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Subject:
Membership on board of adjustment

Mr. Donald J. Lunny
City Attorney
City of Plantation
800 E. Broward Boulevard
Suite 505--Cumberland Building
Fort Lauderdale, Florida 33301

RE: MUNICIPALITIES--Imposition of supplementary requirements for membership on board of
adjustment authorized; ordinance relating to unpermitted structures

Dear Mr. Lunny:

This is in response to your request for an opinion on substantially the following questions:

1. Can the City of Plantation impose additional requirements or limitations on membership for its
board of adjustment which are not provided for by state statute?

2. In light of s. 163.225(3)(a), F.S., can the city make unpermitted structures illegal by city
ordinance or would such an ordinance contravene or conflict with state law insofar as the
jurisdiction of the board of adjustment is concerned?

Your letter requests an opinion on the authority of the City of Plantation to superimpose certain
limitations on membership on its Board of Adjustment which are not specifically provided for by
state law. You also request an opinion concerning whether the city can adopt an ordinance
declaring certain structures illegal even though such matters are within the appeals jurisdiction of
the Board of Adjustment, or whether such an ordinance would conflict with state law establishing
the jurisdiction of the Board.

QUESTION ONE

Your inquiry notes that the City of Plantation has long had an ordinance providing that members
of appointive boards with a certain number of unexcused absences in any year are deemed to
have vacated office. You also note that it has been a policy of the city to appoint only city
residents to its boards, and that recently such a member moved to another county. Thus, you
ask if the City of Plantation can by ordinance (1) require that members of the Board of
Adjustment be "continuous residents" of the city while on the board, and (2) provide that
absence without proper excuse from four board meetings in any calendar year results in removal
from the board. Duly enacted municipal ordinances are afforded a presumption of validity, and
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thus, our office cannot undertake to determine the validity of a specific ordinance of the City of
Plantation. However, it is my opinion in light of the following authorities that the City of Plantation
may in general impose additional and supplementary requirements for membership on its Board
of Adjustment which are not specifically provided for by state law.

Section 163.220(1), F.S., provides for a board of adjustment to be created by the governing
body, and further provides that the members of that board shall be appointed by the governing
body. In regard to removal from office, s. 163.220(2) specifically provides:

TERMS OF OFFICE, REMOVAL FROM OFFICE, VACANCIES.--Members of the board of
adjustment shall serve for overlapping terms of not less than 3 or more than 5 years or thereafter
until their successors are appointed. Not more than a minority of the terms of such members
shall expire in any one year. Any member of the board of adjustment may be removed from
office for cause by the appointing governing body upon written charges and after public hearing.
Any vacancy occurring during the unexpired term of office of any member shall be filled by the
governing body concerned for the remainder of the term. Such vacancy shall be filled within 30
days after the vacancy occurs." (e.s.)

Section 163.165 states the legislative intent of Part II of Ch. 163, "County and Municipal
Planning for Future Development," subsection (3) of s. 163.165 providing:

"Any governing body of any county or any incorporated municipality may, but shall not be
required to, exercise any of the powers set out in this act. Whenever a governing body shall elect
to exercise any of the powers granted by this act, such powers shall be exercised in the manner
hereinafter prescribed." (e.s.)

Similarly, s. 163.315(2) provides:

"Any municipal or county ordinance legally enacted under the provisions of any such pre-existing
power and authority shall remain in force and effect after this act becomes effective until the
county or municipality has elected to proceed under the provisions of this act and has brought
such resolution or ordinance into conformity with the provisions of this act. However, after this
act becomes effective in any county or municipality, such resolutions and ordinances shall be
administered under the provisions of this act, and any amendments to any such county or
municipal ordinance shall be made under the provisions of this act."

Thus, once a municipality has elected to proceed under Part II of Ch. 163, ordinances of the
municipality and any amendments thereto must be in conformity and consistent with the
provisions of Part II. Accord AGO 79-40; see also AGO 72-273.

In City of Miami Beach v. Rocio, 404 So.2d 1066, 1069-1071 (3 D.C.A. Fla., 1981), rev. denied
and dismissed, 408 So.2d 1092 (Fla. 1981), the Third District held that, while municipalities
possess home rule powers, concurrent legislation enacted by municipalities may not conflict with
a state law on the same subject. The court further held, citing Rinzler v. Carson, 262 So.2d 661
(Fla. 1972), that the test for such a "conflict" is whether the ordinance "forbid[s] what the
legislature has expressly licensed, authorized or required . . ." or "authorize[s] what the
legislature has expressly forbidden." Restated, an ordinance which supplements a statute's



restriction of rights may coexist with that statute, but an ordinance which countermands rights
provided by statute must fail. 404 So.2d at 1070. Additionally, Rocio reiterated the principle that
a municipal ordinance is inferior to state law, and held that doubts as to conflict between an
ordinance and a state law are to be resolved against the ordinance and in favor of the statute.
However, an ordinance which seeks to set the terms for "removal from office for cause" would
seem to merely implement s. 163.220(2), and does not seem inconsistent with or in "conflict"
with Part II of Ch. 163, in light of the tests set forth in Rocio. Cf. AGO 74-25 (concluding that
residency requirements for local officials constitute a "qualification for office," and do not pertain
to the matters enumerated in s. 166.021[4], such that a municipality's home rule powers to adopt
ordinances on residency requirements are not affected by the referendum requirement of s.
166.021[4]). Cf. AGO 72-269 (concluding that under former s. 114.01[4], F.S. [1971] if a city
officeholder establishes legal residence outside that city, his office is deemed to have been
vacated). Compare s. 114.01(1)(g), F.S. (1981); s. 162.05(1) and (2), F.S. (1982 Supp.) (setting
specific residency and attendance requirements for members of code enforcement boards) with
the relative lack of specificity found in s. 163.220(2).

QUESTION TWO

You also ask whether a city ordinance making unpermitted structures illegal would conflict with
state law, insofar as the jurisdiction of the Board of Adjustment, as set out in s. 163.225, F.S., is
concerned. Specifically, you are concerned about erection of structures which would violate
zoning criteria and would not be permissive.

I perceive no conflict between such an ordinance and the statutorily prescribed jurisdiction of the
Board of Adjustment. See s. 163.225(3)(d) (which severely limits the ability of the board to grant
variances for uses expressly or by implication prohibited by the zoning ordinance); and note the
special conditions and circumstances in s. 163.225(3)(a)1., 3., and 5. that a board of adjustment
must find to exist in order to authorize a variance from the terms of the zoning ordinance; and
the definition of "variance" in s. 163.70(8) providing among other things that the establishment or
expansion of a use otherwise prohibited shall not be allowed by variance.

However, enactment of such an ordinance may be unnecessary in light of s. 163.255 which
expressly provides criminal penalties for violation of municipal zoning ordinances. Note also s.
163.255(1) specifically provides that the "governing body is also empowered to provide civil
penalties for such violations." See also s. 162.08(5) and s. 162.09, F.S. (1982 Supp.) (vesting
broad enforcement powers in code enforcement boards, designed to provide an effective means
of enforcing local zoning codes).

In summary, it is my opinion that (1) the City of Plantation may impose additional requirements
for membership on its Board of Adjustment which are not specified in s. 163.220(2), so long as
these requirements do not conflict with s. 163.220(2); but that our office cannot pass on the
validity of specific ordinances of the City of Plantation; (2) a municipal ordinance making
unpermitted structures illegal does not appear to conflict with the statutory jurisdiction of the
Board of Adjustment set out in s. 163.225.

Sincerely,



Jim Smith
Attorney General

Prepared by:

Anne Curtis Terry
Assistant Attorney General


