to
extend such coverage to retired employees under certain circumstances.” (Emphasis supplied.)
See the title to Ch. 76-151. The "certain circumstances" mentioned arise when the retired
employee pays for the cost of the continued coverage himself. The intent of this provision is
clear. It authorizes a county, municipality, or district school board to offer its retired employees
the opportunity to continue to participate in the group insurance plans which they have been
participating in as active employees but only as long as the cost of the continued participation is
paid for by the retired employees. This is equivalent to saying that none of the costs may be paid
by the county, municipality, or district school board; to say otherwise would be to ignore the plain
meaning of the language.

Consequently, I am of the opinion that, unless legislatively or judicially construed otherwise, s.
112.0801, F. S., operates to expressly prohibit a municipality from paying the cost of the
continued participation by its retired employees in a city-provided group hospitalization and life
insurance program.



