Police officer/ dual officeholding
Number: AGO 84-25

Date: January 05, 1998
Subject:

Police officer/ dual officeholding

Mr. Albert R. Cook

City Attorney

City of Longwood

394 South U.S. Highway 17-92
Post Office Box 895
Casselberry, Florida 32707

RE: DUAL OFFICEHOLDING--Office of part-time municipal police officer constitutes an office for
purposes of constitutional dual officeholding

Dear Mr. Cook:
This is in response to your request for an opinion on substantially the following question:

Does a sworn municipal police officer who serves part-time hold an "office," and is he an
"officer," as those terms are used in s. 5, Art. I, State Const., which prohibits dual officeholding?

Your letter of inquiry states that a member of your city's board of adjustment also serves the city
as a part-time municipal police officer. You also state that this individual is a sworn police officer
who, when on duty, is authorized to carry a weapon and to make arrests. You additionally note
that the extent of his duties is limited and that he performs such duties only a few hours per
month. Your letter also notes your concern that this individual's appointment to and service in
these two positions simultaneously might involve the constitutional prohibition against dual
officeholding.

For the following reasons, your question is answered in the affirmative.
Section 5(a), Art. Il of the State Const., provides in pertinent part:

"No person shall hold at the same time more than one office under the government of the state
and the counties and municipalities therein, except that a notary public or military officer may
hold another office, and any officer may be a member of a constitution revision commission,
constitutional convention, or statutory body having only advisory powers." (e.s.)

Thus, s. 5(a) of Art. Il prohibits a person from simultaneously holding more than one "office"
under the government of the state and the counties and municipalities therein. This constitutional
provision does not define the terms "office" or "officer" for its purposes, or draw any distinction
between part-time or full-time police officers or make any exceptions therefor, such as the
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exception made for service by any officer on a statutory body having only advisory powers. The
rule expressio unius est exclusio alterius therefore applies and no other exceptions from the
operation of s. 5 of Art. Il may be implied. See, e.g., Interlachen Lakes Estates, Inc. v. Snyder,
304 So.2d 433 (Fla. 1974); Dobbs v. Sea Isle Hotel, Inc., 56 So.2d 341 (Fla. 1952). As indicated
in your inquiry, a position on the board of adjustment is an office and such board is not within the
exception made for an officer's services on statutory bodies having only advisory powers.
Therefore, the remaining consideration is whether a sworn, part-time police officer is an officer
within the purview of s. 5, Art. I, State Const.

The Florida Supreme Court has stated, in construing the term "office," that the term "implies a
delegation of a portion of the sovereign power to, and the possession of it by, the person filling
the office, while an 'employment’' does not comprehend a delegation of any part of the sovereign
authority." State ex rel. Holloway v. Sheats, 83 So. 508, 509 (Fla. 1919); see also AGO 69-2 and
authorities cited therein.

Numerous opinions of the Attorney General have indicated that a law enforcement officer, such
as a municipal police officer, is an "officer" within the scope of the dual officeholding provision.
Cf. AGO's 57-165, 58-26, 69-2, 71-167, 72-348, 76-92; see also Curry v. Hammond, 16 So.2d
523 (Fla. 1944) (noting that a patrolman on a city police force is clothed with the sovereign
power of the city); AGO 77-89 and authorities cited therein. Cf. Blackburn v. Brorein, 70 So.2d
293 (Fla. 1954).

Additionally, AGO 77-63 concluded that a part-time auxiliary or certified reserve police officer is
an "officer" within the purview of the constitutional prohibition against dual officeholding.
Compare Vinales v. State, 394 So.2d 993 (Fla. 1981) (holding that s. 5[a], Art. Il, did not apply to
the appointment of two municipal police officers as state attorney investigators, since the
appointment was temporary and no additional remuneration was paid to such municipal police
officers for performing such additional criminal investigative duties), and Case Nos. 81-365, 81-
366, 81-408 to 81-414, 81-418, 81-606, 81-879, 81-1015 to 81-1022, 81-1229 and 81-1230, 422
S0.2d 868 (2 D.C.A. Fla., 1982) (following the Vinales exception and concluding that it did not
violate the dual officeholding provision for a city police officer, in conducting a wiretap, to act in
the capacity of a deputy sheriff, since that officer received no remuneration for such duties).
From the description of the part-time police officer's duties contained in your letter, it appears
that those duties are performed on a periodic and regular basis, and not on a temporary one,
and thus would probably not fall within the Vinales exception. Additionally, the Vinales exception
deals with the performance of additional law enforcement functions and duties in a police
capacity and not the exercise of governmental power or performance of official duties on a
disparate municipal board exercising and performing quasi-judicial power and duties.

In summary, it is my opinion, until judicially determined otherwise, that a sworn municipal police
officer who serves part-time holds an "office" and is an "officer” for purposes of s. 5, Art. Il, State
Const.

Sincerely,

Jim Smith
Attorney General



Prepared by:

Anne Curtis Terry
Assistant Attorney General



