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QUESTIONS:

1. When granting an economic development ad valorem tax exemption pursuant to s. 196.1995,
F.S. (1980 Supp.), may a board of county commissioners grant varying numbers of years
exemption to different industries or must it grant such exemption for a full 10 year period?

2. May a board of county commissioners grant an economic development ad valorem tax
exemption to an industry pursuant to s. 196.1995, F.S. (1980 Supp.), when said industry's
buildings, improvements and equipment were being located and constructed prior to the October
7, 1980 passage of the constitutional amendment allowing such exemptions, but said industry
was not a functioning or manufacturing concern on January 1, 1981 but was so functioning when
application for said exemptions was made to the board of county commissioners?

SUMMARY:

Unless or until legislatively or judicially clarified or determined otherwise, the granting of an
economic development ad valorem tax exemption to an industry, when such industry is a
functioning manufacturing facility at the time the application for the exemption is made, would be
left to the discretion of the board of county commissioners. This exemption or any other granted
pursuant to s. 196.1995, F.S. (1980 Supp.), must be for a period of 10 years.

AS TO QUESTION 1:

As you are aware, s. 196.1995, F.S. (1980 Supp.), implements the constitutional authority for
counties or municipalities to grant economic development ad valorem tax exemptions in certain
circumstances. Section 3, Art. VII, State Const. Section 196.1995(4), F.S. (1980 Supp.), reads in
pertinent part as follows:

"Any such exemption shall remain in effect for 10 years with respect to any particular facility,
regardless of any change in the authority of the county or municipality to grant such exemptions."
(Emphasis supplied.)
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Unless the context indicates otherwise, the word "shall" indicates a mandatory intent of the
Legislature. 1A Sutherland, Statutory Construction s. 25.04 (C. Sands 4th Rev. ed. 1972), Fla.,
Florida Tallow Corp. v. Bryan, 237 So.2d 308 (4 D.C.A. Fla., 1970). Use of the word "shall" in the
statute leaves little doubt that the Board of County Commissioners may grant exemptions only
for a 10 year period of time.

AS TO QUESTION 2:

Section 196.1995(6), F.S. (1980 Supp.), reads in pertinent part as follows:

"196.1995 Economic Development ad valorem tax exemption.--

(6) Any person, firm, or corporation which desires an economic development ad valorem tax
exemption shall, in the year the exemption is desired to take effect, file a written application on a
form prescribed by the department with the board of county commissioners, the governing
authority of the municipality, or both . . .."

The above language indicates that any person, firm or corporation may apply for the exemption
so long as the application is made within the year the exemption is desired. While this language
indicates that the entity must be on-going when it makes the application, there is no language in
the statute or the department's form which denies the exemption based upon whether the
construction for it began prior to a particular date.

The statute leaves the granting of such exemptions to the discretion of the board of county
commissioners: Subsection (4) states that the board may grant such exemptions by ordinance at
its discretion; subsection (6)(d) states that the application for the exemption must include proof to
the satisfaction of the board of county commissioners that it fits within the statutory definitions of
"new business" or "expansion of an existing business" as set out in s. 196.012(14) and (15), F.S.
(1980 Supp.), and subsection (8)(d) requires the inclusion, within any ordinance granting such
an exemption, of a finding that the business meets the requirements of s. 196.012(14) or (15),
F.S. (1980 Supp.).

Your letter indicated that the industry in question was a functioning manufacturing facility when
the application for the exemption was made. The decision to grant an exemption, then, would be
within the discretion of the board of county commissioners subject to the statutory limitations
discussed above.


