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QUESTION:

May the district board of trustees of a community college grant or award the president of the
community college a continuing contract?

SUMMARY:

Until or unless judicially or legislatively determined otherwise, the community college district
board of trustees may not grant the president of the community college a continuing contract.

According to your letter, the district board of trustees of the Lake City Community College is
currently drafting a new contract for the president of the community college. You state that
during this process the board has become aware of certain actions taken by the Columbia
County School Board when the community college was under the jurisdiction of that body. It
appears that when the community college president, who was first appointed in 1962, was
reappointed for the 1965-1966 school year, he was at that time placed on a continuing contract.
In your letter you refer to the provisions of Ch. 68-5, Laws of Florida, which, when transferring
the responsibilities and obligations of the community colleges from the boards of public
instruction to the boards of trustees, stated that "[p]personnel employed on the effective date of
transfer to boards of trustees will continue with the same status until changed in accordance with
law and regulations of the state board." See s. 10, Ch. 68-5, Laws of Florida, amending s.
230.0109, F.S. 1967. In light of the foregoing, you inquire as to whether the Columbia County
School Board had the authority to place the president of the community college on a continuing
contract and if the provisions of s. 10, Ch. 68-5, Laws of Florida, require or permit the board to
recognize the president's continuing contract.

This office cannot pass upon the validity of actions previously taken by a public body, nor can
this office validate any such action taken. Any opinion expressed by this office must be limited to
a consideration of the requirements of the existing statutes. Accordingly, this office cannot
comment upon the past actions of the Columbia County School Board in granting the president a
continuing contract. This opinion is thus expressly limited to a consideration of the requirements
of, and the authority granted by, the existing statutes which relate to a district board of trustees
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entering into contracts with community college personnel. With regard to s. 10, Ch. 68-5, Laws of
Florida, which amended s. 230.0109, F.S. 1967, however, I would note that s. 230.0109 has
been subsequently amended and transferred to s. 240.335, F.S., see ss. 15, 35, Ch. 69-106; ss.
61, 70, Ch. 72-221; s. 1, Ch. 72-348; s. 53, Ch. 79-222, Laws of Florida, and presently provides
that the employment of all personnel in each community college shall be upon the
recommendation of the president, subject to rejection for cause by the board of trustees, to the
rules and regulations of the state board of education and to the policies of the board of trustees
not inconsistent with law. The language referred to in your letter as formerly contained in s.
230.0109 was deleted by s. 1, Ch. 72-348, Laws of Florida.

Each community college district board of trustees is vested with the responsibility to operate the
community college and with such necessary authority as may be needed for the proper
operation thereof in accordance with the rules of the state board of education. See s. 240.319(1),
F.S., as amended by s. 18, Ch. 81-193, and s. 154, Ch. 81-259, Laws of Florida. Section
240.319(3)(n) provides in pertinent part:

"Each board of trustees shall provide for the appointment, employment, and removal of
personnel, including the president of the community college, and the compensation . . . and
other conditions of employment for such personnel . . .. The board is authorized to enter into a
contract with the president in accordance with the provisions of this chapter. Any such contract
may fix the duration of employment and the compensation therefor and may contain any other
terms and conditions the board may deem appropriate . . .." (Emphasis supplied.)

See also s. 240.313(7), F.S., which states that when a vacancy occurs in the office of the
president, the board of trustees of the community college will select and appoint to fill that office
a person who will serve until such time as he or she vacates the office or is removed for good
cause by the board. And see s. 240.339, F.S., as amended by s. 20, Ch. 81-193, Laws of
Florida, which provides that each person employed in an administrative or instructional capacity
in a community college shall be entitled to a contract as provided by the rules of the state board
of education.

Thus, the statutes governing community colleges and their district boards of trustees expressly
authorize a board of trustees to enter into a contract with the community college personnel
including the president of the community college. The rules of the state board of education also
provide for the issuance of contracts to community college personnel. Rule 6A-14.26(3), F.A.C.,
states that the community college president shall be entitled to a contract; the term of that
contract, however, shall not exceed a period of 4 years. Cf. Rule 6A-14.41, F.A.C., which
provides for contracts for instructional and administrative personnel provided that the periods of
service of any contract, except with the president or administrative personnel receiving contracts
under Rule 6A-14.41(9) [sic], may not exceed 12 months (although the contract may be issued
for a period of time including parts of 2 fiscal years); and Rule 6A-14.41(8), F.A.C., stating that
the board may issue multi-year contracts not to exceed 3 years to employees, other than the
president, classified under subsection (6) of the rule subject to certain restrictions. Continuing
contracts are expressly provided for by the rules of the state board; such contracts, however, are
authorized for service in an instructional capacity only. See Rule 6A-14.411, F.A.C. Cf. Rule 6A-
14.41(6)(b), F.A.C., defining instructional personnel as "board employees whose designated
duties involve teaching, library and learning resource support services, guidance or counseling";



and Rule 6A-14.02(3), F.A.C. The president of the community college, who serves as the
executive officer and corporate secretary of the board of trustees as well as the chief
administrative officer of the college, see s. 240.313(7), F.S., does not appear to fall within the
provisions of Rule 6A-14.411 authorizing continuing contracts for community college personnel
who serve in an instructional capacity.

The rules of the state board of education are presumptively valid and must be given effect until
judicially or legislatively determined otherwise. Cf. Florida Citrus Commission v. Golden Gift,
Inc., 91 So.2d 657 (Fla. 1956); 4245 Corporation, Mother's Lounge, Inc. v. Division of
Beverages, 348 So.2d 934 (1 D.C.A. Fla., 1977); 73 C.J.S. Public Administrative Bodies s. 104.
See ss. 229.053(1) and 240.325, F.S., which grant to the state board of education the general
power to prescribe standards for the state system of public education and to adopt minimum
standards, definitions, and guidelines for community colleges relating to, inter alia, personnel;
and s. 229.041, F.S., which provides that regulations promulgated by the state board to
implement the Florida School Code, Ch. 228, F.S., et seq., shall have "the full force and effect of
law" if within the scope and intent of the statute. In addition, this office has previously stated that
the governing board of trustees of a community college may exercise only those powers which
have been expressly or by necessary implication granted by statute; moreover, if there is any
doubt as to the lawful existence of a particular power being exercised, the further exercise of the
power should be arrested. See, e.g., AGO's 079-46, 078-68, 078-67, and 072-319. Cf. State ex
rel. Greenberg v. Florida State Board of Dentistry, 297 So.2d 628 (1 D.C.A. Fla., 1974), cert.
dismissed, 300 So.2d 900 (Fla. 1974); Gessner v. Del-Air Corporation, 17 So.2d 552 (Fla. 1944).
Under the state statutes and the rules of the state board of education, the community college
district board of trustees is authorized to enter into a contract with the president of the
community college for his services; the rules of the state board, however, provide that such a
contract may not exceed a period of 4 years. Neither the statutes nor the rules of the state board
expressly provide for or authorize a community college district board of trustees to enter into a
continuing contract of service with the president. Rule 6A-14.411, F.A.C., which provides for the
issuance of continuing contracts for community college personnel, limits such contracts to
service in an instructional capacity only. In light of the foregoing, it therefore appears that the
community college district board of trustees does not have the authority to grant the president of
the community college a continuing contract. Cf. White v. Crandon, 156 So. 303 (Fla. 1934)
(authority of public officers to proceed in a particular way or only under specific conditions
implies a duty not to proceed in any other manner than that which is authorized by law); First
National Bank of Key West v. Filer, 145 So. 204 (Fla. 1933); Alsop v. Pierce, 19 So.2d 799 (Fla.
1944).


