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Subject:
Setting price for surplus real property

Mr. John W. McWhirter, Jr.
Attorney for Hillsborough Community College
201 E. Kennedy Boulevard
Post Office Box 3350
Tampa, Florida 33601-3350

RE: COMMUNITY COLLEGES--Authorized to sell land unnecessary for educational purposes to
municipality for use in community redevelopment project

Dear Mr. McWhirter:

This is in response to your request for an opinion on substantially the following question:

May a community college sell surplus real property at a negotiated price less than market value
without receiving bids if the sale is to another governmental agency which proposes to resell the
property as part of a community redevelopment project?

You state in your letter that the Hillsborough Community College owns some real property which
lies within a portion of the City of Tampa known as Ybor City. Part of the property is occupied by
college facilities, but other portions of the property are vacant with no specific plans for
immediate future improvement. This property falls within an area in which the City of Tampa
wishes to undertake a community redevelopment project. The City of Tampa would like to
acquire the vacant property from the community college which in turn would be sold to private
enterprise for construction and development pursuant to the community redevelopment plan.
You question whether the community college is authorized to convey the property to the city in
consideration that the college's "out-of-pocket costs" would be reimbursed upon sale of said
property to private enterprise.

Generally, as you point out in your letter, s. 235.04(1), F.S., establishes the criteria for the
disposal of real property owned by a community college. Subsection (1) provides:

"Subject to rules of the state board, a board may dispose of any land or real property which is, by
resolution of such board, determined to be unnecessary for educational purposes as
recommended in an educational plant survey. A board shall take diligent measures to dispose of
educational property only in the best interests of the public." (e.s.)

"Board" is defined for purposes of this section to mean "a district school board, a community
college board of trustees, or the Board of Trustees for the Florida School for the Deaf and the
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Blind." Thus it is clear that the board of trustees of a community college in disposing of real
property would be subject to the rules of the State Board of Education and would have to make,
by resolution, a determination that the subject property is unnecessary for educational purposes
as recommended in an educational plant survey and that the disposition of such property is in
the best interests of the public. Also, "[c]ommunity college district boards of trustees are vested
with the responsibility to operate their respective community colleges and with such necessary
authority as may be needed for the proper operation thereof in accordance with rules of the state
board." Section 240.319(1), F.S. Implementing this grant of authority, the board of trustees of a
community college is empowered by subsection (3)(h) of s. 240.319, F.S., to "purchase, acquire,
receive, hold, own, manage, lease, sell, dispose of, and convey title to real property, in the best
interests of the college, pursuant to rules adopted by the state board." (e.s.)

The State Board of Education has promulgated rules which govern the disposal of real property
by a board of trustees of a community college. Rule 6A-2.28(1), F.A.C., provides that "[a] board
may dispose of any educational land or real property owned by it which has been declared by
resolution of the board to be unnecessary or unsuitable for educational purposes. The board
may dispose of such property by one of the following methods[.]" Paragraph (a) allows a transfer
to another governmental unit under the following conditions: "If the board in conjunction with
another governmental agency determines that the land or real property can be effectively used
by such governmental agency, such land or real property may be transferred by the board to
such governmental agency for whatever consideration the board deems to be in the best interest
of the public."

As to whether a transfer of real property for use in a community redevelopment project serves a
public purpose, s. 163.335(3), F.S., among other things, provides that the powers conferred by
the Community Redevelopment Act "are for public uses and purposes for which public money
may be expended . . .." Section 163.400(1)(a), F.S., provides that "[f]or the purpose of aiding in
the planning, undertaking, or carrying out of a community redevelopment project and related
activities authorized by this part, any public body (defined by s. 163.340[2] to mean 'any . . .
district, or any other public body of the state') may, upon such terms, with or without
consideration, as it may determine: Dedicate, sell, convey, or lease any part of its interest in any
property or grant easements, licenses, or other rights or privileges therein to a county or
municipality." And s. 163.400(1)(e) empowers any public body to enter into agreements with a
municipality respecting action to be taken pursuant to any of the powers granted by Part III of
Ch. 163, including the furnishing of funds or other assistance in connection with a community
redevelopment project and related activities. Subsection (2) of s. 163.400 goes on to authorize
or permit "[a]ny sale, conveyance, lease, or agreement provided for in this section [to] be made
by a public body without appraisal, public notice, advertisement, or public bidding."

The conveyance of real property by a board of trustees of a community college pursuant to the
authorization contained in these several statutes requires a determination by the board of
trustees that the subject property is unnecessary or unsuitable for educational purposes and that
such conveyance or transfer is in the best interests of the public. This is a determination that
cannot be made by this office and must be made by the board of trustees and declared in a
resolution of the board. See s. 235.04(1), F.S.; Rule 6A-2.28, F.A.C.

It is therefore my conclusion that the board of trustees of a community college is authorized to



sell and convey or transfer surplus real property owned by it at a negotiated price less than
market value without receiving public bids therefor to a municipality for use in a community
redevelopment project if the board makes a determination by resolution that the property in
question is unnecessary or unsuitable for educational purposes and that such conveyance or
transfer of such property is in the best interests of the public.

Sincerely,

Jim Smith
Attorney General

Prepared By:

Craig Willis
Assistant Attorney General


