Dual office holding ; position on two boards
Number: AGO 83-53

Date: January 06, 1998

Subject:
Dual office holding ; position on two boards

Mr. John H. Werner

General Counsel

Broward County Community Mental Health Board, Inc.
District X

221 West Oakland Park Boulevard

Fort Lauderdale, Florida 33311

RE: COMMUNITY MENTAL HEALTH ACT--Members of district mental health boards serving on
school board or governing board of special hospital taxing district

Dear Mr. Werner:
This is in response to your request for an opinion on substantially the following questions:

1. May a member of a district mental health board established under Part IV of Ch. 394, F.S., as
amended, serve as a member of a district school board?

2. May a member of a district mental health board established under Part IV of Ch. 394, F.S., as
amended, serve as a member of the governing body of a special hospital taxing district which is
not a service provider for and receives no funds from the district mental health board?

The Community Mental Health Act, Part IV of Ch. 394, F.S., as amended, was enacted by the
Legislature, among other things, in order to reorganize and finance community mental health
services in local communities through locally administered and locally controlled community
mental health programs. Section 394.66(1), F.S. The mental health board, the governing body of
the district, is appointed by the board or boards of county commissioners having jurisdiction in
the board district, and vacancies in the terms of office of members of the mental health board are
filled or replacements therefor designated by the board or boards of county commissioners
which made the original appointments. Section 394.70(1) and (2), F.S. Section 394.70(1)(e),
F.S., in pertinent part, provides that no member of the district mental health board shall serve as
a "member of a board of a community mental health facility.” Section 394.67(14), F.S. (1982
Supp.), defines "community mental health facility" to mean "any facility in which all or any portion
of the programs or services set forth in ss. 394.75(2)(c)5., 394.75(2)(e)2., and 394.75(3) are
carried out." Neither subsection (1)(e) of s. 394.70 nor any other provision of that section
declares a vacancy in office for service by a mental health board member on a board of a
community health facility or provides for the designation of a replacement by the appointing
board of county commissioners for any such member so serving. Since district mental health
boards, special taxing district boards and district school boards are not state, county or municipal
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offices within the contemplation of Art. Il, s. 5(a), State Const., that constitutional dual office-
holding prohibition is not applicable. See, e.g., AGO's 80-16, 75-153, 71-324. The determination
to replace and the replacement of a member of a district mental health board for violation of s.
394.70(1)(e) must be made by the board of county commissioners which made the original
appointment and, if necessary, effected by judgment of ouster of a circuit court in quo warranto
proceedings. This office cannot undertake to make such determinations nor may such function
be delegated to this office. Subject to such jurisdictional responsibility, and under the particular
facts presented in this inquiry, however, | am of the view that neither the district school board nor
the special hospital taxing district described in this inquiry is "a community mental health facility"
for the purposes of s. 394.70(1)(e), F.S. Therefore, your specific questions are answered as
follows.

QUESTION ONE

You state in your letter that a member of the district mental health board has been elected to a
district school board, established under Ch. 230, F.S. At the present time, the district mental
health board has a contract with this school board in which the mental health board partially
funds a program sponsored by the school board that is contained in the mental health board's
plan required by s. 394.75, F.S. Under these circumstances you question whether a member of
the mental health board may serve as a member of the district school board. Resolution of this
guestion requires a determination of whether the district school board is a "community mental
health facility" (e.s.) within the purview of Part IV of Ch. 394, F.S., as amended, and for the
purposes of s. 394.70(1)(e), F.S. Section 394.70(1)(e), F.S., in pertinent part, prohibits any
member of a mental health board established under Part IV of Ch. 394 from serving as a
member of a board of a community health facility.

Section 394.67(14), F.S. (1982 Supp.), defines a "community mental health facility” to mean "any
facility in which all or any portion of the programs or services set forth the in ss. 394.75(2)(c)5.,
394.75(2)(e)2. and 394.75(3) are carried out." Section 394.75(1)(a), F.S. (1982 Supp.), provides
that the mental health board's plan shall consist of a combined district alcohol and mental health
plan to include a program description and line-item budget for alcohol and mental health service
agencies which will receive state funds. See also definition of "plan” in s. 394.67(3), F.S. (1982
Supp.). The plan referred to in subsections (2) and (3) of s. 394.75 and as defined in s.
394.67(3) has to do with alcohol and mental health service agencies and does not embrace
district school boards which are primarily and predominately education agencies. The fact that a
district school board has a contract with the district mental health board to receive funds in order
to carry out a program which is included in the mental health board's plan would not appear to
transform a district school board into a community mental health facility or an alcohol or mental
health service agency. | therefore conclude that a district school board is not a "community
mental health facility” for the purposes of s. 394.70(1)(e), F.S., and a member of a district mental
health board is therefore not prohibited by s. 394.70(1)(e), F.S., from serving as a member of a
district school board.

QUESTION TWO

You state in your letter that the hospital district in question operates two hospital facilities that
provide psychiatric services, but that the mental health board does not contract with the hospital



district and none of the hospitals thereof provide any services or operate any programs for the
mental health board. Nor are any of the hospital district's facilities under any of the mental health
board's mental health programs or included within the district mental health plan.

| am unable to conclude that a hospital district operating hospitals which have no service
contracts with the district mental health board to provide any services or carry out any programs
under the mental health board's district alcohol and mental health plan and which receives no
funds from the mental health board, may be construed to be a community mental health facility
for the purposes of s. 394.70(1)(e), F.S. Section 394.75(1), F.S. (1982 Supp.), provides, in
pertinent part, that the mental health board is required to prepare a combined district alcohol and
mental health plan which shall reflect both the program priorities established by the Department
of Health and Rehabilitative Services and the needs of the district. See the definition of "[d]istrict
plan” contained in s. 394.67(3), F.S. (1982 Supp.), which "means the combined district alcohol
and mental health plan adopted by a mental health board and approved by the district
administrator and governing bodies in accordance with" Part IV of Ch. 394, F.S., as amended.
"The plan shall include a program description and line-item budget for alcohol and mental health
service agencies which will receive state funds.” (e.s.) Section 394.75(1), supra. Subsection (1)
of s. 394.74, F.S. (1982 Supp.), in relevant part, provides that "[e]ach mental health board, with
the approval and subject to rules of the department, and when funds are available for such
purposes, is authorized to contract for state funds on a matching basis in the establishment and
operation of local alcohol and mental health programs which any hospital, clinic, laboratory,
institution, or other appropriate service agency." (e.s.) As noted above the hospital district does
not contract with the mental health board or provide any services for the board or operate any
programs for the board or under the board's mental health plan. In light of these provisions of
Part IV of Ch. 394, F.S., as amended, relating to community mental health services and the
legislative intent expressed therein, | am unable to conclude that in the absence of a contract
between the district mental health board and a public hospital district to provide any services or
operate any programs for the mental health board or under the board's mental health plan, that
the hospital district may be deemed to be a "community mental health facility" for the purposes
of s. 394.70(1)(e), F.S. It is therefore my opinion that s. 394.70(1)(e) does not apply to or operate
on such nonparticipating hospital district and a member of the district mental health board is not
prohibited from serving as a member of the board of such nonparticipating hospital district.

In summary, it is my opinion, until judicially determined otherwise, wise, that a member of a
district mental health board is not prohibited by s. 394.70(1)(e), F.S., from serving as a member
of a district school board; nor is a member of a district mental health board prohibited from
serving on a board of a special hospital taxing district which does not have a service contract
with the mental health board to operate any of the programs for the mental health board and is
not under any of the mental health board's mental health programs or included within the district
mental health plan.

Sincerely,

Jim Smith
Attorney General

Prepared by:



Craig Willis
Assistant Attorney General



