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Subject:
Authority to amend land use plan

Mr. Michael H. Olenick
County Attorney
County of Martin

Post Office Box 626
Stuart, Florida 33495

Attention: Ms. Noreen S. Dreyer, Chief Assistant County Attorney

RE: LOCAL GOVERNMENTS--Amendment of future land use plan element of adopted
comprehensive plan

Dear Mr. Olenick:

This is in response to your request for an Attorney General's opinion on substantially the
following question:

Is the Board of County Commissioners for Martin County authorized by s. 163.3187, F.S. to
amend the future land use plan element of the adopted comprehensive plan without transmitting
the proposed amendment to the state land planning agency and responsible regional planning
agency for written comment before adoption if the proposed amendment involves less than five
percent of the total unincorporated land area of the county?

A noncharter county exercises its authority under the Local Government Comprehensive
Planning Act, ss. 163.3161-163.3211, F.S., as amended, for the total unincorporated area under
its jurisdiction or in such unincorporated areas as are not included in any joint agreement with
municipalities established under the provisions of subsection (1) of s. 163.3171, F.S. See, s.
163.3171(2), F.S. For the purposes of this opinion, | assume that your question relates to all of
the unincorporated area of the county.

Section 163.3184(1), F.S., is a general provision relating to the adoption of a comprehensive
plan or element or portion thereof or the adoption of an amendment to a previously adopted
comprehensive plan. Subsection (1) of s. 163.3184, F.S., requires that at least sixty days before
the adoption of an amendment to a previously adopted comprehensive plan or element or
portion thereof the county commission transmit, for written comment, a copy of the proposed
amendment to the state land planning agency and the regional planning agency having
responsibility over the area. The Department of Veteran and Community Affairs has been
designated as the state land planning agency pursuant to s. 163.3164(18), F.S. A
comprehensive plan includes a number of mandatory and optional elements. See, s.
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163.3177(6) and (7), F.S. Your question relates specifically to an amendment of the future land
use plan element involving less than five percent of the total land area of the county. See, s.
163.3177(6)(a), which describes the future land use plan element. Section 163.3187, F.S., sets
forth the procedure for amendment of an adopted comprehensive plan or element or portion
thereof, other than for a future land use plan element involving less than five percent of the total
unincorporated land area of the county. Such amendment "shall be as for the original adoption of
the comprehensive plan . . . set forth in s. 163.3184." Section 163.3184(1), F.S., must be read
with s. 163.3187, F.S., and when these provisions are read together the language emphasized
above operates to except amendments of an adopted future land use plan element involving less
than five percent of the total unincorporated land area of the county from the requirements of s.
163.3184(1), F.S., including the requirement that such amendments be transmitted to the state
planning agency and the responsible regional planning agency for written comment. The
procedure for amending adopted comprehensive plans and all other elements or portions thereof
is governed by s. 163.3184(1), F.S. Furthermore, s. 163.3187 F.S., specifically provides that the
procedure for amendment of the future land use plan element or portion thereof which involves
less than five percent of the total unincorporated land area of the county shall be the same as
the procedure set forth in s. 163.3184(7)(b), F.S. Section 163.3184(7)(b), F.S., states that the
procedure for the adoption of such future land use elements or portions thereof shall be by not
less than a majority of the total membership of the governing body of the county, in the following
manner:

"1. The governing body shall direct the clerk of the governing body to notify by mail each real
property owner the use of whose land the governmental agency will restrict or limit by enactment
of the proposal and whose address is known by reference to the latest ad valorem tax records.
The notice shall state the substance of the proposal as it affects that property owner and shall
set a time and place for one or more public hearings on such proposal. Such notice shall be
given at least 30 days prior to the date set for the public hearing, and a copy of such notice shall
be kept available for public inspection during regular business hours of the office of the clerk of
the governing body.

2. The governing body shall hold a public hearing on the proposal and may, upon the conclusion
of the hearing, adopt the proposal.”

As is evident from the provisions set forth above, s. 163.3184(7)(b), F.S., does not specify any
requirement that a copy of a proposed amendment of a future land use plan element which
involves less than five percent of the total unincorporated land area of the county be transmitted
to the state land planning agency and the responsible regional planning agency for written
comment. It should be noted that generally, a specific provision of a statute must be given effect
notwithstanding the fact that the general provision of the statute is broad enough to include the
subject to which the specific provision relates. The specific provision should be regarded as an
exception to the general, broader provision so that both may be given effect. See generally 82
C.J.S. Statutes s. 347(b).

A statute must be construed as a whole and the legislative intent determined if possible, from
what is said in the statute. Florida Jai Alai, Inc. v. Lake Howell Water & Reclamation District, 274
So.2d 522 (Fla. 1973); Vocelle v. Knight Brothers Paper Company, 118 So.2d 664 (1 D.C.A.
Fla., 1960). See generally 82 C.J.S. Statutes s. 345. All parts of a legislative act should be read



together to achieve a consistent whole. Haworth v. Chapman, 152 So. 663 (Fla. 1933); Marshall
v. Hollywood, Inc., 224 So.2d 743 (4 D.C.A. Fla., 1969), writ discharged, 236 So.2d 114 (Fla.
1970), cert. den'd., 400 U.S. 964 (1970). If possible, a statute must be so construed as to
reconcile any apparent inconsistencies and give meaning and effect to the language employed
as a whole. Wiggins v. State, 101 So.2d 833 (1 D.C.A. Fla., 1958); Arvida Corporation v. City of
Sarasota, 213 So.2d 756 (2 D.C.A. Fla., 1968). See generally 82 C.J.S. Statutes s. 346. While
the general provisions of s. 163.3184(1), F.S., may appear inconsistent with the specific
language of subsection (7) these sections may be reconciled and it is clear when the entire
section is read as a whole and in pari materia with s. 163.3187, F.S., that the more specific
provisions of s. 163.3184(7)(b), F.S., control your question.

My staff has communicated with the designated state planning agency, The Department of
Veteran and Community Affairs, Division of Local Resource Management, regarding your
guestion and we are advised that the department has no rules "pertaining to plan amendments
involving less than 5 percent of total land area of local government unit[s]," but that the
department feels that "if less than 5 percent of the total land area under a local governing body's
jurisdiction is involved in the proposed amendment . . . there is no requirement for review by the
state land planning agency."

It therefore is my opinion that the Board of County Commissioners for Martin County is
authorized by s. 163.3187, F.S., to amend the future land use plan element or portion thereof of
the previously adopted local comprehensive plan without transmitting such proposed
amendment to the state land planning agency and the responsible regional planning agency for
written comment if such proposed amendment involves less than five percent of the total
unincorporated land area of the county.

Sincerely,

Jim Smith
Attorney General

Prepared By:

Gerry Hammond
Assistant Attorney General



