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DUAL OFFICEHOLDING--LEGISLATOR MAY SERVE AS MEMBER OF COMMUNITY
COLLEGE BOARD OF TRUSTEES

To: Beverly B. Burnsed, Chairman, House Committee on Higher Education, Tallahassee
Prepared by: Percy W. Mallison, Jr., Assistant Attorney General
QUESTION:

May a member of the Florida House of Representatives who also chairs the House Higher
Education Committee serve as a member of a community college board of trustees without
violating the constitutional dual officeholding prohibition?

SUMMARY:

Unless and until judicially or legislatively determined otherwise, neither the constitutional dual
officeholding prohibition nor the common-law doctrine on incompatible offices prevents you as a
legislator and Chairman of the House Higher Education Committee from holding office and
serving as a member of the Board of Trustees of the Polk Community College District.

In your letter you state that you have been reappointed by the Governor to the Polk Community
College Board of Trustees contingent upon confirmation by the Senate. Section 240.313(4), F.
S., requires that your appointment must also be approved by three members of the Cabinet and
that you may not take office until after you receive the required Cabinet approval. In this regard, |
note that your reappointment was approved at the Cabinet meeting held on July 12, 1979.

You state that some questions have arisen with regard to this appointment or reappointment
since you are Chairman of the House Higher Education Committee and also sit on the Board of
Trustees of the Polk Community College District. In addition, you recite that it has been
suggested that Ch. 79-222, Laws of Florida, in renumbering and amending s. 230.7535, F. S.
1977, has effected a change in the basis on which an earlier opinion of this office, AGO 075-153,
was grounded. Furthermore, it has been suggested that the common-law doctrine of
incompatibility of offices may serve to disqualify you from holding office as a member of the
board of trustees of the community college district.

Before proceeding to address the questions you have posed, | feel obligated to mention Florida's
Resign-to-Run Law, s. 99.012, F. S. That law requires, with certain exceptions, any elected or
appointed officer who wishes to qualify as a candidate for another office, the term of which runs
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concurrently with or overlaps the term of the office he presently holds, to submit an irrevocable
letter of resignation, resigning from the office he presently holds, before he can qualify as a
candidate for the office he seeks. While this law is not applicable to the factual situation
presented by your inquiry, since the office of trustee of a community college is not an elected
public office for which you must qualify as a candidate, | must advise that you may become
subject to the Resign-to-Run Law should you seek reelection to your seat in the Legislature. See
Orange County v. Gillespie, 239 So0.2d 132 (4 D.C.A. Fla., 1970). Any question arising under the
Resign-to-Run Law should be submitted to the Division of Elections of the Department of State.
See s. 106.23(2), F. S.

Section 5(a), Art. Il, State Const., provides in pertinent part:

"No person shall hold at the same time more than one office under the government of the state
and the counties and municipalities therein, except that a notary public or military officer may
hold another office, and any officer may be a member of a constitution revision commission,
constitutional convention, or statutory body having only advisory powers."

As you pointed out in your letter, my predecessor in office concluded in AGO 075-153 that it was
not a violation of this provision for a member of the Legislature to serve simultaneously as a
member of a board of trustees of a community college district. You are concerned, however, that
the result reached in that opinion might be affected by the recent amendment to s. 230.7535, F.
S. 1977, now found at s. 240.317, F. S. See s. 49 of Ch. 79-222, Laws of Florida. The basis for
the conclusion reached in AGO 075-153 was that a community college district is "an
independent, separate legal entity created for the operation of a community college" and,
consequently, that a trustee of the district is an officer of a special district, an office not covered
by the constitutional prohibition. Cf. AGO 069-49.

Section 240.317, F. S., with the 1979 amendments emphasized, provides that:

"It is the legislative intent that community colleges, constituted as political subdivisions of the
state, continue to be operated by district boards of trustees as provided in ss. 240.313(2) and
240.315 and that no department, bureau, division, agency, or subdivision of the state shall
exercise any responsibility and authority to operate any community college of the state except as
specifically provided by law or rules of the State Board of Education.” (Emphasis supplied.)

It is my view that adding the phrase "constituted as political subdivisions of the state" would not
have any effect on the result reached in AGO 075-153. In the first place, ss. 240.313 and
240.315, F. S., as amended, expressly denominate the entity as a district and its governing
board as a district board, and s. 240.317 also expressly refers to "district boards of trustees."”
Section 240.313(1) continues to provide, as it has for some years, that "[e]lach community
college district . . . is an independent, separate, legal entity created for the operation of a
community college.” Former s. 230.753(2)(a) and present s. 240.315 refer to the board of
trustees as a body corporate and as a district board. The provisions of s. 240.313(1), which are
identical to those contained in former s. 230.753(1), were the basis for the conclusion reached in
AGO 075-153.

In the second place, the fact that s. 49 of Ch. 79-222, Laws of Florida, specifies that community



colleges are constituted as political subdivisions of the state does not serve to dissolve or
terminate the existing community college districts or change the nature of such entities or their
governing boards of trustees. Neither does it convert those districts into state agencies in the
sense that the districts or their governing boards become part of the Executive Branch of state
government or the officers of such districts become state officers. Cf. s. 6, Art. IV, State Const.
Neither the title of Ch. 79-222 nor the enacting provisions of part lll of ch. 240, F. S., evidence
any intent to effect such radical changes in the governing statutes or the legislative purpose
found throughout part Ill. Legislative intent to effect such alterations in the composition and
nature of these governmental entities must be clearly manifested. State ex rel. Housing Authority
of Plant City v. Kirk, 231 So.2d 522 (Fla. 1970). Chapter 79-222 obviously did not establish the
community college districts or the several district boards of trustees as counties or municipalities
or agencies of counties or municipalities. Further, former s. 230.7535 and present s. 240.317
both command that no department, agency, or subdivision of the state shall exercise any
responsibility or authority to operate any community college except as specifically provided by
law or rules of the State Board of Education.

Finally, | would note that s. 1.01(9), F. S., provides that in construing Florida Statutes 1979,
when the context permits, the term "political subdivision” includes "all other districts in this state."
Within the purview and for the purposes of various laws, such terms as "public bodies," "political
subdivisions,” or "subdivisions" apply to and govern special districts. See, e.g., ss. 163.01(3)(b),
215.43, and 218.31(5), F. S.; AGO's 074-17, 074-147, and 076-196; and Forbes Pioneer Boat
Line v. Board of Commissioners of Everglades Drainage District, 82 So. 346 (Fla. 1919) holding
that the board of commissioners of the Everglades Drainage District, a body corporate, was a
public quasi-corporation and, as such, a governmental agency of the state for certain definite
purposes, having such authority only as was delegated to it by law. Also see 72 C.J.S. Political,
p. 223, wherein it is recognized that the term "political subdivision" may be used in both its broad
and narrow sense, the former denoting any subdivision of the state created for a public purpose
although only authorized to exercise a portion of the sovereign power of the state to a limited
degree. Cf. State Department of Citrus v. Huff, 290 So.2d 130 (2 D.C.A. Fla., 1974).

As to the common-law rule on incompatible offices, this doctrine operates to prevent a public
officer from holding two incompatible offices at the same time; it has been recognized to be in
effect in this state, notwithstanding the above-discussed constitutional prohibition. See s. 2.01, F.
S., and AGO's 075-60 and 070-46. In this latter opinion it was stated:

"The incompatibility that will disqualify lies in a conflict between the duties and functions of the
two offices, as where one is subordinate to the other and subject in some degree to the
supervisory power of its incumbent, or where the incumbent of one has the power to appoint or
remove or set the salary of the other, or where the duties clash, inviting the incumbent to prefer
one obligation over the other.”

See generally 64 Am. Jur.2d Public Officers and Employees ss. 61-81, pp. 667-680, and 67
C.J.S. Officers ss. 15, 23, 24, and 27 at pp. 253-255, 269-274, and 279-284.

We are not dealing here with a situation in which the office of community college trustee is
subordinate or subject to any supervisory power of the house committee which you chair.
Neither is it a case where you, as a member of the House of Representatives or as Chairman of



the Higher Education Committee, have any power to appoint or remove trustees of a community
college district. It is true that, as a legislator, you are a member of the body which has the power
to set the compensation paid to any officer of any statutory entity or district, including that of the
trustees of the community college districts. See, however, s. 240.313(5), F. S., providing that
members of the boards of trustees shall receive no salary. To hold that this factor alone is
decisive and operates to preclude your appointment to and holding of the office of a trustee of a
community college district would mean that no member of the Legislature could ever hold any
other office of any district or statutorily created public body corporate or politic since the
Legislature ultimately has the power to set the compensation or salaries of all public officers,
state and local. Moreover, the Legislature ordinarily does not possess any authority to administer
or enforce those statutes governing the operation of statutory entities or authorities,
administrative agencies, statutorily created public corporations, or public quasi-corporations or
authorities or to exercise any authority to operate the same. Such functions properly belong to
the executive branch of government, not the legislative branch. Cf. In re Advisory Opinion to the
Governor, 223 So.2d 35 (Fla. 1969). Thus, as a legislator, you have no duties with respect to the
operation of a community college. Since the common-law doctrine of incompatibility is a judicially
fashioned prohibition on the right to hold office, which right should not be curtailed except under
the plainest circumstances, Ervin v. Collins, 85 So.2d 852 (Fla. 1956), and Vieira v. Slaughter,
318 So0.2d 490 (1 D.C.A. Fla., 1975), and in view of the fact that | have failed to find any judicial
support for the proposition that a legislator cannot hold or serve in a district office, | am of the
view that the common-law doctrine of incompatibility does not preclude your holding office and
serving as a member of the Board of Trustees of Polk Community College District.



