Funds used to pay Florida Bar dues
Number: AGO 84-08

Date: January 06, 1998

Subject:
Funds used to pay Florida Bar dues

The Honorable David H. Bludworth
State Attorney

Room 430

Palm Beach County Courthouse
West Palm Beach, Florida 33401

RE: STATE ATTORNEY S--Expenditure of budgeted funds for Florida Bar dues for state attorney
and assistants unauthorized

Dear Mr. Bludworth:
This is in response to your request for an opinion on substantially the following question:

Is a state attorney authorized to pay from appropriations of his office the dues of the Florida Bar
for himself and his assistant state attorneys?

Article VII, s. 1, State Const., prohibits all expenditures except those made pursuant to
appropriations made by law. See AGO 71-28 (contingent-discretionary appropriation to the
governor may not be spent except as specially authorized by the Legislature). See also State v.
Lee, 163 So. 859 (Fla. 1935); State v. Green, 116 So. 66 (Fla. 1928); Lainhart v. Catts, 75 So.
47 (Fla. 1917). As stated in AGO 71-28: "Before an expenditure may be made by any executive
officer of the government from state funds, there must be a specific appropriation authorizing the
expenditure in question”; and "[tjo perform any function for the state or to expend any moneys
belonging to the state, the officer seeking to perform such function or to incur such obligation
against the moneys of the state must find and point to a constitutional or statutory provision so
authorizing him to do." See also Florida Development Commission v. Dickinson, 229 So.2d 6 (1
D.C.A.

Fla., 1969), cert. denied, 237 So.2d 530 (Fla. 1970). And see s. 216.321, F.S., which provides:

"Nothing contained in any legislative budget or operating budget shall be construed to be an
administrative or legislative construction affirming the existence then of the lawful authority to
make an expenditure or disbursement for any purpose not otherwise authorized by laws of the
particular agency or legislative branch and the general laws relating to the expenditure or
disbursement of public funds."

Section 216.192(1), F.S., in pertinent part, provides that "[tjhe Comptroller shall authorize all
expenditures to be made from the appropriations on the basis of such releases and in
accordance with the approved budget and not otherwise. Expenditures shall be authorized only
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in accordance with legislative authorizations."

The powers of a state attorney, like other state officers, are only those that have been conferred
by statute or the Constitution or necessarily implied from the powers granted; the state attorney
has no inherent powers and can exercise only those powers conferred by statute or the
Constitution. See s. 67 C.J.S. Officers s. 190 (1978); State, Dept. of Citrus v. Office of
Comptroller, 416 So.2d 820 (2 D.C.A. Fla., 1982); Florida Development Commission v.
Dickinson, 229 So0.2d 6 (1 D.C.A. Fla., 1969), cert. denied, 237 So.2d 530 (Fla. 1970); AGO 71-
28; accord Stone v. State, 71 So. 634 (Fla. 1916); AGO's 72-97 and 74-534. Thus, public funds
may properly be spent only for a public purpose or function which the officer is expressly
authorized by law to carry out or which must be necessarily implied to carry out the purpose or
function expressly authorized. See Davis v. Keen, 192 So. 200 (Fla. 1939); State v. Town of
North Miami, 59 So.2d 779 (Fla. 1952).

| discern no express or necessarily implied statutory grant of authority or duty imposed that
would permit or require you to pay the Florida Bar dues of your assistants. The fact that you
have determined that "it is necessary and essential for each of my assistants in order to carry on
the statutory duties imposed upon us by Chapter 27 of the Florida Statutes to be members of the
Florida Bar" is not relevant to a determination that a statutory power is conferred or duty
imposed. | have examined the provisions of Ch. 27, F.S., and am unable to find any express or
implied authority for your proposed expenditure. Payment of professional dues for assistant state
attorneys must either be an operational expense of the office or an individual fringe benefit in the
nature of additional compensation. In order to be an operational expense of the office it must be
authorized or required by statute. Additional compensation or fringe benefits must be authorized
by statute. See s. 27.271, F.S., for example, authorizing per diem and mileage for state
attorneys and assistant state attorneys.

Further, this office has concluded that s. 216.345, F.S., relating to the payment of certain
professional membership dues from public funds, does not authorize the payment of Florida Bar
dues for the public defender, an elected constitutional officer (Art. V, s. 18, State Const.), and his
full-time assistants from that agency's appropriation. See AGO 77-115.

It is therefore, my opinion, until judicially or legislatively determined otherwise, that a state
attorney is not authorized by law to pay from appropriations of his office the Florida Bar dues for
the state attorney and his assistant state attorneys.

Sincerely,

Jim Smith
Attorney General

Prepared by:

Craig Willis
Assistant Attorney General



