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QUESTIONS:

1. Is the tax collector required to provide information from the records of the office of the tax
collector to abstract and title companies, attorneys, realtors, or members of the general public
when requested by telephone, in writing, or in person, or may he merely allow persons inquiring
to search for the information themselves, providing assistance, if requested?

2. Is the tax collector liable, either individually or as tax collector, when a local abstract and title
company makes an inquiry by telephone concerning whether or not taxes have been paid on
certain parcels of real estate and an employee in his office gives erroneous information to the
inquiring abstract and title company?

SUMMARY:

A county tax collector is not required by law to provide information from the records of his office
to abstract and title insurance companies, attorneys, realtors, or members of the public, when
requested by telephone, in writing, or in person, beyond those requirements relating to
inspection and copying prescribed in ss. 119.01, 119.07, and 119.08, F. S. In the absence of any
statutory duty or function, a county tax collector's undertaking to furnish information by telephone
concerning the payment or nonpayment of ad valorem taxes on particular parcels of real estate
to an abstract and title insurance company would appear to be a gratuitous or voluntary act or
undertaking beyond the scope of the office or function of such officer, and any liability therefor
would be personal and controlled by the common-law rules of tort liability. The issue of personal
liability or whether the gratuitous or voluntary act or undertaking constituted an act or event in
the scope of the office or function of the tax collector within the purview of ss. 111.07, 111.071,
and 768.28, F. S., necessarily involves mixed questions of law and fact which the Department of
Legal Affairs is not empowered to resolve and which must be determined by the courts.

AS TO QUESTION 1:

The ad valorem tax statutes and specifically Ch. 197, F. S., as they relate to the duties of a tax
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collector do not authorize or place upon that officer any duty to furnish information from the
public records of the office to abstract and title insurance companies, attorneys, realtors, or
members of the general public in any manner or for any purpose except for the notification
requirements of that chapter as they relate to notices of tax sale, sale of tax certificates, or the
like.

Your question also requires an analysis of Ch. 119, F. S., the Public Records Law. Chapter 119
contains specific requirements relating to the duties of a custodian of public records to maintain
such records for inspection or examination and to furnish copies or certified copies thereof to
members of the public. Because the county tax collector is a county officer and accordingly falls
within the scope of the Public Records Law, the terms of Ch. 119 are pertinent to your inquiry.
Section 119.011(2).

Section 119.07(1), F. S., sets forth the specific duties of a custodian of public records:

"(1) (a) Every person who has custody of public records shall permit the records to be inspected
and examined by any person desiring to do so, at reasonable times, under reasonable
conditions and under supervision by the custodian of the records or his designee. The custodian
shall furnish copies or certified copies of the records upon payment of fees as prescribed by law
or, if fees are not prescribed by law, upon payment of the actual cost of duplication of the copies.
Unless otherwise provided by law, the fees to be charged for duplication of public records shall
be collected, deposited and accounted for in the manner prescribed for other operating funds of
the agency.

(b) In the case of records produced under this act, when the nature or volume of records is such
as to require extensive clerical or supervisory assistance by personnel of the agency involved,
the agency may charge, in addition to the actual cost of duplication, a reasonable charge,
approved by the Department of Administration, for the provision of such clerical or supervisory
personnel." (Emphasis supplied.)

The Public Records Law and the "Government in the Sunshine Law" (s. 286.011, F. S.) mandate
a policy of open government for this state and have been found by the courts to promote a public
interest "of the highest order." Byron, Harless, Schaffer, Reid & Associates, Inc. v. State ex rel.
Schellenberg, 360 So.2d 83 (1 D.C.A. Fla., 1978); reversed on other grounds, Shevin v. Byron,
Harless, Schaffer, Reid & Associates, Inc., 379 So.2d 633 (Fla. 1980); Town of Palm Beach v.
Gradison, 296 So.2d 473 (Fla. 1974); and Board of Public Instruction v. Doran, 224 So.2d 694
(Fla. 1969). Their purpose is to "open government so that citizens can discover what their
government is doing." Browning v. Walton, 351 So.2d 380 (4 D.C.A. Fla., 1977). It has been held
that these statutes have been "enacted for the public benefit" and as such "should be construed
liberally in favor of the public . . .. In this posture, a reasonable construction should be applied
giving full measure to every effort to effectuate the legislative intent." Wolfson v. State, 344
So.2d 611, 613 (2 D.C.A. Fla., 1977); City of Miami Beach v. Berns, 245 So.2d 38 (Fla. 1971);
Canney v. Board of Public Instruction of Alachua County, 278 So.2d 260 (Fla. 1973); and Krause
v. Reno, 366 So.2d 1244, 1250 (3 D.C.A. Fla., 1979). As stated by the First District Court of
Appeal in Florida Parole and Probation Commission v. Thomas, 364 So.2d 480, 481 (1 D.C.A.
Fla., 1978), "the spirit, intent and purpose of the statute requires a liberal judicial construction in
favor of the public and a construction which frustrates all evasive devices."



I am persuaded that where the Public Records Law is concerned, all doubts about the
construction of the statute should be resolved liberally in favor of openness and access by the
public. Section 119.07(1)(a), F. S., requires the custodian of public records, in addition to
permitting their inspection and examination and providing assistance, if requested, to "furnish
copies or certified copies of the records upon payment of fees as prescribed by law . . .."
(Emphasis supplied.) The word "furnish" is defined to mean supply, give, afford, or provide what
is necessary to satisfy someone's need for a certain thing. Words and Phrases Furnish; 37
C.J.S. Furnish; and Webster's Third New International Dictionary, Furnish. Accordingly, the
custodian is charged with the responsibility to provide or supply copies of public records to one
so requesting so long as the authorized fees are paid. There is no express or implied
requirement in the statute that the requesting party make the demand in person, as opposed to
requesting copies by telephone or in writing, and I decline to read such a requirement into the
statute. Therefore, in the absence of such a requirement, and in view of the public policy
enunciated in the cited cases, it is my opinion that a request for copies of records which is
sufficient to identify the records desired must be honored by the custodian, whether the request
is in writing, over the telephone, or made in person, so long as the required fees are paid.

Your question appears to ask not only whether copies of public records are required to be
furnished by the custodian but also whether the custodian or his employees are required to give
out information from public records when requested in person, over the telephone, or in writing.
My analysis of Chs. 119 and 197, F. S., reveals that, while the tax collector has the affirmative
duty to make the public records of his office available for inspection and examination by the
public and to furnish copies thereof upon a request in person, in writing, or by telephone, neither
chapter imposes an affirmative duty on the tax collector or his employees to give out the
information on request in person, by telephone, or in writing, except to the extent of allowing
personal inspection by the requesting party or furnishing copies as discussed above.

AS TO QUESTION 2:

Your second question solicits an opinion as to both the tax collector's individual or personal
liability and his liability as a county officer.

As noted hereinabove, there are no stipulations in Ch. 197 or Ch. 119, F. S., which expressly
require the tax collector to provide information over the telephone to abstract and title insurance
companies, attorneys, realtors, or members of the general public. Even if there were a
requirement to furnish such information, it would be a ministerial function or impliedly such a
function. See generally Manatee County v. State, 190 So. 687, 689 (Fla. 1939); State ex rel.
Seaboard Air Line R. Co. v. Gay, 35 So.2d 403 (Fla. 1948); and C.D. Utility Corporation v.
Maxwell, 189 So.2d 643 (4 D.C.A. Fla., 1966). However, in the absence of a statutory
requirement therefor, the undertaking of giving information as outlined in your request would,
under existing law, appear to be purely a gratuitous or voluntary action on the part of the tax
collector and beyond the scope of his office or function.

Under the circumstances set forth in your inquiry, the question of any individual or personal
liability, liability as a public officer, or common-law liability is a mixed question of law and fact
which this office is not empowered to determine. Of necessity, therefore, this opinion will deal
generally with the rules of law governing the common-law tort liability of public officers with



respect to their acts and omissions with relation to their ministerial duties or gratuitous or
voluntary actions or undertakings.

There does not appear to be any judicial precedent pertinent to the peculiar factual
circumstances outlined in your inquiry. Further, there is no statutory requirement for the
rendering of the function or service described in your second question. Accordingly, in the
absence of legislative or judicial direction, it appears that any liability which would accrue would
be individual or personal and not as a public officer. See Palm Court Corporation v. Smith, 137
So. 234, 236 (Fla. 1931); Barfield et ux. v. Addington et ux., 140 So. 893, 896, 897 (Fla. 1932);
and First National Bank of Key West v. Filer, 145 So. 204 (Fla. 1933). Based upon the case law,
the general common-law rules of tort liability on the part of the tax collector, individually and
personally, would appear to control after determination of the factual question of whether there
existed any privity between the tax collector and the abstract and title company which would
cause an implied duty to arise on the part of the tax collector to act with ordinary, reasonable,
prudent care to furnish accurate information to the abstract and title insurance company and
whether that company relied and acted upon the information provided, to its detriment, and
suffered damages which could have been reasonably foreseen by the tax collector. Cf. Florida
Packing & Ice Company v. Carney, 41 So. 190 (Fla. 1906), and 72 Am. Jur.2d State & Local
Taxation ss. 888, 889.

Section 768.28, F. S., provides, inter alia, that in certain circumstances the state for itself and its
subdivisions has waived the cloak of sovereign immunity when the injury or loss results from
acts or omissions that occur within the scope of the office. See especially s. 768.28(9), which
states:

"(9) No officer, employee, or agent of the state or its subdivisions shall be held personally liable
in tort for a final judgment which has been rendered against him for any injuries or damages
suffered as a result of any act, event, or omission of action in the scope of his employment or
function, unless such officer, employee, or agent acted in bad faith or with malicious purpose or
in a manner exhibiting wanton and willful disregard of human rights, safety, or property."

See also ss. 111.07 and 111.071, F. S., providing that a county may provide an attorney to
defend an officer against civil actions for acts or omissions arising out of or in the scope of his
office or function and that a county may pay the damages, costs, and attorney's fees arising out
of a final personal judgment against an officer held personally liable in a civil law suit arising out
of actions within the scope of the officer's function. These statutes are brought to your attention;
but the question of whether the acts set forth in your inquiry would constitute acts or events in
the scope of your office or function within the purview of ss. 111.07, 111.071, and 768.28, in the
absence of any statutorily prescribed duty or function, would necessarily involve mixed questions
of law and fact for determination by the courts. Further, your attention is directed to the recent
case of Commercial Carrier Corp. v. Indian River County, 371 So.2d 1010 (Fla. 1979), in which
the Supreme Court held, among other things, that the "general duty"/"special duty" doctrine or
rule of tort liability with respect to public agencies and officers, enunciated in Modlin v. City of
Miami Beach, 201 So.2d 70 (Fla. 1967), and in its ancestry and progeny, is no longer applicable
in light of the passage of s. 768.28; and the tort liability or immunity of government officials and
entities is now founded upon a policymaking or planning basis versus an operational basis,
which may affect or temper the rules of tort liability enumerated in earlier state cases and textual



authorities.


