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QUESTIONS:

1. When referring its visually impaired clients for initial eye examinations, is the Division of Blind
Services required to refer them on an equal basis to optometrists and ophthalmologists?

2. If the answer to question 1 is in the negative, is the division permitted to use its discretion in
determination to whom a client should be referred for an initial eye examination?

3. If, in his application for an initial eye examination, a client indicates his preference for either an
optometrist or an ophthalmologist, may the division legally honor that request?

SUMMARY:

Since there is no provision of state law which clearly requires the Division of Blind Services of
the Department of Education to refer its visually impaired clients to optometrists on an equal
basis with other persons providing similar services, until legislatively or judicially construed
otherwise, the division is not required to do so; those clients the division serves pursuant to the
Federal Rehabilitation Act of 1973, as amended, have the right to choose whether they wish to
be examined by an optometrist or an ophthalmologist but the division is otherwise free to
exercise its reasonable discretion in referring other clients not served under the federal act for
initial eye examinations; and the division may honor the request of a client not participating in the
federally funded program to be examined by either an optometrist or ophthalmologist.

STATEMENT OF FACTS:

The Division of Blind Services of the Department of Education is charged by law with the
responsibility of "provid[ing] for the examination and treatment of the blind, or those threatened
with blindness . . .." Section 413.011(1)(c), F. S. As | understand it, the division fulfills its
obligations in this area primarily by participating in a federal grant program created pursuant to
the Rehabilitation Act of 1973, as amended (29 U.S.C. s. 701, et seq.). That federal act provides
monetary grants to any state that has a currently approved State Plan for Vocational
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Rehabilitation Services, and that plan is required to address, among other things, the vocational
rehabilitation needs of the visually handicapped. While | have been advised that Florida does
have such an approved state plan, | also understand that the Division of Blind Services provides
some examination and treatment services for the visually impaired which do not come under the
Rehabilitation Act of 1973.

The visual services provided by the division are both evaluative and remedial. In this way they
meet the division's twofold obligation to provide both for the examination and the treatment of the
blind or those threatened with blindness. A client is initially referred for a diagnostic evaluation to
determine program eligibility and to provide a prognosis for future treatment. Those clients who
are found to be eligible are then referred for treatment. You indicate that the division has
adopted a policy of referring each of its visually impaired or deficient clients to an
ophthalmologist for an initial eye examination regardless of whether medical treatment by such a
physician is ultimately required. The justification for this referral policy, as | understand it, is that
the division has determined that approximately 75 percent of its referral clients eventually are
found to suffer from eye pathologies which can be treated only by a medical doctor specializing
in ophthalmology. A client who is initially referred to an optometrist for examination would then
have to be sent to an ophthalmologist for treatment. You indicate that an ophthalmologist would
conduct his own examination before proceeding with treatment, thereby increasing program
costs. At the present time, no initial referrals for visual examinations are being made to
optometrists.

An ophthalmologist is a physician specializing in the study and treatment of defects and
diseases of the eye. Webster's Third New International Dictionary (1966 ed.). An optometrist, on
the other hand, is a person licensed to practice optometry in this state. Section 463.002(3), F. S.
According to s. 463.002(4), optometry means:

". .. the diagnosis of the human eye and its appendages; the employment of any objective or
subjective means of methods for the purpose of determining the refractive powers of the human
eyes, or any visual, muscular, neurological, or anatomic anomalies of the human eyes and their
appendages; and the prescribing and employment of lenses, prisms, frames, mountings, contact
lenses, orthoptic exercises, light frequencies, and any other means or methods for the
correction, remedy, or relief of any insufficiencies or abnormal conditions of the human eyes and
their appendages.”

AS TO QUESTION 1:

The first question you pose is a direct result of a recent demand made of the Division of Blind
Services by the Florida Optometric Association. As | understand it, the association feels that the
division, in refusing to refer clients to optometrists for initial eye examinations, is discriminating
against members of its ranks in contradiction of the spirit, of not the letter, of s. 463.013, F. S.,
which provides in pertinent part that:

"Any agency of the state . . . administering . . . health service under the laws of the state shall
accept the services of optometrists licensed in this state for the purposes of diagnosing and
correcting any and all visual, muscular, neurological, and anatomic anomalies of the human eyes
and their appendages of any persons under the jurisdiction of said agency . . . on the same basis



and on a parity with any other person authorized by law to render similar professional service,
when such services are needed . . .."

Ordinarily, administrative agencies are afforded a great deal of discretion in the exercise of their
powers. When, as here, a statute confers a general grant of power unaccompanied by definite
direction as to how that power or authority is to exercised, the implication is that the agency has
a right to employ the means and the methods necessary to comply with the statute. See s.
413.011(1)(c), F. S., which merely provides without elaboration that the division is to provide for
the examination and treatment of the blind or those threatened with blindness. This is not to say,
however, that the division is free to exercise an unbridled discretion. That discretion which an
administrative agency is entitled to exercise must be reasonable and is required to be exercised
according to established rules of law. It cannot be exercised arbitrarily or capriciously. See 1 Fla.
Jur.2d Administrative Law, pp. 591-593. Ordinarily and without consideration of any of the
provisions of Ch. 463, F. S., since s. 413.011(1)(c) requires only that the division provide for the
examination and treatment of the blind and those threatened with blindness and does not specify
the method or the means the agency is to employ in meeting this responsibility, the division
would be free to employ any reasonable means available.

The question to be faced here, however, is whether s. 463.013, F. S., acts to limit the division's
discretionary power by requiring it to refer its clients to ophthalmologists and optometrists on an
equal basis. The operative language of s. 463.013 states that "any agency of the state . . .
administering . . . health services . . . shall accept the services of optometrists . . . on the same
basis and on a parity with any other person authorized by law to render similar professional
service . . .." (Emphasis supplied.) What this provision means, however, is far from clear. By its
terms, it does not say that the division is required to refer its clients to optometrists on any basis
but only that it must accept the services of optometrists on the same basis as those of any other
person who is capable of providing equivalent services. In its ordinary sense, the word "accept"
means to take or receive something when offered. Webster's Third New International Dictionary
(1966 ed.), p. 10. In the present context, however, the word "refer" means to send or direct for
treatment or examination. Webster's, supra, p. 1907. Consequently, on its face and in its
commonly understood meaning, s. 463.013 does not require the division to refer its clients to
optometrists at all.

My research indicates that this language was first added to the optometry statute in 1939. See s.
12, Ch. 19031, 1939, Laws of Florida. The title to that act described it as "making (optometrists')
services available on a parity with those of any other profession performing similar services."
(Emphasis supplied.) In accordance with the provisions of the Regulatory Reform Act of 1976 (
see s. 3, Ch. 76-168, Laws of Florida, as amended by s. 1, Ch. 77-457, Laws of Florida), the
Florida optometry law was repealed effective July 1, 1979. The present optometry law was
enacted during the 1979 session, and s. 463.013, F. S., thereof is virtually identical to the
provision originally enacted in 1939. See Ch. 79-194, Laws of Florida. The title to the 1979
legislation merely states that it is an act "providing for optometric services to public agencies.” In
my opinion, the legislative intent as reflected in the title does not indicate that the Legislature
meant to require state agencies which are providing visual services to refer their clients to and
pay optometrists on an equal basis with others providing similar services.

The title certainly conveys no notice of any such legislative intent or purpose, and | apprehend



that, had the Legislature purposed any such mandatory requirement or the imposition of any
mandatory duty in that regard on the Division of Blind Services or any other state or local
governmental agency, it would have done so clearly and unequivocally. Cf. State ex rel. Housing
Auth. of Plant City v. Kirk, 231 So.2d 522, 523-524 (Fla. 1970). In any event, | am without any
authority to write into the statutes any such mandatory duty or requirement. In addition, while the
language which is now found in s. 463.013, F. S., has been part of the optometry statute for
more than 40 years, my research has not uncovered a single court decision or opinion of this
office which has attempted to construe what is meant by the phrase "shall accept the services." |
have found two other states, South Carolina and Washington, which use similar language in their
optometry statutes. See S.C. Code s. 40-37-220 and Wash. Rev. Code Ann. s. 18.53.170.
Again, however, | have not found any judicial decisions construing the phrase "shall accept the
services."

Consequently, in view of the fact that the statutory language is not clear and since | am without
benefit of any explicit enunciation of the legislative intent or judicial construction, | cannot say
that the division is required by s. 463.013, F. S., to refer its clients on an equal basis to
optometrists and ophthalmologists for initial eye examinations.

AS TO QUESTION 2:

In view of the answer given to question 1, it is appropriate for me to answer your second
guestion. As | explained in the answer to your first question, when not restrained by law, an
administrative agency is ordinarily afforded a great deal of discretion to determine the best way
to carry out its assigned responsibilities. However, that discretion must be exercised in a
reasonable manner and may not be exercised arbitrarily or capriciously. In this regard, the
Legislature has recognized that optometrists are capable of diagnosing the human eye and its
appendages and that they may employ "any objective or subjective means or methods for the
purpose of determining . . . any visual, muscular, neurological, or anatomic anomalies of the
human eyes and their appendages. . . ." (See s. 463.002(4), F. S.) What this means is that the
determination as to whether optometrists are capable of performing certain diagnoses and
examinations has already been made by the Legislature and, therefore, that the division may not
exercise any discretion in this area. For the division to refuse to employ optometrists on the sole
ground that they are not capable of providing services which the Legislature has determined they
can provide would clearly be unreasonable.

The division's discretion to determine to whom a client should be referred for an initial eye
examination has also been displaced in those instances when the division is providing services
pursuant to the Federal Rehabilitation Act of 1973. Those services which the division provides
pursuant to the federal act must be delivered in accordance with the directions of that act. See
State of Florida v. Mathews, 526 F.2d 319 (5th Cir. 1976), holding that, once a state chooses to
participate in a federally funded program, it must comply with the federal standards governing
that program. In this regard 29 U.S.C. s. 723 provides:

"(a) Vocational rehabilitation services provided under this chapter are any goods or services
necessary to render a handicapped individual employable, included but not limited to the
following:
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(4) physical and mental restoration services, including, but not limited to, . . . (D) eyeglasses and
visual services as prescribed by a physician skilled in the diseases of the eye or by an
optometrist, whichever the individual may select . . .." (Emphasis supplied.)

The federal regulations adopted pursuant to the rehabilitation act also recognize that the
individual client has the right to choose whether he wishes to be seen by an ophthalmologist or
an optometrist. For example, in 45 C.F.R. s. 1361.35(c) (1977 ed.), it is provided that "[t|he State
plan shall provide that in all cases of visual impairment, an evaluation of visual loss will be
provided by a physician skilled in the diseases of the eye or by an optometrist, whichever the
individual may select . . .." (Emphasis supplied.) In addition, s. 1521.07 of the Vocational
Rehabilitation Manual published by the U.S. Department of Education (formerly the Department
of Health, Education, and Welfare) suggests that "agency policy provide for free choice by the
client of physicians skilled in diseases of the eye or optometrists . . .." (Emphasis supplied.)
Moreover, s. 1.1 of Florida's Plan for Vocational Rehabilitation Services expressly states:

"As a condition to receipt of Federal funds under Title | of the Rehabilitation Act of 1973, as
amended, for vocational rehabilitation services and for innovation and expansion grant projects,
the Department of Education submits this State Plan for vocational rehabilitation services and
agrees to administer the program in accordance with this State Plan, the [Federal] Act, and all
applicable regulations, policies and procedures established by the Secretary.” (Emphasis
supplied.)

Finally, in s. 7.4 of the state plan, the State Department of Education agreed to provide a
thorough diagnostic study to determine the nature and scope of services needed by the
individuals participating in the program and specifically agreed that the diagnostic study would
include the special examination and evaluations required by 45 C.F.R. s. 1361.35(c). That
provision, set out above, grants the client the right to choose whether to be examined by an
optometrist or an ophthalmologist.

The answer to your second question, then, is that, when it is providing visual services under the
Federal Rehabilitation Act of 1973, as amended, the division must permit its clients to choose to
whom they wish to be referred for an initial diagnostic eye examination; however, when it is
providing for other types of visual services, the division may exercise a reasonable discretion in
deciding to whom to refer its clients, but it should not arbitrarily refuse to refer them to
optometrists for those services which the Legislature has recognized optometrists as capable of
providing.

AS TO QUESTION 3:

As | indicated in the answer to question 2, the Federal Rehabilitation Act of 1973 grants the
client the right to choose to whom he wishes to be referred for visual services. When the division
is providing visual services pursuant to this federal act, it must permit the client to choose
whether he wishes to be examined by an optometrist or an ophthalmologist and then refer the
client to whichever he prefers. | can see no reason why the division could not honor a similar
request made by a client not participating in the federal program. So long as the individual for



whom the client indicates a preference is capable of providing the services which the division
deems essential to meet its statutory obligations, there is nothing in the law which in my opinion
would prevent the honoring of such a request.



