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QUESTIONS:

1. May an agency head authorize travel and pay mileage and/or per diem expenses to an
agency employee required to relocate to new official headquarters within the agency or are such
expenses "perquisites” which must be approved by the Department of Administration prior to the
travel being performed?

2. May an agency head authorize travel and pay mileage and/or per diem expenses to an
agency employee required to relocate to new official headquarters within the agency regardless
of whether the agency head has requested approval of the Department of Administration for
payment of the employee's moving expenses?

SUMMARY:

If an agency head determines that the reassignment and relocation of an agency employee is
necessary in order to carry out the statutorily prescribed duties and functions of the agency and
to effectuate its prescribed role, the agency head has the discretionary power to authorize under
the provisions of s. 112.061, F.S., without prior approval of the Department of Administration, the
payment of mileage and/or per diem or subsistence allowance to the reassigned and relocating
employee for the travel from the old official headquarters to the new official headquarters. This
discretionary power on the part of the agency head exists regardless of whether the agency
head has requested prior approval of the Department of Administration for payment of the
employee's moving expenses. However, the cost of packing and shipping of household goods or
a mobile home is a "moving expense" as defined by Rule 22K-11.03(1), Rules of the Department
of Administration which must be approved by the Department of Administration prior to the
move.

AS TO QUESTION 1:

The answer to your first question will necessarily turn upon whether the reimbursement for travel
expenses incurred by an agency employee required to relocate to new official headquarters
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constitutes a travel expense, which may be authorized and approved by an agency head under
s. 112.061, F.S., or a moving expense and thus a perquisite, which must be approved by the
Department of Administration prior to the travel being performed pursuant to ss. 216.011(1)(f),
216.262(1)(e), F.S., and Chapter 22K-11, Rules of the Department of Administration. The state
uniform travel expense law, s. 112.061(3), F.S., provides in pertinent part as follows:

"(a) All travel must be authorized and approved by the head of the agency, or his designated
representative, from whose funds the traveler is paid. The head of the agency shall not authorize
or approve such a request unless it is accompanied by a signed statement by the traveler's
supervisor stating that such travel is on the official business of the state and also stating the
purpose of such travel.

(b) Traveling expenses of travelers shall be limited to those expenses necessarily incurred by
them in the performance of a public purpose authorized by law to be performed by the agency
and must be within the limitations prescribed by this section."

Agency head or head of the agency is defined by s. 112.061(2)(b) as "[t]he highest policy-
making authority of a public agency, as herein defined."”

The lawful incurring of travel expenses is a matter which can only be determined on a case by
case basis. It is clearly implicit from the above cited sections that the agency head or designee
has the initial and mandatory duty of determining that the travel is necessary for a public purpose
authorized by law to be performed by the particular agency and that the travel is necessary in
order for the traveler to carry out his official duties and the official business of the state. Under
the above provisions of the travel expense law, the Legislature granted the agency head a great
deal of discretionary power to approve or disapprove travel. Likewise, an agency head generally
has the power to transfer or reassign agency employees to other offices and divisions of the
agency to perform the same or different duties and functions for the agency. These powers are
based upon the agency head's unique knowledge and understanding of the operations of a
particular agency. The general rule is that where a statute imposes a duty upon a public officer
to accomplish a stated governmental purpose, it also confers by implication every particular
power necessary or proper for the complete exercise or performance of duty that is not in
violation of law or public policy. Peters v. Hansen, 157 So.2d 103 (2 D.C.A. Fla., 1963); In re
Advisory Opinion to the Governor, 60 So.2d 285 (Fla. 1952). See also State ex rel. Orrell v.
Johnson, 147 So. 254, 257 (Fla. 1933) (which held that administrative boards have discretion in
determining how, when, and where they shall act within their statutory powers). Therefore, it is
my opinion that the discretionary power granted to the agency head in s. 112.061(3)(a), F.S., as
well as the agency's authority to carry out its statutorily prescribed duties and functions and to
operate the agency to effectuate its prescribed role may encompass a decision by the agency
head to approve the travel expenses of an agency employee who is reassigned and required to
relocate to new official headquarters within the agency if the agency head feels the transfer is
necessary in order to carry out the duties and functions of the agency. By "travel expenses" |
mean the usual ordinary and incidental expenditures necessarily incurred by a traveler. See s.
112.061(2)(g), F.S. Travel expenses for a relocating agency employee reassigned or transferred
to another office or division of the agency would include the mileage allowance and, where
appropriate, a per diem or subsistence allowance while traveling from the old official
headquarters to the new official headquarters. This view is not inconsistent with previous



opinions issued by this office which have uniformly interpreted s. 112.061 as authorizing
reimbursement of travel expenses of an employee only for authorized travel while away from
official headquarters. A reassigned and relocating employee is certainly away from official
headquarters while relocating from the old to the new official headquarters.

An agency head, however, may not make a commitment to expend state funds for the payment
of a relocating agency employee's moving expenses without the prior approval by the
Department of Administration. Chapter 22K-11, Rules of the Department of Administration
establishes the procedures to be followed by an agency in requesting approval to pay moving
expenses for any officer or employee of the state. These rules were promulgated pursuant to ss.
216.011(1)(f) and 216.262(1)(e), F.S. See Rule 22K-11.02, Rules of the Department of
Administration. Section 216.261(1)(e), F.S., states, in pertinent part, that "[w]henever a state
agency is to furnish those things defined as perquisites herein, the Department of Administration
shall approve the kind and monetary value of such perquisites before the same may be
furnished." Section 216.011(1)(f), F.S., defines the term "perquisites" as follows:

"(f) 'Perquisites’ means those things, or the use thereof, or services of a kind which confer on the
officers or employees receiving same some benefit that is in the nature of additional
compensation, or which reduces to some extent the normal personal expenses of the officer or
employee receiving the same, and shall include, but not be limited to, such things as quarters,
subsistence, utilities, laundry services, medical service, use of state-owned vehicles for other
than state purposes, servants paid by the state, and other similar things." (Emphasis supplied.)

According to Rule 22K-11.03(1) of the Department of Administration, "moving expenses' means,
and is limited to, the cost of packing and shipping of household goods or a mobile home." The
agency head or the designated representative must request approval of moving expenses for all
subordinate employees in the agency and no commitment to expend state funds for the payment
of moving expenses shall be made by an agency head without prior approval by the Department
of Administration. See Rules 22K-11.04(7) and (8), Rules of the Department of Administration.
Payment of moving expenses may include moving of household goods by a certificated common
carrier, a state-owned vehicle, or a rental truck or trailer. Also, payment may be made for the
moving of an employee's privately owned mobile home. Rule 22K-11.04(10), Rules of the
Department of Administration.

It is my opinion that the above rules regarding payment of employee's moving expenses
promulgated by the Department of Administration pursuant to ss. 216.011(1)(f) and
216.262(1)(e), F.S., are dealing with matters separate and apart from travel expenses, i.e.,
mileage and/or per diem or subsistence expenses contained in s. 112.061, F.S., and therefore
an agency head may authorize under the provisions of s. 112.061, without prior approval of the
Department of Administration, the payment to a reassigned and relocating agency employee for
mileage and/or per diem or subsistence expenses incurred by the employee in traveling from the
old official headquarters to the new official headquarters if the agency head determines the
transfer is necessary to carry out the duties and functions of the agency and on the official
business of the state. Such travel is not a "moving expense" as that term is defined by Rule 22K-
11.03(1), Rules of the Department of Administration or a "perquisite” is that term is defined in s.
216.011(1)(f), F.S. The reimbursement is only for the expenses incurred for mileage and
possibly per diem or subsistence allowance in relocating the employee to another office or



division of the agency and not the employee's personal effects and property. The reimbursement
for such travel is not "additional compensation” and does not reduce the employee's "normal
personal expenses." The idea of reimbursement for actual expenses incurred incident to the
performance of duties does not fall within the ordinary definition of the term perquisite. See 70
C.J.S. Perquisite, p. 686. | therefore concur with your opinion that an employee who is required
to relocate to a new work location is on official business of the state while in travel status from
the old official headquarters to the new official headquarters and should be reimbursed for travel
expenses incurred as authorized by the agency head.

In addition, it is also my opinion that a relocating agency employee, whose travel from the old
official headquarters to the new official headquarters has been approved by the agency head,
may load some personal effects into his or her motor vehicle without transforming a "travel
expense" into a "moving expense" as defined by the Department of Administration's rules.
However, if the relocating agency employee rents a truck, employs a certificated common carrier
or rents a trailer to be pulled by his or her motor vehicle to move household goods (see Rule
22K-11.03(2), Rules of the Department of Administration), then prior approval by the Department
of Administration of this additional expense is necessary pursuant to Rules 22K-11.02 and 22K-
11.04(7), Rules of the Department of Administration. The authorization and approval of the
agency head is insufficient as this action now constitutes a "moving expense" as defined by Rule
22K-11.03(1), Rules of the Department of Administration. In this instance approval by the
Department of Administration for the moving expenses is necessary prior to the travel being
performed.

AS TO QUESTION 2:

Your second question asks whether an agency head's authority to authorize and approve travel
expenses of an agency employee required to relocate to new official headquarters is contingent
upon whether the agency head has requested approval of the Department of Administration for
payment of the employee's moving expenses. Since | have been unable to find any authority
which imposes such a requirement, it is my opinion that an agency head's authority to approve
travel expenses is not dependent upon the prior approval of moving expenses by the
Department of Administration. It thus follows that an agency head may authorize travel and the
payment of mileage and/or per diem or subsistence expenses to a relocating agency employee
regardless of whether the agency head has requested approval of the Department of
Administration for payment of the moving expenses of the employee.



