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QUESTION:

May the Town of Mexico Beach impose a license tax on boats used within the town limits?

SUMMARY:

Until judicially or legislatively determined to the contrary, a municipality, although expending
funds for the operation and maintenance of a canal within its limits, is not authorized to impose a
license tax on boats operating within its limits.

You state that the Town of Mexico Beach has expended funds to operate and maintain a canal
located within the town limits and is interested in shifting some or all of the cost of such operation
and maintenance to the canal's users by means of imposing a license tax on boats operated
within the town. You therefore inquire as to whether such a license tax may be imposed on boats
which are used within the town limits. This opinion is thus confined to a consideration of the
imposition of excise or license taxes by a municipality.

Under the 1968 Revised Constitution, the authority of a municipality to tax, with the exception of
ad valorem taxes, must be contained in general law. See s. 1(a), Art. VII, State Const., which
states:

"No tax shall be levied except in pursuance of law. No state ad valorem taxes shall be levied
upon real estate or tangible personal property. All other forms of taxation shall be preempted to
the state except as provided by general law." (Emphasis supplied.)

Section 9(a), Art. VII, State Const., similarly limits the taxing powers of municipalities by
providing in pertinent part that municipalities may be authorized by general law to levy taxes
other than ad valorem taxes. With regard to the imposition of license taxes on boats, s. 1(b), Art.
VII, State Const., provides that "[m]otor vehicles, boats, airplanes . . . as defined by law, shall be
subject to a license tax for their operation in the amounts and for the purposes prescribed by law
, but shall not be subject to ad valorem taxes." (Emphasis supplied.)
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It is thus clear from the foregoing constitutional provisions that, except for ad valorem taxes,
municipalities may be granted the power to levy an excise or license tax only by general law; and
any municipal excise or license tax not so authorized must necessarily fall by virtue of the
aforecited constitutional preemption provisions. See City of Tampa v. Birdsong Motors, Inc., 261
So.2d 1 (Fla. 1972), and Belcher Oil Co. v. Dade County, 271 So.2d 118 (Fla. 1972)
(municipality may exercise taxing power only to the extent to which such power has been
specifically granted to it by general law). See also AGO's 076-186 and 074-270.

Section 166.201, F. S., provides that a municipality may raise, by taxation and licenses
authorized by the constitution or general law or by user charges or fees authorized by ordinance,
amounts of money which are necessary for the conduct of municipal government. This office,
however, has previously recognized that this statutory provision does not grant any taxing
power. See, e.g., AGO's 076-186 and 074-270. You refer in your letter to Ch. 212, F. S., which
generally provides for and sets forth a comprehensive scheme of state taxation on sales, uses,
and other transactions; however, you have not brought to the attention of this office, nor am I
aware of, any provision of that chapter which would authorize a municipality to impose the type
of license tax being considered in the instant inquiry. The tax levy established in Ch. 212 is a
general tax on the purchase of, inter alia, boats, not a tax on the use of the waters of the state or
operation thereon. In any event, pyramiding or duplication of this tax is prohibited. See s.
212.081(3)(b).

Part I of Ch. 371, F. S., the Florida Boat Registration and Safety Law, provides for the
registration and licensing of boats used or operated on the waters of the state. See s. 371.041,
requiring every motorboat using the waters of the state to be registered and numbered within 10
days after purchase by the owner, except as specifically exempted, and prohibiting the operation
of such boats on such waters unless the boat is so registered and numbered upon its purchase.
See also s. 371.65, as amended by Ch. 80-274, Laws of Florida, establishing the schedule for
classification and licensing of motorboats. Section 371.62 declares:

"It is the legislative intent that boats be licensed uniformly throughout the state. The purpose of
ss. 371.63-371.68 is to make licensing and registration procedures similar to those of
automobiles and airplanes, all of which are power-driven either on land or air or water, as motor
vehicles or motorboats and to provide for a boat registration license fee and certificate . . .."

See s. 371.051(1)(a), which states that the Department of Natural Resources shall issue all
licenses, and the tax collectors of the state shall be agents of the department for the purpose of
issuing licenses and collecting the fee therefor. See also ss. 371.171 and 371.65(3), regarding
the distribution of these fees. Part I, Ch. 371, does not, however, provide for or appear to
authorize the imposition of a general municipal license tax on all boats using the waters within
the municipal limits. It therefore appears that the Legislature has failed to specifically grant by
general law the power to municipalities to impose such a general license tax. Thus ss. 1(a) and
(b) and 9(a), Art. VII, State Const., and the provisions of part I, Ch. 371, operate to effectively
preempt this form of taxation to the state and to inhibit the imposition of such a tax by a
municipality.

Section 371.63, F. S., however, does provide a limited exception to the state's power to register
and license boats by stating that, while boats registered as provided therein (except live-aboard



vessels assessed as tangible personal property) are declared to be motor vehicles and shall be
taxed and certified as such,

"nothing in this section shall be construed to prohibit any municipality that expends money for the
patrol, regulation, and maintenance of any lakes, rivers, or waters in such municipality from
regulating such boats resident in such municipalities and charging a license fee therefor. All
moneys received from such fee shall be expended for the patrol, regulation, and maintenance of
the lakes, rivers, and waters of such municipality." (Emphasis supplied.)

Cf. s. 371.59, F. S., stating that part I, Ch. 371, F. S., does not prevent the adoption of any
ordinance or local law relating the operation and equipment of vessels, provided that no such
ordinance or local law may apply to the Florida Intracoastal Waterway or be in conflict with Ch.
371 or amendments thereto or rules promulgated thereunder. Thus, pursuant to the provisions of
s. 371.63, it would appear that municipalities are not prohibited from imposing, under certain
conditions, a regulatory license fee on boats resident in the municipality. Cf. AGO 065-7, in
which the construction of a similar statute was considered and, to the extent that the opinion
construes language identical to the present statute, in which this office stated that "such license
taxes imposed by the municipality appear to be in the nature of regulatory fees earmarked to be
used only for the patrol, regulation and maintenance of the lakes, rivers and waters of the
municipality, and not available for general municipal purposes." Section 371.63 does not,
however, appear to provide for the imposition of a general municipal license tax on boats and
vessels, nor does maintenance of a waterway alone appear to authorize the imposition of a
general license fee under this statute.


