Authority to provide vehicle to superintendent
Number: AGO 82-60

Date: January 07, 1998

Subject:
Authority to provide vehicle to superintendent

Mr. Ernest Ellison

Auditor General

Post Office Box 1734
Tallahassee, Florida 32301

RE: SCHOOLS--School board not authorized to provide appointive superintendent with
automobile for personal and business use

Dear Mr. Ellison:
This is in response to your request for an opinion on substantially the following question:

Is a school board legally authorized to contract with an appointive superintendent to provide him
with an automobile for personal and business use in addition to his regular salary?

You state that during the audit of the Duval County School Board you determined that the school
board contracted with the superintendent to provide him with a publicly owned automobile for his
personal and business use in addition to his regular salary. According to the information supplied
to this office, the superintendent of the Duval County schools is an appointive position. See
generally, s. 5, Art. IX, State Const., which provides for the election of the superintendent of
schools except "when provided by resolution of the district school board, or by special law,
approved by vote of the electors, the district school superintendent in any school district shall be
employed by the district school board as provided by general law." District school boards are
authorized to enter into contracts of employment with such appointive superintendents and to
adopt rules and regulations relating to their appointment. See, s. 230.321(2), F.S. Section
230.321(3), F.S., provides that the school board "shall pay to the superintendent a reasonable
annual salary." (e.s.) Under the terms of one contract entered into by the Duval County School
Board and the superintendent of schools, the superintendent was paid an annual salary of
$46,000.00 for each year for a 3 year period commencing February 1, 1976 and terminating
January 31, 1979; said salary to be paid in "equal installments in accordance with the policy of
the Board governing payment of other professional staff members in the District.” See,
Paragraph 2 of the employment contract for the superintendent entered into January 5, 1976.
Paragraph 7 of the contract provides:

"As additional compensation hereunder, the Board shall provide the Superintendent with an
automobile for use in the performance of his official duties and for personal use during his
employment under this contract. All expenses for maintenance and operation of said automobile
shall be paid for by the District except the Superintendent shall be responsible for cost of
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gasoline consumed for personal trips outside of the school district."

The second contract in question in the instant inquiry covered the period from February 1, 1979
to June 30, 1982, and also required that the superintendent be provided with the use of an
automobile, together with the operating expenses thereof, for personal and business use. See,
Paragraph 7 of employment contract dated July 17, 1978. And see, Paragraph 2 of the contract
which states that the superintendent shall be paid an annual salary of $48,300 the first year of
the contract and thereafter at the annual adjusted rate set by the Board pursuant to Paragraph 9
of the contract. You state that you are concerned about the propriety of a school board entering
into contracts which provide the superintendent with the use of a publicly owned automobile for
his personal and business use and therefore have requested my opinion on this matter.

Your inquiry appears to be prompted in part by the provisions of s. 230.03(2), F.S., which state in
pertinent part that the district school boards may exercise any power for educational purposes
except as otherwise provided by the State Constitution or law. This office has previously stated
that school boards have no inherent or common law powers but rather possess only those
powers which have been expressly or impliedly conferred by statute. See, e.g., AGO's 080-102,
080-42, 076-61 and 075-148 stating that the powers of school boards are limited by law and the
extent of their powers may be enlarged or limited only by the Legislature. See also, Harvey v.
Board of Public Instruction, 133 So. 868 (Fla. 1931); Buck v. McLean, 115 So.2d 764 (1 D.C.A.
Fla., 1959). Moreover, subsection (5) of s. 230.22, F.S., provides that the school board "may
perform those duties and exercise those responsibilities which are assigned to it by law or by
regulations of the state board and, in addition thereto, those which it may find to be necessary
for the improvement of the district school system in carrying out the purposes and objectives of
the School Code." (e.s.) And see, AGO 075-256, citing Hopkins v. Special Road & Bridge District
No. 4, 74 So. 310 (Fla. 1917), for the proposition that where the right to exercise authority is
doubtful, the board should not assume that authority. Accord, Harvey v. Board of Public
Instruction, supra; Greenberg v. Florida State Board of Dentistry, 297 So.2d 628 (1 D.C.A. Fla.,
1974), cert. dismissed, 300 So.2d 900 (Fla. 1974). You therefore inquire as to whether s.
230.03(2), F.S., authorizing the school board to exercise any power for educational purposes
except as otherwise provided by the Constitution or by law, vests the board with sufficient "home
rule" powers to authorize the board to contract with the superintendent to provide him with the
use of an automobile for personal and business use together with the expenses for maintenance
and operation thereof.

"Educational purposes" for purposes of s. 230.03(2), F.S., is defined and limited to those
activities or powers "exercised in the establishment and maintenance of courses, classes,
institutions, and services adequate to meet the educational needs of all citizens of the district.”
The parameters of the foregoing statutory language have not been judicially determined;
generally, however, when a statute contains a definition of a word or phrase, that meaning must
be ascribed to that word or phrase whenever repeated in the statute unless a contrary intent
clearly appears. See generally, Ervin v. Capital Weekly Post, Inc., 97 So.2d 464 (Fla. 1957);
Richard Bertram & Co. v. Green, 132 So.2d 24 (D.C.A. Fla., 1961); Vocelle v. Knight Bros.
Paper Co., 118 So.2d 664 (1 D.C.A. Fla., 1960). Thus in considering what powers a school
board possesses under s. 230.03(2), | must conclude that the Legislature, in statutorily defining
"educational purposes," intended to confine the exercise of the school board's authority to
matters relating to "courses, classes, institutions and services" in order to meet the educational



needs of the school district's citizens. No mention, express or implied, is made regarding the
district's authority to freely exercise governmental powers over personnel matters. In the
absence of such statutory authorization and in the absence of judicial construction on this issue,
| cannot say that the foregoing grant of power authorizes the school board to contract with the
school superintendent to provide him with an automobile for his personal and business use
together with the expenses for maintenance and operation thereof. Cf., AGO 082-59 stating that
the payment of preemployment physical examinations for prospective employees by a district
school board was not authorized under a school board's "home rule" powers; and AGO 080-42
which stated, inter alia, that this office could not conclude that s. 230.03(2) "per se encompasses
the adoption of rules regarding the selection of the chairman of the school board or limitations on
consecutive terms a person may serve as chairman of the board."

Section 230.231, F.S., provides for the employment of appointive superintendents and
authorizes the school boards to pay such superintendents "a reasonable annual salary.” See, s.
230.321(3) which sets forth the factors to be considered in determining the amount to be paid.
And see, s. 230.321(1) and (2), F.S., respectively, authorizing the board to contract with an
appointive superintendent and providing that such superintendent is not subject to the provisions
of law, general or special, relating to tenure or continuing contracts of other school personnel. Cf
., S. 230.303, F.S., relating to the salaries of elected superintendents. Pursuant to s.
230.23(5)(c), F.S., each school board is required to "[a]dopt a salary schedule or salary
schedules to be used as a basis for paying all school employees . . .." Rule 6A-1.52, F.A.C.,
requires a school board to adopt a salary schedule for its employees which "shall be the sole
instrument used in determining the annual, monthly, weekly, daily, or hourly compensation for
the employees of the board" (e.s.) and further states that all personnel shall be paid in
accordance with the payroll period schedules adopted by the school board and included in the
official salary schedule. Subsection (5) of the rule provides that “[n]o salary shall be paid differing
from the amount to which the employee is entitled under the salary schedule." See, s. 229.041,
F.S., stating that the rules and regulations of the state board implementing the Florida School
Code, Ch. 228 et seq., have "the full force and effect of law" if within the scope and intent of the
statute. See also, s. 236.02(3), F.S., requiring each school district participating in state
appropriations for the Florida Education Finance Program meet certain requirements which
include, inter alia, that "[a]ll personnel shall be paid in accordance with payroll period schedules .
.. included in the official salary schedule"; and s. 236.02(4), F.S., requiring school boards to
"[e]xpend funds for salaries in accordance with a salary schedule or schedules adopted by the
school board in accordance with the provisions of law and regulations of the state board."

The board's authority to fix the annual salary of the superintendent thus appears to refer to (and
be limited to) a fixed component payable in fixed amounts over a specific period of time.
Providing the superintendent with a publicly owned automobile for his personal use would
appear to fall within the definition of additional compensation or fringe benefits or perquisites.
See, 70 C.J.S. Perquisite p. 685, defining that term to mean "any profit or pecuniary gain from
services beyond the amount fixed as salary or wages"; and Black's Law Dictionary Perquisites,
p. 1299, defining "perquisites” as "emoluments or incidental profits attaching to an office or an
official position beyond the salary or regular fee." Cf., s. 216.011(1)(f), F.S., defining "perquisites”
for purposes of Ch. 216 as:

"[T]hose things, or the use thereof, or services of a kind which confer on the officers or



employees receiving same some benefit that is in the nature of additional compensation, or
which reduces to some extent the normal personal expenses of the officer or employee receiving
the same, and shall include, but not be limited to, such things as . . . use of state owned vehicles
for other than state purposes . . .."

Compare, s. 216.011(1)(n), F.S., defining "salary" for purposes of the chapter to mean "the cash
compensation for services rendered for a specific period of time."

Section 236.29, F.S., requires that the district school fund (see, s. 236.24[1], F.S., describing the
sources of the district school fund) shall be expended and disbursed in the district solely for the
support of the public schools of the district as prescribed by law. See also, s. 237.02(3), F.S.,
which requires that expenditures from the district school fund and all other funds available for the
public school program of any district shall be authorized by law. This office has previously stated
that express statutory authority must exist before public funds may be used to pay additional
compensation over and above salary, or benefits in any form, to public officers and employees.
Cf., AGO 071-28 stating, inter alia, that to perform any function for the state or to expend any
moneys for the state, the public officer seeking to perform such function or to incur such
obligation must point to a constitutional or statutory provision authorizing him to do so. Thus in
AGO 078-12 this office concluded that the board of trustees of a community college district was
not authorized by law to pay the costs of employees' voluntary physical examinations as the
payment of such costs would be in the nature of additional compensation or a fringe benefit or
perquisite and the board's authority to fix the compensation of community college personnel was
limited to the adoption of salary schedules and fixing the salaries of its employees on the basis
thereof. See also, AGO 073-148 in which this office concluded that neither the sheriff nor a
county was authorized to pay a plainclothes deputy a clothing and maintenance allowance or to
pay a uniformed officer a maintenance allowance in the absence of express statutory authority
as such allowances would be perquisites and a "perquisite by its very nature would be an
unauthorized public expenditure of public funds for private benefit and, in the absence of
absolute clear legislative direction, prohibited by law."

In AGO 078-114 this office considered whether the board of trustees could furnish the president
of a community college with the use of an automobile for his personal and business use together
with all operating expenses thereof. In the absence of express or implied statutory authority, this
office concluded that the board could not provide the president with the use of such an
automobile in addition to the regular salary established by the board. The statute relating to
compensation of community college presidents was subsequently amended and now expressly
authorizes the board of trustees to furnish the president with the use of a motor vehicle or an
allowance in lieu thereof; "[i]f any such vehicle is furnished, the board shall determine and fix the
maximum noncollege use of the same." Section 240.319(3)(n), F.S. No similar provision exists
for school boards. | am not aware of any statute or rule or regulation of the state board of
education which expressly authorizes a school board to furnish the superintendent with an
automobile for his personal and business use, nor can | say that the authority to make such
payments can necessarily be implied. The statutes and the rules of the state board appear to
negate any implied authority which a school board might possess by requiring that all school
employees and personnel be paid in accordance with the salary schedules; moreover, Rule 6A-
1.52, F.A.C,, stipulates that the salary schedule is the sole basis to be used by the board in
determining the compensation of school employees and that no salary shall be paid differing



from the amount to which the employee is entitled under such schedule.

Based upon the foregoing, | must therefore conclude that the authority of a district school board
to pay an appointed superintendent "a reasonable annual salary" does not include the authority
to provide the superintendent with the use of an automobile for his personal and private use
together with maintenance and operating expenses therefor. The payment from public funds for
furnishing such an automobile is in the nature of additional compensation or a fringe benefit or
perquisite and must be expressly authorized by statute or by rule of the state board of education
authorized by law. In the absence of such a statutory provision or rule or regulation of the state
board, the school board is not authorized by law to enter into a contract with an appointed
superintendent to provide the superintendent with a publicly owned automobile, together with the
operating and maintenance costs thereof, for his personal and business use in addition to his
regular salary established by the board.

Sincerely,

Jim Smith
Attorney General

Prepared By:

Joslyn Wilson
Assistant Attorney General



