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QUESTIONS:

1. Are employees of a community college district state employees for the purpose of s. 110.117,
F. S., which establishes paid holidays to be observed by state branches and agencies?

2. May a community college board of trustees take action without receiving and considering the
recommendations of the community college president?

SUMMARY:

Until judicially or legislatively determined to the contrary, the provisions of s. 110.117(1), F. S,,
relating to paid holidays to be observed by "state branches and agencies," are not applicable to
community college districts or their respective governing boards of trustees. The board of
trustees of a community college must consider the recommendations of a community college
president before exercising its authority; if, however, the president fails to make such a
recommendation, the board is not prevented from taking action.

AS TO QUESTION 1:

Your first inquiry appears to have been prompted by a question raised during a meeting of the
Legislative Joint Auditing Committee whether employees of a community college district are
state employees and thus limited to the holiday schedule prescribed in s. 110.117(1), F. S.
Section 110.117(1) prescribes those holidays which "shall be paid holidays observed by all state
branches and agencies.” You inquire whether community college districts are state agencies and
their employees state employees for the purposes of this statute.

Community colleges occupy a separate and distinct position in Florida's higher education
system, serving a dual function, both state and local, in providing lower level undergraduate
instruction and other courses "sought by the citizens of the community for personal development;
and other community services." Section 240.301, F. S. Each community college district
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authorized by law and the Department of Education is an independent, separate, legal entity
created for the operation of the community college and governed by a board of trustees which
constitutes a body corporate. See ss. 240.313(1) and 240.315, F. S. In AGO 071-175, this office,
recognizing the unique position occupied by community colleges and stating that such colleges
serve a "distinctly local function,” concluded that a community college was not a state agency.
This conclusion has been reaffirmed, expressly or impliedly, in later opinions of this office. See,
e.g., AGO's 072-375 (community college authorized to enter into interlocal agreements); 073-
308 (waiver of registration fee deadlines for veterans attending institutions within State University
System not applicable to veterans attending community colleges); 074-303; and 075-153. Cf.
AGO 079-46 wherein this office recognized that community colleges were established to serve a
commuting rather than residential student body. While community colleges are now funded by
student fees and state funds, see, e.g., s. 240.359, F. S., the independence and autonomy of the
individual community colleges have been preserved in the statutes. While the State Community
College Coordinating Board of the Department of Education has been granted the necessary
powers to exercise responsibility for statewide leadership in overseeing and coordinating the
individually governed public community colleges, s. 240.305, F. S., provides that "[n]othing
contained herein shall change the existing division of responsibilities between state agencies
and local boards of trustees, and there shall continue to be maximum local autonomy in the
governance and operation of individual community colleges.” Further, s. 240.317, F. S., states
that it is the legislative intent that community colleges are constituted as "political subdivisions"
of the state, operated by district boards of trustees; moreover, "no department, bureau, division,
agency, or subdivision of the state shall exercise any responsibility and authority to operate any
community college of the state except as specifically provided by law or rules of the State Board
of Education.” See s. 1.01(9), F. S., which generally defines the term "political subdivision," in
construing the statutes, when the context will permit, to include "counties, cities, towns, villages,
special tax school districts, special road and bridge districts, bridge districts and all other districts
in this state."

Part | of Ch. 110, F. S., generally relates to state employment or employment in state
government. Section 110.117, which establishes those holidays which shall be paid holidays
observed by all state branches and agencies, was adopted by the 1979 Legislature; thus the
parameters of this section have not yet been judicially determined. Cf. Ch. 683, F. S.,
designating legal holidays and special observances. While the term "state branches and
agencies" is not defined for the purposes of the statute, it does not appear, in my opinion, that
such a term would encompass a community college which has been expressly designated by
statute as a political subdivision of the state or the college district which is designated as an
independent, separate, legal entity created for the operation of the community college. My
examination of s. 110.117 failed to reveal any evidence that the Legislature intended the
provisions of part I, Ch. 110 to be binding upon the state's political subdivisions, nor has any
such evidence of legislative intent been brought to my attention. Cf. s. 110.203(1), F. S., defines
"state agency" or "agency," for the purposes of part Il, Ch. 110, as "any official, officer,
commission, board, authority, council, committee, or department of the executive branch or the
judicial branch of state government as defined in chapter 216." (Emphasis supplied.) In fact, s.
110.129 authorizes the Department of Administration, upon request, to enter into agreements
with a "political subdivision" of the state to furnish technical assistance to improve the system of
personnel administration of such political subdivision. Moreover, s. 240.325, F. S., expressly
provides that the State Board of Education shall provide minimum standards and guidelines for



community colleges which may include, but are not limited to, provisions for personnel and
college calendars. See Rule 6A-14.04, F.A.C.; see also Rule 6A-14.442, F.A.C., which provides
that the local boards of trustees shall adopt rules governing absences of their personnel when
not otherwise covered by the state board's rules. And see Rule 6A-14.262(6)(a), F.A.C., which
provides that the president, provided he or she advises and counsels with the board of trustees,
has the duty to recommend to the board the establishment and operation of such programs and
services as may be needed to provide adequate educational opportunities for all students,
including recommending holidays and vacation periods for the college.

Based upon the foregoing, | am of the opinion that, until judicially or legislatively determined to
the contrary, the provisions of s. 110.117, F. S., relating to paid holidays to be observed by the
state branches and agencies, are not applicable to community college districts or their respective
governing boards of trustees.

AS TO QUESTION 2:

The boards of trustees are vested with the responsibility to operate the community colleges and
with such authority as may be needed for the proper operation thereof in accordance with the
regulations of the State Board of Education. Section 240.319(1), F. S. Section 240.319(3)(e)
provides that each such board shall "perform those duties and exercise those responsibilities
which are assigned to it by law or by rules of the State Board of Education and in addition
thereto those which it may find necessary for the improvement of the community college." See
also s. 240.319(3)(n), which provides that each board shall provide for the appointment,
employment, and removal of personnel, including the president of the community college, and
compensation, including salaries and fringe benefits, and other conditions of employment for
such personnel. In carrying out its responsibility to operate the community college, a board of
trustees "after considering recommendations submitted by the community college president,
shall be authorized to adopt such rules and procedures as are necessary to operate the
community college in such a manner as to assure the fulfilment of the responsibilities assigned
to the board." [Section 240.319(2); emphasis supplied.]

The president of the community college serves as the executive officer and corporate secretary
of the board of trustees as well as the chief administrative officer of the college. Section
240.313(7), F. S. Under the rules of the State Board of Education, the president is responsible
for advising and counseling the board. See Rule 6A-14.261(2) and (3), F.A.C., which provides
that the president shall "[a]dvise and counsel with the board on all educational matters and
recommend to the board for action such matters as should be acted upon [and] . . . [a]dvise and
counsel with the board on all rules and recommend to the board for adoption rules deemed
necessary for the efficient operation of the college.” Rules of the state board to implement the
Florida School Code, Chs. 228-246, F. S., have "the full force and effect of law" if within the
scope and intent of the statute. Section 229.041. See also s. 240.335, which provides in part that
employment of all personnel in a community college shall be upon recommendation of the
president, subject to rejection for cause by the board of trustees and subject to the rules of the
State Board of Education relating to such things as leaves of absence of all types, remuneration,
and other conditions of employment, and Rule 6A-14.262(7)(b), F.A.C. Section 240.313(8),
however, provides that the board of trustees has the power to take action without a
recommendation from the community college president and to require the president to deliver to



the board all data and information required by the board in the performance of its duties. Based
upon the foregoing statutory provisions, you inquire whether a board of trustees may proceed to
take action without receiving and considering a recommendation from the community college
president.

It is a well-established principle of statutory construction that statutes which relate to the same or
closely related subject should be considered in pari materia. Mann v. Goodyear Tire & Rubber
Co., 300 So.2d 668 (Fla. 1974) (laws should be construed together and in harmony with any
other statute relating to the same subject matter or having the same purpose, even though
statutes not enacted at same time); Florida Jai Alai, Inc. v. Lake Howell Water & Reclamation
District, 274 So.2d 522 (Fla. 1973); and Garner v. Ward, 251 So0.2d 252 (Fla. 1971). Thus the
provisions of ss. 240.313(8) and 240.319(2), F. S., should be read in pari materia and interpreted
in such a manner as to give effect, if possible, to the provisions of both statutes. Section
240.319(2) authorizes a board of trustees to adopt rules and procedures to operate the
community college in such a manner as to assure fulfilment of the responsibilities assigned to
the board (by law or by rule of the state board or in accordance with the state board's
regulations, s. 240.319(1) and (3)(e)), after having considered the recommendations of the
community college president. Section 240.313(8) merely provides that, without or in the absence
of a recommendation from the president, the board has the power to take action (although it also
has the power to require the president to deliver to the board all data and information required by
the board in the performance of its duties). | cannot say that the language contained in s.
240.313(8) authorizes the board of trustees to act without first considering the president's
recommendation when such a recommendation has been offered by the president pursuant to
his duties and responsibilities established by law and by rules of the State Board of Education.
The rules of the State Board of Education lend support to the interpretation of the statutes that
the board of trustees must consider the recommendation of the president, when offered. Rule
6A-14.247, F.A.C., in enumerating the powers of the boards of trustees, states that "[cJommunity
colleges are operated by boards of trustees. In fulfilling this function, it is a primary responsibility
of the board to establish rules, upon the advice and recommendation of the president . . .."
(Emphasis supplied.) Rule 6A-14.247(10), F.A.C., however, provides that "[n]othing contained in
these rules shall prohibit the board of trustees from initiating action deemed to be in the best
interests of the institution, or from taking action if the president shall fail to make a
recommendation as required by law." (Emphasis supplied.) Such rules of the state board are
presumptively valid (cf. Florida Citrus Commission v. Golden Gift, 91 So.2d 657 (Fla. 1956), and
73 C.J.S. Public Administrative Bodies and Practices s. 104) and have "the full force and effect
of law" if within the scope and intent of the statute, s. 229.041, F. S., and control the actions of
the board until legislative or judicially declared otherwise.

In light of the foregoing, | am of the opinion that the district board of trustees of a community
college must consider the recommendation of the president before exercising its authority; if,
however, the president fails to make such a recommendation to the board, the board of trustees
may still act pursuant to s. 240.313(8), F. S., and Rule 6A-14.247(10), F.A.C.



