Fire protection systems contractor; local permit
Number: AGO 80-46

Date: January 15, 1998
Subject:

Fire protection systems contractor; local permit

COUNTIES—MUNICIPALITIES--HOME RULE POWERS RELATING TO FIRE PROTECTION
SYSTEM CONTRACTORS

To: Bill Gunter, State Treasurer and Insurance Commissioner, Tallahassee
Prepared by: John W. Williams, Assistant Attorney General
QUESTION:

May a county or municipality require the holder of a valid certificate of competency issued by the
State Fire Marshal to satisfy additional qualifying criteria in order to obtain a local permit to act as
fire protection systems contractor within the meaning of s. 633.021(13), F. S.?

SUMMARY:

Municipalities or counties are not empowered by law to require the holder of a valid certificate of
competency issued by the State Fire Marshal to satisfy additional qualifying criteria in order to
obtain a local permit to act as a fire protection systems contractor. Municipalities and counties
have no home rule powers in the area of examining into or certifying the competency of fire
protection systems contractors; such regulation is preempted to the state. Municipalities and
counties are empowered to regulate the quality and character of work performed by certified fire
protection systems contractors through a system of permits, fees, and inspections designated to
secure compliance with state and local building laws or other laws for the protection of the public
health and safety.

According to your letter, the Orange County Utility Department has refused to issue to a fire
protection systems contractor (see s. 633.021(2) and (13), F. S.) holding a valid certificate of
competency issued by the State Fire Marshal a permit to do business which the contractor would
be deemed qualified to perform under said certificate until the contractor appears before the
Orange County Board of Review. You further state that this board may or may not require the
contractor to pass a local qualifying examination as a prerequisite to obtaining a local building
permit.

Chapter 633, F. S., regulates the business of contracting for fire protection systems by requiring,
inter alia, a contractor of fire protection systems to apply for and acquire a certificate of
competency as a fire protection systems contractor from the State Fire Marshal before such
contractor can engage in contracting for fire protection systems in Florida. See ss. 633.521,
633.541, and 633.554(2).
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Once the certificate is duly issued, a certificate holder may engage in contracting as a fire
protection systems contractor in any area of the state; and, as a prerequisite thereof, such
certificate holder "shall only be required to exhibit to the local building official, tax collector, or
other person in charge of the issuance of licenses and building permits in the area, evidence of
holding a current certificate, accompanied by the fee for the occupational license and building
permit required of other persons.” See s. 633.531, F. S. Any official authorized to issue building
or other related permits is required to ascertain that the applicant contractor is duly certified
before issuing such permit, but the evidence thereof shall consist only of the exhibition to such
official of current evidence of certification by the State Fire Marshal under ch. 633, supra. See s.
633.551(3). Each county and municipal building department is to be advised before September 1
of each year of the names of the certified contractors and the status of the certificates. Section
633.551(4). The State Fire Marshal, through appropriate statewide examinations and other
qualifying criteria, is the only official empowered to regulate and determine the competency of
contractors of fire protection systems who engage in contracting, as fire protection systems
contractors, in any area of the state. See s. 633.521. Chapter 633 makes no provision whatever
for a county or municipality, or agency thereof, to impose any additional qualifying examination
or other competency criteria on such contractors before they may engage in the business of
contracting for fire protection systems.

Chapter 633, F. S., does not limit the power of a county or municipality to regulate the quality
and character of work performed by fire protection systems contractors through a system of
permits, fees, and inspections designed to secure compliance with state and local building laws.
Section 633.551(1). Nor does it limit their power to adopt a system of permits requiring
submission to and approval by the county or municipality of plans and specifications for work to
be performed by such contractors before commencement of the work. Section 633.551(2).
Section 633.551, however, does not authorize or permit a county or municipality or their
respective building officials to anywise license or examine into or certify the competency of fire
protection systems contractors. This aspect of the regulation of such contractors is by law
committed to and within the exclusive jurisdiction of the State Fire Marshal, as prescribed by Ch.
633. Moreover, part VI of Ch. 553, F. S., the "Florida Building Codes Act," which requires local
governments to adopt, by January 1, 1978, building codes, including fire prevention codes,
pursuant to one of the State Minimum Building Codes provided for in that act, authorizes such
local governments to require persons who "construct, erect, alter, repair or demolish any
building” to obtain a permit therefor from the appropriate enforcing agency and to pay such
reasonable fees as may have been adopted by such enforcing agency. See ss. 553.73 and
553.79. Thus, through a system of permits, fees, and inspections, local governments are
empowered to determine the manner in which fire protection systems contractors are to perform
their work and the quality of materials used for the protection of public health and safety.
However, nothing in part VI of Ch. 553 authorizes or places any responsibility on counties or
municipalities to certify, regulate, or determine the competency of contractors of fire protection
systems. Cf. AGO's 073-27, 073-143, and 073-399. In AGO 073-27, my predecessor concluded
that counties and municipalities were precluded from regulating and examining for competency
electrical contractors who had been issued a certificate of competency by the State Board of
Electrical Contractors because that area had been preempted to the state. That opinion stated,
as a basis for its conclusion, that the language of s. 468.184(6), F. S. 1973 (this subsection has
been repealed (see Ch. 79-272, Laws of Florida); however, s. 489.511(6), F. S., contains the
identical language of s. 468.184(6), supra), made it clear that the presentment (to local officials)



of a certificate issued by the board accompanied by the proper fee for the occupational license
and permit would be the only additional requirement for engaging in business in any part of the
state. In both AGO's 073-143 and 073-399, it was concluded, inter alia, that counties and
municipalities, pursuant to s. 468.106(6), F. S. 1973, had no authority or home rule powers to
determine, regulate, or examine for competency building contractors who have been issued
certificates of competency from the Florida Construction Licensing Board because the language
of s. 468.106(6) evinced a legislative intent to preempt that area to the state. However, as
expressed in those opinions, counties and municipalities, pursuant to s. 468.113, F. S. 1973,
retained the regulatory function of approving plans the specifications with regard to the quality
and character of work performed and the authority to exact fees for inspections, permits, and
licenses. (Sections 468.106(6) and 468.113 have been repealed (see Ch. 79-200, Laws of
Florida); however, the identical language of ss. 468.106(6) and 468.113 is now found in ss.
489.113(4) and 489.131, F. S.) Examination of the language of ss. 489.511(6) and 489.113(4)
(providing that electrical contractors and building contractors, respectively, once certified by the
appropriate state agency, need only present an exhibition of such certificate to local authorities
to engage in business), shows that both provisions are substantially similar, if not identical, to s.
633.531; and the language of s. 489.537 and s. 489.131, F. S., relating to the regulatory powers
retained by counties and municipalities over electrical contractors and construction contractors,
respectively, is substantially similar, if not identical, to the language found in s. 633.551. Thus,
the rationale of the aforecited Attorney General Opinions applies with equal force to fire
protection systems contractors. The essential and material terms of Ch. 663 evince a legislative
intent that the area or field of examining into and certifying the competency of fire protection
systems contractors is preempted to the state; and, although counties and municipalities do
retain regulatory powers or functions over certain aspects of the work performed by such
contractors, they are precluded from, and therefore have no home rule powers in the area of
examining into or certifying the competency of fire protection systems contractors.



