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Subject:
Community redevlopment agency; acquisition of property

Mr. Michael S. Davis
City Attorney
City of St. Petersburg
Post Office Box 2842
St. Petersburg, Florida 33731

RE: MUNICIPALITIES--COMMUNITY REDEVELOPMENT ACT--Interest by commissioners in
redevelopment area

Dear Mr. Davis:

This is in response to your request for an opinion on substantially the following questions:

1. May a city council member who is also a member of the local community redevelopment
agency, acquire property which is or will be subject to "area wide improvement" in a community
redevelopment area?

2. May a member of the city council who is also a member of the local community
redevelopment agency vote on matters affecting the community redevelopment area in which he
presently owns property?

Your questions are interrelated and will be answered together.

Your letter states that the City Council of St. Petersburg has declared itself to be the community
redevelopment agency for the Intown Community Redevelopment Area which consists of
approximately 309 acres. A community redevelopment plan for the Intown Redevelopment Area
has been formulated and approved which includes both specific redevelopment projects and
area wide improvements. You state that the specific projects will physically change those
properties located within the project boundaries. The area wide improvements will benefit all
properties within the area but generally will not physically change privately owned property. The
area wide improvements will consist of such things as improvements to or provision of sidewalks
and utilities within the entire redevelopment area. Both the specific projects and the area wide
improvements are incorporated into the approved community redevelopment plan.

The Community Redevelopment Act of 1969, codified as Part III of Ch. 163, F.S., was enacted to
enable counties and municipalities to eliminate and prevent the development or spread of slums
and urban blight, to encourage needed community rehabilitation and to provide for the
redevelopment of slums and blighted areas. The definition of a "community redevelopment
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project" is set forth in s. 163.340(9), F.S., which provides that:

"'Community redevelopment project' means undertakings and activities of a county, municipality,
or community redevelopment agency in a community redevelopment area for the elimination and
prevention of the development or spread of slums and blight and may include slum clearance
and redevelopment in a community redevelopment area, rehabilitation or conservation in a
community redevelopment area, or any combination or part thereof in accordance with a
community redevelopment plan." (e.s.)

A "community redevelopment area" is a slum or blighted area or a combination thereof which
has been designated as appropriate for a community redevelopment project, s. 163.340(10),
F.S., and a "community redevelopment plan" is a plan for a community redevelopment project, s.
163.340(11), F.S.

The definition of a "community redevelopment project" is a broad one, encompassing a wide
variety of undertakings and activities in a community redevelopment area directed toward "the
elimination and prevention of the development or spread of slums and blight . . .." Section
163.340(9), F.S. No distinction or qualification appears in this section which distinguishes
between activities or improvements which change the physical appearance of particular property
and more general "area wide improvements" which benefit, enhance and improve the entire
redevelopment area, including particular properties.

Other sections of Part III, Ch. 163, F.S., seem to indicate that the activities you have described
as "area wide improvements" are, in fact, elements of community redevelopment projects.
Section 163.370(1), F.S., provides that counties and municipalities shall have the powers
necessary to carry out the purposes and provisions of the act, including the power to "undertake
and carry out community redevelopment projects and related activities within its area of
operation, such projects to include: . . . 3. Installation, construction, or reconstruction of streets,
utilities, parks, playgrounds, and other improvements necessary for carrying out in the
community redevelopment area the community redevelopment objectives . . . in accordance with
the community redevelopment plan." (e.s.) Section 163.370(1)(a)3., F.S. See also, s.
163.362(2)(d), F.S., which requires that every community redevelopment plan shall show the
property "intended for use as public parks, recreation areas, streets, public utilities, and public
improvements of any nature." (e.s.) It is my view therefore that "public improvements of any
nature" including utilities, sidewalks and other improvements constitute "undertakings and
activities" by a community redevelopment agency within the definition of a community
redevelopment project contained in s. 163.340(9), F.S.

In regard to the creation of a community redevelopment agency, s. 163.356(3)(b), F.S., provides
that:

"The powers of a community redevelopment agency shall be exercised by the commissioners
thereof. A majority of the commissioners shall constitute a quorum for the purpose of conducting
business and exercising the powers of the agency and for all other purposes. Action may be
taken by the agency upon a vote of a majority of the commissioners present, unless in any case
the bylaws shall require a larger number. Any persons may be appointed as commissioners if
they reside or are engaged in business, which shall mean owning a business, practicing a



profession, or performing a service for compensation, or serving as an officer or director of a
corporation or other business entity so engaged, within the area of operation of the agency,
which shall be coterminous with the area of operation of the county or municipality, and are
otherwise eligible for such appointments under this part." (e.s.)

The statute states that members of the community redevelopment agency must reside or
engage in business, as set forth in this section, within the area of operation of the agency, which
is coterminous with the territorial boundaries or limits of the county or municipality. "Area of
operation" is defined by s. 163.340(17), F.S., to mean "for a municipality, the area within the
corporate limits of the municipality." The statute does not require that the members of the agency
reside or engage in business within the community redevelopment area. In fact, s. 163.367(1),
F.S., prohibits the voluntary or involuntary acquisition of any personal interest, direct or indirect,
in any property included or planned to be included within any community redevelopment project
by a public official or employee of a county or municipality, or a board or commission thereof or
by a commissioner or employee of a community redevelopment agency. In the event of
involuntary acquisition of an interest in such property or when any such official or employee
presently owns or controls (or owned or controlled within the preceding two years) any interest in
property which he or she knows is included or planned to be included in a community
redevelopment project, this fact must be immediately disclosed in writing to the governing body.
The disclosure shall be entered upon the minutes of the governing body and any such official or
employee is forbidden to participate in any action by the municipality or the community
redevelopment agency affecting the property. Section 163.367(2), F.S. See, AGO 081-10, which
concludes that any public official of a municipality and any member of a community
redevelopment agency who presently owns or controls, or who has owned or controlled within
the preceding two years, any interest in any property which such official or member knows is
included or planned to be included in a community redevelopment project shall immediately
disclose such interest in writing to the governing body of the municipality, and refrain from
participating in any action of the municipality or community redevelopment agency which affects
such property.

Therefore, while the commissioners or members of the community redevelopment agency are
required to reside or engage in business within the territorial limits of the municipality or the "area
of operation" of the agency which is coterminous therewith, they are prohibited from acquiring
any personal interest, direct or indirect, in any property which is included or planned to be
included in any community redevelopment project as defined by s. 163.340(9), F.S. In the event
of an involuntary acquisition of an interest in such property or if such property is presently owned
or controlled, or has been owned or controlled within the preceding two years, this interest must
be disclosed, in writing, to the governing body and the commissioner or member of the
redevelopment agency is prohibited from participating in any action by the community
redevelopment agency affecting such property.

Accordingly, it is my opinion that "area wide improvements" such as improvements to or the
provision of sidewalks and utilities within a community redevelopment area in accordance with
an approved community redevelopment plan are "undertakings and activities" which constitute
elements of community redevelopment projects within the definition of those terms contained in
s. 163.340(9), (10) and (11), F.S. The members of a community redevelopment agency are
required to reside in or engage in business within the corporate limits of the municipality or



county or the "area of operation" of the agency which is coterminous therewith, but they are
prohibited from acquiring any personal interest, direct or indirect, in any property which is
included or planned to be included in any community redevelopment project as defined by s.
163.340(9), F.S. If any member of a community redevelopment agency presently owns or
controls, or has owned or controlled within the preceding two years, or involuntarily acquires any
interest, direct or indirect, in any property which he or she knows is included or planned to be
included in a community redevelopment project such member is required to disclose such fact or
interest in writing to the governing body and refrain from participating in any action of the
municipality or community redevelopment agency affecting such property.

Sincerely,

Jim Smith
Attorney General

Prepared By:

Gerry Hammond
Assistant Attorney General


