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Date: January 08, 1998

Subject:
Use of funds to attend class

Ms. Freda Wright
Clerk
Indian River County
Post Office Box 1028
Vero Beach, Florida 32960

RE: CLERKS OF THE CIRCUIT COURT--County funds for educational and residential travel
expenses of employees unauthorized

Dear Ms. Wright:

This is in response to your request for an opinion on substantially the following questions:

1. May county funds be expended for the finance officer, an employee of the clerk of circuit
court, to attend a management course sponsored by a state university?

2. Are expenses for an employee hired as a key punch operator to attend school to be trained as
a computer programmer legal expenses payable from county funds?

3. Is the clerk of the circuit court authorized to advance travel expenses, other than registration
fees, from county funds?

QUESTIONS ONE AND TWO

As Questions One and Two are interrelated, they will be answered together.

It is well established within this state that public funds may be spent only for a public purpose or
function which the public officer or agency is expressly authorized by law to carry out or which
must be necessarily implied to carry out the purpose or function expressly authorized. See Davis
v. Keen, 192 So. 200 (Fla. 1939); State v. Town of North Miami, 59 So.2d 779 (Fla. 1952). And
see AGO 071-28 and cases cited therein. Thus to perform any function or expend any public
funds, the public officer seeking to perform such function or incur such obligation against public
funds must find and point to a constitutional or statutory provision authorizing the action. See
generally Florida Development Commission v. Dickinson, 229 So.2d 6 (1 D.C.A. Fla., 1969),
cert. denied, 237 So.2d 530 (Fla. 1970), wherein the court stated that before an expenditure may
be made there must be a specific appropriation authorizing the expenditure which must be in
furtherance of the power conferred upon the public officer or agency by the constitution or
statutes. Cf. ss. 129.03(2) and 129.021, F.S., which require the clerk of the circuit court to submit
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to the board of county commissioners a tentative budget for the ensuing year which must be in
sufficient detail to allow the board to determine whether it is in compliance with s. 129.01(2)(b),
F.S., requiring "itemized appropriations for all expenditures authorized by law, contemplated to
be made, or incurred for the benefit of the county . . .."

Chapter 28, F.S., which sets forth the powers and duties of the clerks of the circuit court,
contains no provision regarding educational courses for the employees of the clerk's office or
authorizing the clerk to spend county funds for the educational expenses of that office. No other
general or special law expressly authorizing such an expenditure has been brought to the
attention of this office. This office has previously stated that expenses of educational courses for
public officers and employees generally may not be charged as office expenses except in those
instances where provision is made for such education and training in some applicable statute or
law. See AGO 071-371 wherein this office concluded that in the absence of express legislative
authority, the cost of a course in accrual accounting was not a proper item of expense of the
office of the clerk of the circuit court. As stated in AGO 062-97,

"Although indirectly beneficial to the county, any type of formal educational program, be it a short
course, university extension course, or other similar type, is basically of personal benefit to the
individual taking such a course; hence, no authority for the payment of expenses in connection
therewith from public funds exists in the absence of specific legislative authorization. . . . There is
clearly no authority for expenditures from public funds to provide public employee training or
education of a formal nature . . .. Public employees when employed should have the basic
training necessary for their employment."

This office recognized that there is no general rule which may be applied equally to all factual
situations; rather, each case must stand on its own. In considering each case, however, the
primary test to be applied is whether the training program is one which, although designed to
improve the efficiency of the employee, will directly benefit the public. Training and education of
a formal nature for employees to fit them basically for the performance of their duties, as
distinguished from training specifically designed to improve the efficiency of a qualified
employee, may not be given at public expenses. Seminars and courses designed not to educate
for particular services but to increase the efficiency of a duly qualified employee may be
attended by public employees at public expenses when such training is deemed to be necessary
in carrying out the duties and responsibilities imposed upon the public agency by law. See AGO
064-136 in which this office concluded that it was a proper expense of the office of the tax
assessor to expend public moneys for the cost of the tax assessor or his deputies to attend
school to take short courses covering various phases of up-to-date appraisals of real property
but that it was not a proper expense of public funds for the initial schooling and training of those
persons who were not in the first instance qualified to perform the duties for which they were
employed; and AGO 081-100.

According to the information supplied to this office, your office is considering converting its
present office equipment to computers. You are therefore interested in training an employee of
your office who was hired as a key punch operator to work as a computer programmer. The
training, which would take place in Atlanta, Georgia, consists of five levels of courses. At the
completion of each level, a certificate is awarded. When all five levels have been completed by
the employee, this office has been informed that the employee will be promoted to the position of



junior programmer. The expense of such training would not, based upon the foregoing
information, appear to be a proper item of expense for the clerk's office. The training of the key
punch operator as a computer programmer would not improve her existing job skills or otherwise
improve her efficiency as a key punch operator; rather such training is to qualify her for a
different occupation. As previously stated, training and education of employees to fit them
basically for the performance of their duties may not be given at public expense.

You also inquire as to the expenditure of public funds to pay for the finance director to attend
management courses sponsored by a state university. In subsequent conversations with your
office, you stated that the finance director acts as an assistant to the clerk of the circuit court and
supervises a number of employees of the clerk's office. According to the information supplied to
this office, the management courses involve six levels of workshops offered by the university,
each workshop lasting four days. From the registration form attached to your letter of inquiry, the
finance director has expressed an intent to attend at least three levels of workshops. When all
six levels have been completed, and examinations passed, a participant in the workshops is
awarded a certificate as a "certified public manager." The finance director also indicated his
interest in and requested more information regarding the certified public manager program.
Among the topics discussed at the workshops are problems of management, communication
skills and leadership skills. While the courses are open to local government officials, this office
has been informed that the program was designed for public managers in state government.

As previously noted, the determination as to whether educational expenses may be paid from
public funds must be made on a case-by-case basis. I am not aware of any statutory provision,
nor has any such provision been brought to the attention of this office, which expressly
authorizes such expenses. Nor can I say that the authority to expend county funds for the clerk's
employee to attend such a course may be necessarily implied in order to carry out some function
or purpose expressly authorized. Cf. Florida State University v. Jenkins, 323 So.2d 597 (1
D.C.A. Fla., 1975) (implied power must be essential in order to carry out the expressly granted
power or duty imposed); Molwin Inv. Co. v. Turner, 123 Fla. 505, 167 So. 33 (Fla. 1936)
(express power may include implied power to use means necessary to effectuate express power
but may not warrant exercise of substantive power nor conferred); AGO's 081-13, 080-93. While
some benefit may inure to the county by having its employee attend such courses, as this office
noted in AGO 062-97, any type of formal educational program, be it a short course, university
extension course, or other similar type, is basically of personal benefit to the individual taking
such course and no authority for the payment of expenses in connection therewith from public
funds exists in the absence of specific legislative authorization. No such authorization exists in
the instant inquiry. In addition, while the finance director apparently possesses some managerial
responsibilities in the clerk's office, I cannot say that the attendance of such employee at a
management course at the state university which is primarily designed for public managers in
state government is necessary or essential in order to carry out the clerk's statutory imposed
duties. As this office stated in AGO 071-371 when considering whether the cost of a course in
accrual accounting may be charged as an item of office expense of a circuit court clerk:

"When tested in light of these principles and opinions, it cannot be said with any degree of
certainty that the courts would uphold the expenditure in question as an item properly
chargeable against office expense; and I hold firmly to the view that any question concerned with
the expenditure of the taxpayer's money should be strictly construed to protect the rights of the



taxpayer."

Accordingly, I am of the opinion, until and unless judicially or legislatively determined otherwise,
that the expenses of an employee hired as a key punch operator to attend school to be trained
as a computer programmer and for a finance director to attend a management course sponsored
by a state university are not proper items of expense of the office of the clerk of the circuit court.

QUESTION THREE

You also inquire as to whether the clerk is authorized to advance from public funds travel
expenses, other than registration fees, for employees of that office to attend such educational
courses. Pursuant to s. 112.061(3)(a) and (b), F.S., reimbursement for travel made to public
officers, employees and authorized persons is limited to travel on the "official business of the
state" and to those expenses "necessarily incurred by [public employees] in the performance of
a public purpose authorized by law . . .." To determine whether payment of county funds for
travel expenses is appropriate, consideration must be given as to whether the expenses are
statutorily authorized. As stated in AGO 079-105, any expenditure of public funds for travel must
be examined and its legality determined on a case-by-case basis by examining the nature and
scope of the specific statutory powers and functions of the particular officer or employee. The
crucial factors to be considered are the identity of the public officer or employee seeking
reimbursement, the nature and scope of the duties and functions which are imposed by law upon
that officer or employee (both express and necessarily implied) and the purpose of the travel.

It was my opinion in response to Question One that the educational expenses of a key punch
operator to take a computer programmer course and a finance officer to attend management
courses were not proper expenses to be paid from public funds by the clerk of the circuit court.
Those expenses were not statutorily authorized and appear to be in the nature of expenses for
training and education of a formal nature to fit the employees basically for the performance of
their duties which are basically of personal benefit to the individual taking such courses. Section
112.061(3)(b), F.S., states that public funds may be spent only when the travel is for a public
purpose authorized by law to be performed by an agency or its employees and is necessary for
the performance of the agency's official duties. In light of my response in Question One and the
provisions of s. 112.061, F.S., I am of the opinion that the clerk of circuit court is not authorized
to advance or pay the travel expenses and per diem of the key punch operator to attend a
computer programmer training course or the finance officer to attend management courses.

In summary, therefore, I am of the opinion until legislatively or judicially determined otherwise
that the expenses of an employee of the office of the clerk of the circuit court who is hired as a
key punch operator to attend school to be trained as a computer programmer and for a finance
director in the clerk's office to attend a management course sponsored by a state university and
designed for public managers in state government are not proper items of expense of the office
of the clerk of the circuit court and that the clerk of the circuit court is not authorized to advance
or pay the travel expenses and per diem of the employees to attend such courses.

Sincerely,

Jim Smith



Attorney General

Prepared By:

Gerry Hammond
Assistant Attorney General


