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Dear Mr. Bennett:

This is in response to your request for an opinion of substantially the following question:

May the School Board of St. Johns County adopt a policy rule for terminal pay for accumulated
sick leave that would have retrospective application?

Your question arises under the following factual situation. On July 1, 1982, the school board
policy in effect governing terminal pay benefits for noninstructional staff included terminal pay up
to 1/2 of all unused sick leave credit accumulated, not exceeding 60 days. This policy was
adopted pursuant to the authority contained in s. 231.40, F.S. (1980 Supp.) governing sick leave
for school district personnel. Subparagraph 3. of that statute, in pertinent part, provided that "[a]
school board may establish policies to provide terminal pay for accumulated sick leave to any
employee of the district school board." There followed a percentage rate table allowing terminal
pay based on number of years of service not to exceed the daily rate of pay multiplied by 50
percent times the number of days of accumulated sick leave. In 1981, the Legislature amended
s. 231.40, F.S. (1980 Supp.) by, among other things, adding to the table of allowable
percentages the following provision: "During and after the 13th year of service, the daily rate of
pay multiplied by 100 percent of the number of days of accumulated sick leave." Chapter 81-174,
Laws of Florida, codified as s. 231.40(2)(a)4.e., F.S., which took effect July 1, 1981. On October
13, 1982, pursuant to this amended grant of authority, School Board Policy 6 GX55-3.35 was
revised and adopted to provide, in pertinent part, that retiring employees shall be entitled to
terminal pay for unused sick leave "[d]uring and after the thirteenth year of service in St. Johns
County at the time of termination, retirement or by death, [at the] daily rate of pay times 100% of
unused sick leave."

While the previous policy was in effect, but after the effective date of Chapter 81-174, supra, one
of the school district's noninstructional employees retired on July 1, 1982, with more than 13
years of employment and 159 days of accumulated sick leave. Pursuant to the policy then in
effect, based on s. 231.40, F.S. (1980 Supp.), the employee was paid for one-half of the unused
sick leave. The school board seeks to know if the policy adopted on October 13, 1982, may be
so amended as to give it retrospective application in order to pay the retired employee 100
percent of the accumulated or unused sick leave at the July 1, 1982 retirement date.
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The general rule of law applicable to retroactive administrative regulations is set forth at 2 Am.
Jur.2d Administrative Law s. 308 (1962): "Unless a statute declares to the contrary, . . . the
power to adopt administrative regulations has been held to include power to give them
retroactive effect, provided of course they do not conflict with restrictions upon legislative power
relating to retroactive laws, such as, for instance, the disturbance of vested rights, the
impairment of contracts, and principles relating to due process and ex post facto laws." See also
73 C.J.S. Administrative Bodies and Procedure ss. 103, 107 (1951). In the present situation no
restriction on the legislative power relating to retroactive laws is involved, no vested rights are
disturbed, no contracts are impaired, nor are principles relating to due process or ex post facto
laws involved. Further, s. 231.40, F.S. (1980 Supp.) does not appear to prohibit the retroactive
application of an administrative regulation or policy granting terminal pay for accumulated sick
leave.

It is therefore my opinion that the school board may adopt a rule or amend the policy adopted on
October 13, 1982 to make the provisions of its present policy relating to terminal pay have
retrospective application to a certain date (on or after July 1, 1981) applicable to all employees
within a certain classification who retired on or after that date. Such a policy is, however, a
decision which must be made by the school board in the proper exercise of its discretion to
adopt rules and regulations.

In conclusion, it is therefore my opinion that a school board pursuant to the authority contained in
s. 231.40(2)(a)4.e., F.S., may adopt a rule or amend its present policy adopted on October 13,
1982, to make terminal pay benefits for accumulated sick leave have retrospective application to
all employees coming within the particular employment classification who retire after a certain
date fixed by such rule no earlier than the effective date (July 1, 1981) of Chapter 81-174, Laws
of Florida (s. 231.40(2)(a)4.e., F.S.).

Sincerely,

Jim Smith
Attorney General

Prepared by:

Craig Willis
Assistant Attorney General


