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QUESTIONS:

1. Under the reporting requirements of s. 106.07(4), F. S., does an individual contributor to a
campaign have to report his principal place of business?

2. If the answer to question 1 is in the affirmative, what does the term "principal place of
business” mean as applied to an individual?

SUMMARY:

Under the reporting requirements of s. 106.07(4)(a), F. S., the principal place of business, if any,
of the individual contributor must be reported.

AS TO QUESTION 1:

Section 106.07(1), F. S., requires each campaign treasurer designated by a candidate or political
committee pursuant to s. 106.021, F. S., to file regular reports of all contributions received, and
all expenditures made, by or on behalf of such candidate or political committee. These reports
are to be filed with the officer before whom the candidate is required by law to qualify. Section
106.07(2). In addition, s. 106.07(4)(a) requires that such reports contain:

"The full name, residence or business address, mailing address if different from the residence or
business address, and occupation, and principal place of business, if any, of each person who
has made one or more contributions to or for such committee or candidate within the reporting
period, together with the amount and date of such contributions. However, if the contribution is
less than $100, the occupation and principal place of business of the contributor need not be
listed, and only the name, residence or business address, and mailing address if different from
the residence or business address, is necessary." (Emphasis supplied.)

You inquire as to whether the foregoing statutory provision requires an individual, as opposed to
a corporation, to report his principal place of business.
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Section 106.07(4)(a), F. S., provides that the reporting requirements contained therein are
applicable to any contribution made by a "person” to a political committee or candidate during
the reporting period. While "person” is not defined within that section, s. 106.011(8), F. S.,
provides that, for the purposes of Ch. 106, F. S., unless the context clearly indicates otherwise,
"person” means "an individual or a corporation, association, firm, partnership, joint venture, joint
stock company, club, organization, estate, trust, business trust, syndicate, or other combination
of individuals having collective capacity." (Emphasis supplied.) It is a general rule of statutory
construction that when a statute contains a definition of a word or phrase, that meaning must be
ascribed to the word or phrase whenever repeated in the statute, unless a contrary intent clearly
appears. Ervin v. Capital Weekly Post, Inc. 97 So.2d 464 (Fla. 1957) (a statutory definition of a
word is controlling and will be followed by the courts), and Richard Bertram & Company v.
Green, 132 So.2d i4 (3 D.C.A. Fla., 1961), cert. denied, 135 So.2d 743 (Fla. 1961). Section
106.011 states that the definitions contained therein are applicable to the provisions of Ch. 106
unless the context clearly indicates otherwise. My examination of s. 106.07(4)(a), its enabling
legislation, and amendments thereto failed to reveal any evidence that the Legislature did not
intend the definition of "person” in s. 106.011 to be applicable to s. 106.07(4)(a) or that the
reporting of the principal place of business be required only of corporations or other collegial
entities. Nor has any such evidence of legislative intent been brought to the attention of this
office. While the phrase "principal place of business” has commonly been used in a corporate
context, see, e.g., s. 607.041, F. S. (service of process at corporation's principal place of
business), and s. 607.157, F. S. (certain records to be kept at corporation’s principal place of
business), such use of the phrase is not exclusive to corporations. Cf. Whitehead v. State of
Kansas Labor Department, 453 P.2d 11 (Kan. 1969), in which the court, in considering the
claims of an aggrieved nonresident, concluded that the phrase "principal place of business," as
used in a provision of the state employment security law, referred to the claimant's most recent
place of employment within the state. Moreover, in this particular context, the term appears to
refer to a particular location. See 12 C.J.S. Business, pp. 778-779, stating in part that "place of
business" usually refers to "some particular locality, appropriated exclusively to a local business
such as a farm, store, shop, or dwelling place; that specific place within a city or a town at which
a person transacts business; the place where a man works." Cf. Black's Law Dictionary (4th Rev.
ed. 1968) (term "business" may mean, inter alia, employment, occupation, or profession). See
also 72 C.J.S. Principal, pp. 502-503, defining "principal” when used as an adjective to mean
chief, leading, or main, and 70 C.J.S. Place, p. 1092, stating that the word "place" as a noun is
defined in its primary and most general sense to mean a locality, situation, or site and is
frequently used to denote a building or a part thereof. And see Hodges v. Division of
Administration, State Department of Transportation, 323 So.2d 275, 277 (2 D.C.A. Fla., 1975) (a
place of business is simply a location where business is transacted); Simpson v. Goldworm, 59
So.2d 411 (Fla. 1952); and McCall v. State ex rel. Daniels, 23 So0.2d 492, 494 (Fla. 1945).

In addition, s. 106.06(4)(a), F. S., states that both the occupation and the principal place of
business, if any, shall be reported (together with such other information not pertinent to the
instant inquiry). Cf. 82 C.J.S. Statutes s. 335 (generally the word "and" in a statute is used as a
conjunctive). The only exception to the foregoing requirement recognized by the statute occurs
when the contribution is less than $100, in which case the occupation and principal place of
business of the contributor need not be listed. Cf. Biddle v. State Beverage Department, 187
So0.2d 65 (4 D.C.A. Fla., 1966), cert. dismissed, 194 So.2d 523 (Fla. 1966) (under the rule
expressio unius est exclusio alterius an exception made in a statute gives rise to strong



inference that no other exceptions were intended), and Dobbs v. Sea Isle Hotel, 56 So.2d 341
(Fla. 1952). Thus, in the absence of any clear expression that the Legislature intended to exempt
individual contributors from the reporting provisions of s. 106.07(4)(a) requiring that the
occupation and principal place of business, if any, of contributors be listed, | cannot say that the
foregoing requirement is not applicable to individual contributors. Accordingly, | am of the opinion
that, until judicially or legislatively determined to the contrary, s. 106.07(4)(a) requires that the
reports listing contributions received from an individual by a political committee or candidate
include not only the individual's name, residence or business address (mailing address if
different), amount, and date of contribution but also his occupation and principal place of
business, if any, provided that the contribution is $100 or more.

AS TO QUESTION 2:

It was my opinion in question 1 that s. 106.07(4)(a), F. S., requires that reports of contributions
received by a candidate or political committee include the principal place of business, if any, of
each contributor, whether an individual or a corporation, unless the contribution is less than
$100. You therefore inquire as to what information is necessary to satisfy this requirement, that
is, whether the name of the business or its location must be listed. Section 106.07, however, is
silent as to what information may be considered sufficient to meet the reporting requirement
contained therein, nor does any other provision of Ch. 106, F. S., define the term "principal place
of business."”

This office does not have the authority to prescribe or to determine the degree of information
sufficient to meet the reporting requirements of s. 106.07(4)(a), F. S. In the absence of any
legislative direction or judicial determination on this matter, | cannot say what information is
necessary to meet the provisions of s. 106.07(4)(a). Section 106.22, F. S., however, empowers
and makes it the duty of the Division of Elections to prescribe forms for statements and other
information required to be filed by Ch. 106, F. S., and further authorizes and requires the division
to prescribe rules and regulations to carry out the provisions of the Campaign Financing Law. It
is therefore the duty and the responsibility of the division to make a determination regarding the
type of information necessary to meet the reporting requirements of s. 106.07 and to adopt and
issue forms prescribing the type of information required to be filed. The cases and authorities
cited in question 1, however, should provide some guidance in determining what information is
necessary to meet the reporting requirement that the principal place of business be listed and
appear to indicate that the term generally denotes a location.



