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MUNICIPALITIES--REIMBURSEMENT TO RETIRED CITY EMPLOYEES FOR PURCHASE OF
ADDITIONAL PAST SERVICE CREDIT UNAUTHORIZED

To: Mr. T. Michael Johnson, City Attorney, City of Bushnell
Prepared by: Linda Lettera, Assistant Attorney General
QUESTION:

May the City of Bushnell legally expend public funds to reimburse retired employees of the city
who expended personal monies to purchase additional past service credit in order to obtain full
retirement benefits?

SUMMARY:

The city may not legally expend public funds to reimburse retired employees of the city who have
expended personal monies to purchase additional past service credit, which the city elected not
to provide when it had the opportunity to do so, in order to obtain or provide full retirement
benefits because such action on the part of the city council would constitute an attempt by public
officials to do indirectly that which they are prohibited from doing by ss. 121.051(2)(b)3. and
121.081(1)(c), F.S., as interpreted by Administrative Policy Decision No. 9 of the Division of
Retirement, the agency charged with the effective and efficient administration of the Florida
Retirement System; because such action would constitute extra compensation or a lump sum
allowance not provided for by law or contract granted after the rendition of services which is
prohibited by s. 215.425, F.S.; and because such reimbursement may even constitute a gift of
the city's money prohibited by s. 10, Art. VII, State Const.

Effective July 1, 1971, the City of Bushnell extended to its employees and officials the benefits of
the Florida Retirement System as authorized by Ch. 121, F.S., and thereby adopted the terms,
conditions, requirements, benefits, privileges, and other conditions of the system. On September
19, 1974, the city, pursuant to authority granted it under s. 121.051(2)(b)3., F.S., entered into an
agreement with the Division of Retirement to purchase past service credit for its current
employees who were employed with the city on or before July 1, 1971. Section 121.051(2)(b)3.,
F.S., provides, in pertinent part, that "[tlhe governing body of any city or special district . . . may
elect to provide, or not provide, benefits based on past service of officers and employees . . .."
(Emphasis supplied.) By the aforesaid agreement, the city elected to purchase past service
credit for all employees who were in an employment status on July 1, 1971, for a period of 7
years prior to July 1, 1971 (i.e., from July 1, 1964 to July 1, 1971), and by the same action
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elected not to provide benefits based on past service prior to July 1, 1964. Only 3 employees
who were employed at the date of the agreement had been employed with the city prior to July
1, 1964, and are thus affected by the aforesaid agreement.

Section 121.081(1)(c), F.S., provides that "[s]hould the employer not elect to provide past service
for the member, then the member may claim and pay same . . .." It is a basic rule of statutory
construction that a legislative direction as to how a thing should be done is, in effect, a
prohibition against its being done in any other way, Alsop v. Pierce, 19 So.2d 799 (Fla. 1944);
and that the mention of one thing implies the exclusion of another. Devin v. City of Hollywood,
351 So.2d 1022 (Fla. 1976); Thayer v. State, 335 So.2d 815 (Fla. 1976). In addition,
Administrative Policy Decision No. 9 of the Division of Retirement, Department of Administration
provides that a city or special district may elect to purchase any amount of past service credit for
which its employees are eligible; however, once such an election is made, no other past service
shall be purchased by the employer. This officially stated policy decision goes on to provide,
consistent with s. 121.081(1)(c), F.S., that the employee may purchase any past service not
purchased by his employer for which he is eligible. Under s. 121.031, F.S., the Department of
Administration, through the Division of Retirement, is authorized and required to make such rules
as are necessary for the effective and efficient administration of the Florida Retirement System.
Such rules are presumptively valid. Florida Citrus Commission v. Golden Gift, Inc., 91 So.2d 657
(Fla. 1956); Mother's Lounge, Inc. v. Division of Beverages, 348 So.2d 934 (1 D.C.A. Fla., 1977);
AGO 079-46. In addition, interpretive regulations by officers, administrative agencies,
departmental heads and others officially charged with the duty of administering and enforcing a
statute, and their practices which reflect the understanding they have of provisions they are
charged with carrying out, have great weight in determining the operation of a statute. Green v.
Stuckey's of Fanning Springs, 99 So.2d 867 (Fla. 1958); see generally, Sutherland, Statutes and
Statutory Construction, s. 49.05. A construction placed upon a statute by a state administrative
officer is a persuasive force and is influential with the courts, when found not to conflict with
some provision of the Constitution or the plain intent of the statute. Green v. Home News
Publishing Co., 90 So.2d 295 (Fla. 1956); Florida Dairy Farmers Federation v. Borden Company,
155 S0.2d 699 (1 D.C.A. Fla., 1963). It is quite clear that Administrative Policy Decision No. 9 of
the Division of Retirement does not conflict with s. 121.051(2)(b)(3)., or s. 121.081(1)(c), F.S., or
some provision of our Constitution.

Of the 3 employees who were employed with the city on the date that it agreed to purchase past
credit to July 1, 1964, and who were employed with the city prior to July 1, 1964, one individual
has already retired. In order to obtain full retirement benefits this individual has paid in excess of
$5,000 from personal assets to obtain credit for service prior to July 1, 1964, pursuant to s.
121.081(1)(c), F.S., which as previously stated provides that in the event the employer elects not
to provide past service credit for an eligible member, the member may claim and pay for the
same. The retirement dates of the 2 other individuals employed with the city prior to July 1, 1964,
are rapidly approaching and these individuals are desirous of obtaining full retirement benefits
also. Although it is clear that the city as employer may not directly purchase additional past
service credit for these individuals, you inquire as to whether the city may legally expend its
public funds to reimburse retired employees who have expended personal monies to purchase
past service credit to obtain full retirement benefits. In other words, the city wishes to indirectly
purchase past service credit by reimbursing the retired employees for the monies they have
expended pursuant to s. 121.081(1)(c), F.S., which authorizes eligible employee members to



purchase past service credit when the employer has elected not to provide full past service
credit. It is, however, a well established principle that public officials cannot do indirectly that
which they are prohibited from doing directly. Green v. Galvin, 114 So.2d 187 (1 D.C.A. Fla.,
1959), cert. denied, 116 So.2d 775 (Fla. 1959), appeal dismissed, 117 So.2d 844 (Fla. 1960);
AGO's 078-76 and 075-203.

In addition, s. 215.425, F.S., formerly s. 11, Art. XVI, State Const. 1885, as amended, converted
to statutory law by s. 10, Art. Xll, State Const. 1968, provides, in pertinent part, as follows:

"No extra compensation shall be made to any officer, agent, employee, or contractor after the
service shall have been rendered or the contract made . . .."

This statutory section prohibits retroactive extra compensation, lump sum allowances, or other
forms of compensation not provided for by law or contract and not earned in regular monthly
installments. See AGO 075-224. The purpose of s. 215.425, supra (prohibiting extra
compensation for work already performed), is to carry out the basic and fundamental principle
that public funds may be used only for a public purpose, and it is contrary to this policy to use
public funds to give extra compensation to public employees for work they have already
performed for an agreed-upon wage. See AGO 075-279. Since the city on September 19, 1974,
elected not to provide for any past service credit or pay for the same prior to July 1, 1964, to its
then current employees, it appears that any lump sum grant of money at this time to retired
employees would be extra compensation after services have been rendered which is prohibited
by s. 215.425, supra, or may even constitute a gratuity prohibited by s. 10, Art. VII, State Const.,
which, in pertinent part, provides that a municipality may not give, lend, or use its taxing power or
credit to aid any person.



